• 26 Ιανουαρίου, 2021

Ακάρ: Συνεχίζουμε τις έρευνες για όσo χρειαστεί – Νέα τουρκική NAVTEX

 Ακάρ: Συνεχίζουμε τις έρευνες για όσo χρειαστεί – Νέα τουρκική NAVTEX

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία έχει τη δύναμη και τη θέληση. «Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθούν όλες» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, δεν υπάρχει χρονικό όριο ή περιορισμός.

Τέλος, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε πως «εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας» και πως η Τουρκία κάνει «συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί».

Kύπριος υπ. Άμυνας: Άμεση ανταπόκριση της ΕΕ στην αν. Μεσόγειο

«H κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιτάσσει την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ και τον χαρακτηρισμό της ως περιοχής ναυτικού ενδιαφέροντος για συντονισμένη και συνεχή ναυτική παρουσία των κρατών μελών της ΕΕ στην περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, κατά τις εργασίες της συνάντησης των Υπουργών ‘Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στα θέματα των επιχειρησιακών και αμυντικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επιχειρησιακή δέσμευση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας (ΚΠΑΑ) με εταίρους της ΕΕ και τη διαδικασία της Στρατηγικής Πυξίδας για την ασφάλεια και άμυνα.

Ο Κύπριος υπουργός ‘Αμυνας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την εξελισσόμενη διαδικασία της Στρατηγικής Πυξίδας και τόνισε της ανάγκη συμπερίληψης σε αυτήν της Ρήτρας Αμοιβαίας Συνδρομής της Συνθήκης της ΕΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιτάσσει την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ και τον χαρακτηρισμό της ως περιοχής ναυτικού ενδιαφέροντος για συντονισμένη και συνεχή ναυτική παρουσία των κρατών μελών της ΕΕ στην περιοχή.

Ο κ. Πετρίδης, σε παρέμβασή του ανέφερε ότι η συνεργασία με εταίρους της Ένωσης δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών μελών της, καυτηριάζοντας τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα υπέδειξε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της συνεργασίας της ΕΕ με χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει άριστες σχέσεις και εκτεταμένη συνεργασία.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο υπουργός ‘Αμυνας συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεκγρετ Κραμπ Καρενμπάουερ (Annegret Kramp – Karrenbauer), όπου συμφωνήθηκε η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων στον τομέα της ‘Αμυνας και Ασφάλειας, ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Πετρίδης συναντήθηκε επίσης με τον Ιταλό Υπουργό ‘Αμυνας Λορέντζο Γκουερίνι (Lorenzo Guerini). Συζητήθηκε η πρόοδος της τετραμερούς πρωτοβουλίας Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας για ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Σημειώνεται ότι η εναρκτήρια δραστηριότητα, με την ονομασία «EUNOMIA», στην οποία συμμετέχουν αεροπορικά και ναυτικά μέσα από τις τέσσερις χώρες, σηματοδοτεί και την έναρξη της Πρωτοβουλίας και υλοποιείται στο θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κύπρου, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020, συμπεριλαμβάνοντας μεγάλο φάσμα αντικείμενων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων, αλλά και αντικείμενα έρευνας και διάσωσης.

Νέα τουρκική NAVTEX

Εν τω μεταξύ η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 1-2 Σεπτεμβρίου.

Yeni Safak: Νέα NAVTEX, παραμένει το Oruc Reis στην αν. Μεσόγειο

H άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Μερσίνας στα βόρεια της Κύπρου.

 • TURNHOS N/W : 1080/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 27-08-2020 09:30)
 • TURNHOS N/W : 1080/20
 • MEDITERRANEAN SEA
 • 1. GUNNERY EXERCISE, ON 01 AND 02 SEP 20 FROM 0800Z TO 1500Z IN AREA BOUNDED BY;
 • 36 40.00 N – 034 52.00 E
 • 36 31.63 N – 035 14.20 E
 • 36 27.11 N – 035 08.32 E
 • 36 28.03 N – 035 05.55 E
 • 36 24.23 N – 035 04.07 E
 • 36 32.00 N – 034 42.00 E
 • CAUTION ADVISED.

Τη νέα NAVTEX είχε προαναγγείλει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ λέγοντας πως «το Oruc Reis δεν θα επιστρέψει», μετά τη λήξη της Navtex, κι ότι οι ερευνητικές του δραστηριότητες θα επεκταθούν με νέα Navtex, που θα εκδοθεί, μέχρι εκεί που τελειώνουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου.

Η «Γενί Σαφάκ», υπενθύμισε τη δήλωση του Τούρκου προέδρου μετά την έκδοση της Navtex της Ελλάδας για άσκηση στην ίδια περιοχή: «Επέκτεινα τη Navtex μέχρι τις 27 Αυγούστου. Αποτελεί κόμμα ή τελεία; Επιτρέψτε μου να βάλω κόμμα προς το παρόν», είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι το «θερμόμετρο» έχει ανέβει στην Ανατολική Μεσόγειο ύστερα από έκδοση πολλαπλών NAVTEX. Η Τουρκία προχώρησε σε παράταση της NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την Ελλάδα να απαντά με αντι-NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις.