• 13 Απριλίου, 2021

Ακρόπολη: “Φωτιές” για την επιγραφή…Μενδώνη- Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ- Τι απαντά η υπουργός

 Ακρόπολη: “Φωτιές” για την επιγραφή…Μενδώνη- Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ- Τι απαντά η υπουργός

Θύελλα αντιδράσεων και νέα πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει προκαλέσει το ζήτημα με την επιγραφή στην Ακρόπολη. Στην εν λόγω επιγραφή με βάση τη σύμβαση δωρεά (άρθρο 9) του Ιδρύματος Ωνάση θα αναγραφόταν και το όνομα της υπουργού κ. Μενδώνη. Το Υπ. Πολιτισμού απάντησε με επιθετική ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να διαψεύδει το επίμαχο άρθρο. Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα και την απάντηση της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ανέφερε ότι η κ. Μενδώνη μετά την ανακοίνωση είναι διπλά υπόλογη.

Τσίπρας: Με μαρμάρινη επιγραφή της Μενδώνη μπαίνει στην αιωνιότητα η κακοποίηση του πολιτισμού

Ειδικότερα στη σύμβαση δωρεάς που υπογράφτηκε μεταξύ του Δημοσίου, του Ιδρύματος Ωνάση και της εταιρείας «Αριόνα» για τη χορηγία κατασκευής του ανελκυστήρα, ανανέωσης του φωτισμού της Ακρόπολης και τις αμφιλεγόμενες “τσιμεντοστρώσεις”, στο άρθρο 9 με τίτλο “Αναφορά της δωρεάς” ορίζει ότι:

  • “Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του ανελκυστήρα πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης, δίπλα από τη σχετική επιγραφή που αφορά τη χορηγία των Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70Χ40 εκατ.), που θα αναφέρει: ‘Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη’ (Ιούνιος 2020). Η ακριβής θέση και οι ειδικές προδιαγραφές της εν λόγω αναφοράς θα οριστικοποιούνται με υπόδειξη του δωρεοδόχου μετά από προηγούμενη συναίνεση του ιδρύματος”.

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του Αλέξη Τσίπρα.

«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μεταχρονολογημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και προσθέτει:

«Αφού η κα Μενδώνη έριξε τσιμέντο στην Ακρόπολη, τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να μείνει στην αιωνιότητα το έργο κακοποίησης του πολιτισμού που υλοποιεί με επιμονή εδώ και ενάμιση χρόνο.

Κυβέρνηση αχρήστων αλλά και βέβηλων συνάμα».

Από την άλλη πλευρά πάντως το Υπ. Πολιτισμού με μια πολύ “επιθετική” ανακοίνωση όχι μόνο μιλά για fake news αλλά κάνει λόγο και για δολοφονία χαρακτήρος της Υπουργού από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δεν απαντά επί της ουσίας του δημοσιεύματος και στο επίμαχο άρθρο 9 της σύμβασης δωρεάς.

ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

«Η στοχοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη έχει ξεπεράσει τα όρια της αντιπολιτευτικής κριτικής. Είναι δολοφονία χαρακτήρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε απολύτως τίποτε για τον πολιτισμό, στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναλώνεται σε fake news στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται. Τα έργα στην Ακρόπολη τον έχουν ξεπεράσει. Αυτό είναι το μήνυμα από τους επισκέπτες του χώρου. Οσο ο χώρος ήταν κλειστός είχαν περιθώριο για ασύστολα ψέματα και διαστρεβλώσεις. Τώρα ΟΧΙ. Καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως. Δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πινακίδων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών».

ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ:

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού ο ΣΥΡΙΖΑ δια της αρμόδιας τομεάρχη Σίας Αναγνωστοπούλου αναφέρει:

«Η κ. Μενδώνη διαψεύδει τη σύμβαση που έφερε στη Βουλή – Εξαπατά πια όχι μόνο το Κοινοβούλιο, αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό» Αυτή που έχει ξεπεράσει κάθε όριο είναι η, κατ’ ευφημισμό πλέον Υπουργός Πολιτισμού, κυρία Μενδώνη. Η ίδια, από κοινού με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Οικονομικών στις 28.02.2020 υπέγραψε την αμφιλεγόμενη “σύμβαση δωρεάς” με το Ίδρυμα Ωνάση που με ένα χρόνο καθυστέρηση κατέθεσε στη Βουλή μετά από επίμονα αιτήματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στη σύμβαση αυτή , που η ίδια κατέθεσε και υπέγραψε, στο άρθρο 9 αναφέρεται:

Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του Ανελκυστήρα Πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης δίπλα από την σχετική επιγραφή που αφορά την χορηγία της Ε.Ε και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70 x 40 εκ.) που θα αναφέρει: “Ο Ανελκυστήρας Πλαγιάς και ο Φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (Ιούνιος 2020).” Ή λοιπόν η σύμβαση αυτή είναι fake news όπως λέει η κα Μενδώνη, που σημαίνει ότι είναι διπλά υπόλογη όχι μόνο γιατί εξαπάτησε τη Βουλή με δικά της fake news και πλαστά στοιχεία αλλά και για παράβαση καθήκοντος, ή η κα Μενδώνη τρέχει να τα μαζέψει άρον άρον μετά την κοινωνική κατακραυγή. Εκτός εάν πλέον την εξαπατά και ο ίδιος της ο εαυτός.

Οι αντιδράσεις στο twitter

«Κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέλει να ταπεινώσει με αυτόν τον τρόπο την Ακρόπολη! Δεν έχει καμία θέση το όνομα του χορηγού και το όνομα της Υπουργού (!!) πάνω στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», έγραψε στο Twitter η Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και ακολούθησαν δεκάδες αναρτήσεις αποδοκιμασίας για την απόφαση που προσβάλει ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι η Ακρόπολη.

Όπως ήταν φυσικό οι πληροφορίες για μνημόνευση της κ. Μενδώνη στην επιγραφή της δωρεάς προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τους χρήστες του twitter: