SZ: Φοβική αντίδραση της ΕΚΤ στην αύξηση του πληθωρισμού

 SZ: Φοβική αντίδραση της ΕΚΤ στην αύξηση του πληθωρισμού

Για φοβισμένη αντίδραση της ΕΚΤ κάνει λόγο σε άρθρο της η γνωστή γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» με αφορμή την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Παρ’ όλα τα μέτρα που έχει λάβει η Ε.Κ.Τ. και παρά τη διαρκή αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, στο τέλος Απριλίου ο πληθωρισμός σημείωσε εκ νέου αύξηση, φτάνοντας στο 7%.

Η Ε.Κ.Τ. ωστόσο, αποφάσισε την περαιτέρω αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% – εν αντιθέσει με τις προηγούμενες διαδοχικές αυξήσεις ύψους 0,5%. «Ξαφνικά η Ε.Κ.Τ. αντιδρά φοβισμένα», γράφει η Süddeutsche Zeitung.

«Ως θεσμός, έχει τη δύναμη να περιορίσει τον πληθωρισμό και μετά από κάποιο δισταγμό στην αρχή των αυξήσεων των τιμών, προχώρησε πολύ αποφασιστικά. Όμως τώρα, αποφασίζει να περιορίσει την αύξηση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και δη παρουσιάζοντας μικρή αύξηση. Ταυτοχρόνως, η τραπεζική κρίση φαίνεται (ακόμη) λιγότερο απειλητική από ό,τι προσφάτως. Επομένως, τώρα θα ήταν μια καλή στιγμή για δράση».

Από την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει όσους διαρκώς επικρίνουν την Ε.Κ.Τ: «Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η Ε.Κ.Τ. αύξησε τα βασικά της επιτόκια πολύ ταχύτερα και απότομα από ό,τι είχαν προβλέψει οι επικριτές της στη Γερμανία. Όταν η Ε.Κ.Τ. αύξησε τα επιτόκια της για πρώτη φορά και η ευρωζώνη δεν κατέρρευσε, τότε είπαν ότι η Ε.Κ.Τ. θα πρέπει να σταματήσει γρήγορα διότι διαφορετικά η ευρωζώνη θα κατέρρεε, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Την ίδια στιγμή, πολλοί πολιτικοί και επιχειρηματίες, οι οποίοι ζητούσαν υψηλότερα επιτόκια όταν αυτά ήταν ακόμη χαμηλά, διαμαρτύρονται τώρα ξανά. Είναι σημαντικό να αφεθεί η νομισματική πολιτική σε ένα ανεξάρτητο όργανο», καταλήγει η FAZ.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα