Ζελένσκι: Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε την επαναφορά της Κριμαίας υπό ουκρανικό έλεγχο

 Ζελένσκι: Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε την επαναφορά της Κριμαίας υπό ουκρανικό έλεγχο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει αντεπίθεση κατά της Ρωσίας δηλώνοντας ότι «πιστεύω ότι με αυτή την επίθεση θα επιτύχουμε να αποκρούσουμε τις ρωσικές δυνάμεις και να επαναφέρουμε την Κριμαία υπό ουκρανικό έλεγχο». Μιλώντας στο φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων YLE και σε άλλες σκανδιναβικές ειδησεογραφικές πηγές, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις σκανδιναβικές χώρες για την υποστήριξή τους από την αρχή του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι οι σκανδιναβικές χώρες δεν αθετούν τις υποσχέσεις τους και δήλωσε ότι θέλει να δημιουργήσει καλές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί στη Φινλανδία.

Δηλώνοντας ότι η χώρα του σχεδιάζει αντεπίθεση κατά της Ρωσίας, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «πιστεύω ότι με αυτή την επίθεση θα επιτύχουμε την απόκρουση των ρωσικών δυνάμεων και την επιστροφή της Κριμαίας υπό ουκρανικό έλεγχο».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επιτυχία της Ουκρανίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή παροχή όπλων από τη Δύση σημειώνοντας ότι «θέλουμε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, οπότε ο αριθμός των όπλων είναι σημαντικός».

Τονίζοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα χάνουν μέρα με τη μέρα το κίνητρό τους, ο Ζελένσκι δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα για την αντεπίθεση.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι δεν έχει δικαίωμα να λέει ότι «είμαστε συνηθισμένοι στον πόλεμο» και ότι το να προσπαθείς να ισορροπήσεις την πατρότητα με τη διακυβέρνηση μιας χώρας σε πόλεμο είναι αδύνατο έργο.

Τονίζοντας ότι ο κόσμος του είπε ότι δεν είναι κακός πρόεδρος, ο Ζελένσκι είπε ότι «σίγουρα δεν είμαι καλός πατέρας αυτή τη στιγμή. Η γυναίκα μου και ο πόλεμος μεγαλώνουν τα παιδιά μου».

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την επίθεση κατά της Ρωσίας

Από την άλλη ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρεζνίκοφ ανέφερε ότι οι προετοιμασίες για την έναρξη επίθεσης κατά της Ρωσίας βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τύπου των ουκρανικών δυνάμεων, ο Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για την έναρξη αντεπίθεσης πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους.

Επισημαίνοντας ότι ο εξοπλισμός που ανακοινώθηκε από τις συμμαχικές χώρες για την Ουκρανία έχει παραδοθεί εν μέρει, ο Υπουργός δήλωσε ότι η εκπαίδευση σε ορισμένους τύπους όπλων βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

«Οι προετοιμασίες φτάνουν στο τέλος τους, διότι εκτός από τα όπλα και τον εξοπλισμό, οι στρατιώτες μας πρέπει να εκπαιδευτούν. Έχουμε παραλάβει πολύ σύγχρονα όπλα, ιδίως όσον αφορά την «τεθωρακισμένη γροθιά»» σημείωσε.

Σημειώνοντας ότι εκτός από τον «συνασπισμό αρμάτων», ο οποίος περιλαμβάνει τα άρματα Leopard 2 και Challenger, η Ουκρανία έχει παραλάβει μεγάλο αριθμό διαφόρων τύπων τεθωρακισμένων οχημάτων, με τον Ρεζνίκοφ να δηλώνει ότι «τα άρματα Leopard 1 θα φτάσουν. Περιμένουμε περισσότερα Abrams, αλλά νομίζω ότι δεν θα μπορέσουν να προλάβουν αυτή την αντεπίθεση. Ωστόσο, οι ομάδες μας έχουν πάει για εκπαίδευση».

Ο Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει αγοράσει μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων, κυρίως Bradley και Marder, και σημείωσε ότι ο εξοπλισμός αυτός έχει καταστεί έτοιμος και έχει παραδοθεί εν μέρει.

Τονίζοντας ότι υπάρχει εξοπλισμός του οποίου η εκπαίδευση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δήλωσε ότι «οι ομάδες θα έρθουν με τον εξοπλισμό όταν η τοποθεσία καθοριστεί από τον αρχιστράτηγο. Είμαστε έτοιμοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα κάνουμε (αντεπίθεση) μόλις το επιτρέψει ο Θεός, οι καιρικές συνθήκες και οι διοικητές το αποφασίσουν».

Σχετικά Άρθρα