Δεύτερη ανάγνωση της συνέντευξης Τσίπρα – Πώς συνδέεται το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την εσωστρέφεια στο ΚΙΝΑΛ

 Δεύτερη ανάγνωση της συνέντευξης Τσίπρα – Πώς συνδέεται  το μήνυμα  του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την εσωστρέφεια στο ΚΙΝΑΛ

Αν κάπου πρέπει να σταθεί κάποιος στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Αυγή της Κυριακής δεν είναι άλλο σημείο από τη «σοβαρότητα» που διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση στο κόμμα του. Οι αποδέκτες είναι πολλοί και το μήνυμά του σαφές. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι δεν θα ανεχτεί να επαναληφθούν «φάλτσα», που θα γκρεμίσουν ό,τι έχει χτιστεί μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ίσως αυτό να αποτελεί και για τον ίδιο ένα καμπανάκι μια και η προσπάθειά του να αναστραφεί η ατζέντα και παρά τη μονοκαλλιέργεια της κυβερνητικής προπαγάνδας στα Μέσα Ενημέρωσης όχι μόνο απέδωσε αλλά άλλαξε σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό σκηνικό.

Η καρδάρα δεν πρέπει να χυθεί τώρα. Η σοβαρότητα λοιπόν δεν αφήνει κανένα περιθώρια παρερμηνείας για κανένα, όση στήριξη κι αν του παρέχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα τολμήσω να πω μια λέξη που κατά τη γνώμη μου είναι λέξη – κλειδί. Πιστεύω ότι απαίτηση των καιρών είναι η σοβαρότητα».

Ο κ. Τσίπρας δηλαδή ξεκαθαρίζει ότι σε αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό σκηνικό δεν υπάρχει περιθώριο σκιαμαχιών στο εσωκομματικό πεδίο, δεν χωρούν δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών μεταξύ των αντίπαλων τάσεων σε επίπεδο ξεκατινιάσματος ούτε όμως και δηλώσεις που όση επικάλυψη σοβαρότητας και αν ενδυθούν δημιουργούν επιχειρούν να ακυρώσουν το λόγο και του προέδρου του κόμματος και πόσο μάλλον δεν φαίνεται να υπάρχει πλέον καμία ανοχή σε επιθέσεις τύπου Πολάκη με τον αγοραίο λόγο να γίνεται το άλλοθι για όλους εκείνους που προτάσσουν την πολιτική ορθότητα για να στρίψουν από το διακύβευμα της προοδευτικής κυβέρνηση.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον αλληλοσπαραγμό μέσω κειμένων στα social media το προπερασμένου καλοκαιριού ή την παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου αμέσως μετά την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ, ή τις αυτονομημένες εκρήξεις του αψύ Βουλευτή πέρα και από τα ανεκτά όρια, πολλές φορές υπερβαίνοντας και την παρουσία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.  

Συγκυρία

Ο κ. Τσίπρας βλέπει το momentum και στην κοινωνία και στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν έχουν έρθει τα πράγματα στο σημείο εκείνο που η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ ανακτάται σε επίπεδο αυθόρμητων απαντήσεων, ώστε η προοπτική της κυβερνητικής εξουσίας να κερδίζει έδαφος μεταξύ των αναποφάσιστων και όσων όπως ο ίδιος είπε ταλαντεύονται ακόμη αν θα είναι η αυριανή κυβέρνηση.

Το καθαρό δίλλημα ή με τη Δεξιά ή με τη δημοκρατική παράταξη έχει αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα αυτό πολλαπλασιάζεται όσο μεγαλώνουν και οι αντιθέσεις μεταξύ των πρώην συμμάχων της Novartis. Η λαϊκή ετυμηγορία και το σενάριο της εκλογικής λύσης είναι καθαρή επιλογή όχι μόνο για τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για ένα μεγάλο μέρος του αντίπαλου στο ΣΥΡΙΖΑ στρατοπέδου.  Για εκείνους δηλαδή οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να μην θέλουν να εμπλακούν και πάλι σε σενάρια και λύσεις τύπου Παπαδήμου.

Και αυτοί φαίνεται να εμφιλοχωρούν και στην κυβέρνηση και στο χώρο του Κέντρου.

Το σκηνικό ρευστοποιείται και ο κ. Τσίπρας ως άριστος παίχτης του πολιτικού παιγνίου, όταν αυτό μετατρέπεται σε μεγάλη αναταραχή, βλέπει το εύρος της ελευθερίας των κινήσεών του να μεγαλώνει.

Αποκαλυπτήρια στο Κέντρο  

Η σοβαρότητα που ζήτησε ο κ. Τσίπρας έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στο όμορο ΚΙΝΑΛ. Η πρόταση μομφής και το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες άνοιξε πληγές στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Με πρόσχημα τον Παύλο Πολάκη και την υπόθεση της Novartis ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ βρέθηκε με το καλημέρα σχεδόν στο μάτι του κυκλώνα του διπολισμού.

Δυο στελέχη του κόμματός του η Εύα Καϊλή και ο Ανδρέας Λοβέρδος έσπασαν την κομματική γραμμή σε ρητορικό επίπεδο για να καταγγείλουν τον «ισοαποστακισμό» του ΚΙΝΑΛ και του ίδιου του προέδρου. Ο μήνας του μέλιτος φαίνεται να τελείωσε για τον κ. Ανδρουλάκη.

Αυτή την εσωστρέφεια ο κ. Τσίπρας με πολύ προσεκτικό τρόπο θα επιχειρήσει να την αξιοποιήσει όχι επιτιθέμενος απέναντι στο νέο παίκτη της κεντροαριστεράς, εξάλλου θα απολάμβανε… έναν «ανταγωνισμό προόδου» με τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά για να σιγουρεύσει τη θέση του στο χώρο της κεντροαριστεράς. Όπως συμπλήρωσε εξάλλου εκτός από τον παλαιάς κοπής διμέτωπο βλέπει από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη  και «μια άρνηση να αποκλείσει συναινέσεις και συνεργασίες με τη Δεξιά».

Αυτά λοιπόν τα αποκαλυπτήρια λοιπόν στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς είναι εκεί που επενδύει τώρα ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο της καθαρής στρατηγικής του για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί ο πρώτος στόχος που είναι να σπάσει, όπως φαίνεται οριστικά, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που οδήγησε στην ήττα του 19 και διατηρήθηκε κραταιό για περίπου δέκα χρόνια.

Ο δεύτερος στόχος είναι τώρα να πείσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι η δεύτερη φορά του θα είναι αλλιώς, αλλά με σοβαρότητα…

Σχετικά Άρθρα