Τσίπρας/Θράκη: Τι επιδιώκει με τη θεσμική παρέμβαση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φανερά ενοχλημένος και με σκληρή γλώσσα απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα παιχνίδια με τη μειονότητα της Θράκη. Το ζήτημα των κυπατζίδικων πρακτικών της ΝΔ στα χέρια του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά. Η επιστροφή σε πρακτικές του ’60 και το προμήνυμα για το τι θα σημάνει μια παντοδύναμη σε ποσοστά και έδρες Δεξιά.
Αναζητώντας τα αίτια αυτής της πρωτοφανούς κατηγορίας που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας εμμέσως και όχι ευθέως τους δυο βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου, στην Κουμουνδούρου καταλήγουν αρχικά σε ένα βασικό πολιτικό συμπέρασμα.
Ότι η ΝΔ με την επιστροφή στην ενεργό πολιτική δράση προσώπων όπως ο πρώην πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνθήκες απόλυτης ισχύος και με τον κίνδυνο των διαρροών σε ακροδεξιά κομματίδια βουτά όλο και πιο βαθιά στις πολιτικές Τραμπ.
- Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος και οι ρεπουμπλικανοί γενικότερα έχοντας χάσει κατά κράτος το ακροατήριο των μαύρων στις ΗΠΑ κατά περιόδους τους στοχοποιούν βάναυσα για να κινητοποιήσουν τους λευκούς. Κάτι αντίστοιχο εκτιμάται στο ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης και με τη Ροδόπη, το μοναδικό Νομό στον εκλογικό χάρτη που δεν άλλαξε χρώμα.
Η λογική αυτή της αλαζονείας και της δίψας για παντοδυναμία και απόλυτη εξασφάλιση μιας ισχυρότατης αυτοδυναμίας αποκρυσταλλώθηκε σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου και στις ωμές όπως τις χαρακτηρίζουν παρεμβάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη στο χωριό της Ροδόπης και τον εκβιασμό όπως καταγγέλλουν στους κατοίκους της περιοχής να καταγράφεται και σε βίντεο για να φτάσει το μήνυμα σε όλη τη μουσουλμανική μειονότητα.
Τι επιδιώκει ο Τσίπρας
Πέρα από τους κινδύνους που γεννούν αυτές οι πρακτικές για την περιοχή οδηγώντας σε διχαστικά μονοπάτια που κόστισαν και ενδεχομένως προϊόντως του χρόνου να αποδειχτούν ακόμη πιο επιζήμια για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης αυτό που θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας και σήμερα στη συνάντησή του με τον ανώτατο δικαστικό και υπηρεσιακό πρωθυπουργό είναι μια παρέμβασή του στην κατεύθυνση της απεμπλοκής της δημόσιας συζήτησης από την τοξική αυτή αντιπαράθεση.
- Σε κάθε περίπτωση η συνταγματική αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Σαρμάς είναι επιφορτισμένος και με την ευθύνη της ΕΥΠ παίρνοντας σκυτάλη από το περίφημο επιτελικό κράτος.
Δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να θέσει προ των ευθυνών του τον κ. Σαρμά για την εικόνα που δίνει η εθνική υπηρεσία στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου με την παρέμβασή του και ως ανώτατου δικαστικού να ακουμπά στο κύρος και αυτής του της ιδιότητας.
- Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση με την κοπτοραπτική και τις κατασκευασμένες διαρροές για συγκεκριμένους υποψηφίους από την ΕΥΠ που είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία της Θράκης και του Έβρου, δεν μπορεί να έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα εκτιμάται.
Πολλοί αναρωτιούνται σε συνθήκες νέας απομόνωσης των μουσουλμάνων τη περιοχής τι θα σήμαινε για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς για τα δικαιώματα της μειονότητας, τη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους στην περιοχή.
- Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιρροή του τουρκικού προξενείου στην περιοχή και αυτό που συμβαίνει με τους χειρισμούς της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή δεν είναι παρά η ισχυροποίηση των θέσεών του.
Ακόμη πιο επικίνδυνη πάντως θα πρέπει για πολλούς να θεωρείται και η επίσκεψη της κας Μπακογιάννη σημειώνουν καθώς οι ευθείες απειλές της εν μέσω προεκλογικής περιόδου να διορθώσουν την ψήφο τους και να βοηθήσουν τη ΝΔ για να βοηθηθούν και εκείνοι όπως είπε, μπορούν να εξελιχθούν σε εργαλεία τουρκικής προπαγάνδας που ενδεχομένως και ακουμπούν και εμπλοκή σε διπλωματικό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ευθέως για πρακτικές μαφίας από την κα Μπακογιάννη και όχι τυχαία. Επέλεξε να κλιμακώσει τη ρητορική του σε βάρος της ΝΔ ακριβώς γιατί οι ισχυρισμοί της ΝΔ ξεπερνούν τα όρια μιας προεκλογικής αναμέτρησης.
- Από την Κουμουνδούρου θυμίζουν και το μακρινό 2012 όταν η Ντόρα Μπακογιάννη με το δικό της κόμμα στις εκλογές είχε συγκεντρώσει στη Ροδόπη 18%, όσο και η ΝΔ αλλά το κόμμα της πανελλαδικά δεν είχε καν πιάσει το όριο του 3% για να μπει στη Βουλή.
Το ερώτημα που της απευθύνουν από την Κουμουνδούρου αν και ο Ιλχαν Αχμέτ τότε που είχε έρθει πρώτος με τη Δημοκρατική Συμμαχία ήταν ενεργούμενο του προξενείου, ωστόσο σε αυτό το ερώτημα μονο απαντήσεις δεν αναμένει κανείς.
Όπως και η ίδια άλλωστε στις επίμονες ερωτήσεις του Γιάννη Ραγκούση στον ΑΝΤ1 αν οι δυο βουλευτές Οζγκιούρ και Ζεϊμπεκ είναι πράκτορες της Τουρκίας εκείνη απέφευγε σθεναρά να απαντήσει.