• 25 Ιανουαρίου, 2021

Η Κομισιόν “αδειάζει” τον Κικίλια: Δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνία για τα εμβόλια- Υπ. Υγείας: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας.

 Η Κομισιόν “αδειάζει” τον Κικίλια: Δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνία για τα εμβόλια- Υπ. Υγείας: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας.

Δεν επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία του εμβολίου για το νέο κοροναϊό η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν ρωτήθηκε σχετικά. Λίγο νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωνε πως η χώρα μας αναμένει τις πρώτες δόσεις εμβολίων τον Δεκέμβριο τη στιγμή που καμία έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει όλα τα στάδια.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια», απάντησε η Βίβιαν Λουνέλα, όταν κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου ερωτήθηκε σχετικά.

Ο δημοσιογράφος επανήλθε με δεύτερο ερώτημα ζητώντας να μάθει αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση για την ημερομηνία παράδοσης των δόσεων του εμβολίου με την Βίβιαν Λουνέλα να είναι κατηγορηματική: «Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε ακριβή ημερομηνία παράδοσης των εμβολίων» είπε και πρόσθεσε πως «στρατηγική της Ένωσης είναι να έχει τα εμβόλια όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για όλους τους ευρωπαίους πολίτες».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του libre, ο υπουργός Υγείας επικαλείται την γραπτή συμφωνία που έχει ήδη συναφθεί μεταξύ ΕΕ και της εταιρείας αλλά και την εμπιστευτική ενημέρωση της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με την οποία το χρονοδιάγραμμα που ανέφερε ισχύει.

Στην περίπτωση αυτή, όπως έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι, πρόκειται περί κακής διατύπωσης ή και “γκάφας” της εκπροσώπου της Κομισιόν, καθώς οι απαντήσεις της προκάλεσαν σύγχυση.

Η εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρίες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα κράτη μέλη και πως υπάρχει μία πρώτη συμφωνία ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

«Οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών» διευκρίνισε και παρέπεμψε σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές του νέου έτους.

Τα λεγόμενα της εκπροσώπου της Κομισιόν εκθέτουν τον Έλληνα υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση. Το πρωί, ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε (ΣΚΑΪ) πως στα τέλη Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει στη χώρα μας η εισαγωγή του εμβολίου σε επτά τμηματικές παραδόσεις.

«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά», ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εμβόλιο, εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμβόλιο της Οξφόρδης και πρόσθεσε : «Τα εμβόλια δεν παράγονται από την μια μέρα στην άλλη, ήδη η διαδικασία για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε προχωρημένο στάδιο και εάν όλα πάνε καλά θα υπάρξει έγκριση του και η Ε.Ε που έχει κάνει τη συμφωνία για όλες της χώρες μέλη της, θα αρχίσει την προμήθεια εμβολίων και στη χώρα μας από τα τέλη του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η διάθεση του μετά. Θα συνεχιστεί. Είναι πιθανό να γίνουν και άλλες συμφωνίες με διαφορετικές εταιρείες και να έρθουν και αλλά εμβόλια».