Έρευνα-σοκ στην Γερμανία: 1 στους 3 άνδρες θεωρεί αποδεκτή την σωματική βία κατά γυναικών- Το 34% παραδέχεται ότι έχει ασκήσει βία- Κύμα ακραίας συντηρητικοποίησης

 Έρευνα-σοκ στην Γερμανία: 1 στους 3 άνδρες θεωρεί αποδεκτή την σωματική βία κατά γυναικών- Το 34% παραδέχεται ότι έχει ασκήσει βία- Κύμα ακραίας συντηρητικοποίησης

Το ένα τρίτο των ανδρών στη Γερμανία θεωρεί ότι η βία κατά των γυναικών είναι αποδεκτή. Πρόκειται για ένα από τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύει η DW και προκαλούν έκπληξη και επιβεβαιώνουν την ραγδαία συντηρητικοποίηση της γερμανικής κοινωνίας, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνεται και στην εκρηκτική άνοδο των δημοσκοπικών ποσοστών του ακροδεξιού AfD που σε αρκετά κρατίδια αφήνει πίσω του το SPD του Όλαφ Σολτς και συναγωνίζεται με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) που ανακάμπτουν ταχύτατα.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το 33% των ανδρών ηλικίας 18-35 ετών θεώρησε ότι ήταν «αποδεκτό» να «γλιστρούσε το χέρι τους» περιστασιακά κατά τη διάρκεια ενός καυγά με τη σύντροφό τους, ενώ το 34% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι ήταν βίαιοι προς τις γυναίκες στο παρελθόν.

Η πανεθνική έρευνα ερωτήθηκε 1.000 άνδρες και 1.000 γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών και ανατέθηκε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά Plan International Germany.

Τα ευρήματα είναι «σοκαριστικά», δήλωσε ο Karsten Kassner από το Federal Forum Men, μια γερμανική ομάδα που υποστηρίζει την ισότητα των φύλων.

“Είναι προβληματικό ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανδρών ευτελίζει τη σωματική βία κατά των γυναικών. Αυτό πρέπει επειγόντως να αλλάξει”, είπε στην εφημερίδα Funke, η οποία πρόκειται να δημοσιεύσει τα πλήρη ευρήματα τη Δευτέρα.

Περισσότερες από 115.000 γυναίκες στη Γερμανία έπεσαν θύματα βίας από συντρόφους το 2021σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας . Αυτό ισοδυναμεί με 13 γυναίκες κάθε ώρα. Την ίδια χρονιά, 301 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον νυν ή πρώην σύντροφό τους.

Οι ρόλοι των φύλων «βαθιά ριζωμένοι»

Η έρευνα εξέτασε επίσης άλλες αντιλήψεις για το φύλο και τη σεξουαλικότητα μεταξύ των Γερμανών ανδρών και γυναικών.

Διαπιστώθηκε ότι το 52% των ανδρών δήλωσαν ότι πίστευαν ότι ο ρόλος τους ήταν να είναι ο κύριος πάροχος σε μια σχέση και ότι ο σύντροφός τους θα έπρεπε κυρίως να διευθύνει το νοικοκυριό .

Εν τω μεταξύ, το 48% των ερωτηθέντων εξέφρασε επίσης αντιπάθεια για δημόσιες εκδηλώσεις ομοφυλοφιλίας, λέγοντας ότι ένιωθε «ενοχλημένος» από αυτό.

«Οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων είναι ακόμα βαθιά ριζωμένοι στο μυαλό των ανθρώπων», δήλωσε στον όμιλο εφημερίδων Funke η Alexandra Tschacher, εκπρόσωπος του Plan International Germany.

Τα αντίστοιχα στοιχεία διεθνώς, όπως προκύπτει από έρευνες οργανώσεων κατά της βίας εναντίον των γυναικών:

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
  • 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Σχετικά Άρθρα