Νωρίτερα το τέλος στα sms, ανοίγει η μετακίνηση από νομό σε νομό – Τα “αυτογκόλ” επισπεύδουν τις αποφάσεις

 Νωρίτερα το τέλος στα sms, ανοίγει η μετακίνηση από νομό σε νομό – Τα “αυτογκόλ” επισπεύδουν τις αποφάσεις

Το κύριο κεφάλαιο στην άρση των περιορισμών ανοίγει η Κυβέρνηση, που παίρνει πάνω της τις αποφάσεις για τα sms, τις υπερτοπικές μετακινήσεις και το ωράριο κυκλοφορίας. Το σχέδιο έχει κλειδώσει και η γνώμη της επιτροπής των ειδικών θα ζητηθεί μόνο ως προς το σκέλος των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα πλοία, τα ΚΤΕΛ και τα λοιπά μέσα μεταφοράς. Για τα υπόλοιπα η γνώμη τους δεν θα είναι δεσμευτική.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Οι αποφάσεις  θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή 14 Μαΐου και όλα δείχνουν πως έχουν καταλήξει:

  • σε κατάργηση των sms στο 13033 και στο 13032
  • η απαγόρευση κυκλοφορίας σε πρώτη φάση για μια-δυο εβδομάδες θα μετατεθεί τα μεσάνυχτα και
  • θα πάψουν να υφίστανται οι απαγορεύσεις για έξοδο από το νομό.

Τα self test εξετάζεται να επιστρατευτούν ως ένα φίλτρο, για παράδειγμα πριν το ταξίδι με το πλοίο. Όμως επειδή δύσκολα μπορεί να διασφαλιστεί ο σωστός έλεγχος, η ιδέα μπορεί και να μείνει στο συρτάρι.

Την Πέμπτη, δε, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης θα ανακοινώσει πως θα σηκώσει αυλαία η τουριστική σεζόν, ποιοι θα περνούν τα σύνορα και πώς.

Την ώρα όμως, που η Κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει βηματισμό και να αφήσει πίσω το αφήγημα της πανδημίας, τα γκολ από τα αποδυτήρια πέφτουν βροχή.

Yπουργός Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και η άποψη του να δίνονται ειδικά προνόμια στους εμβολιασμένους «άναψε» φωτιές στο Μέγαρο Μαξίμου.

  • «Πρέπει να έχουν προνόμια. Γιατί; Γιατί, πράγματι το αν θα κάνεις το εμβόλιο ή όχι είναι ατομικό σου δικαίωμα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως η άσκηση του δικού σου ατομικού δικαιώματος επηρεάζει και την ζωή και των άλλων ανθρώπων. Άρα είναι ατομικό μεν αλλά δεν είναι και ατομικό», ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργιάδης δείχνοντας στην διαμόρφωση μιας κατηγορίας προνομιούχων, αυτής των εμβολιασμένων.

Είναι αλήθεια ότι το Μαξίμου και την επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας απασχολεί η «μεταχείριση» των εμβολιασμένων, «όχι όμως για να αποκλειστούν όλοι οι άλλοι και να διαιρεθούν σε ταχύτητες οι πολίτες» εξηγούσε η κυβερνητικός αξιωματούχος γνώστης των συζητήσεων.

Για παράδειγμα μελετάται το παράδειγμα της Κύπρου όπου οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν υποχρεώνονται να κάνουν self test πριν μπουν στην δουλειά τους. Όμως η διάσταση, που έβαλε ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης.

  • «Δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση περί ειδικών προνομίων για τους εμβολιασμένους, αν δεν ανοίξει πλήρως η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού» φρέναρε η κυβερνητική εκπρόσωπος την συζήτηση που άνοιξε ο κ. Γεωργιάδης.

Το έτερο «αυτογκόλ», αυτό του προϊσταμένου του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, έφερε και φίλια πυρά. Ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν αφοπλιστικός στο MEGA:

  • «Όλοι οι τεχνοκράτες, που ένας πρωθυπουργός τους τιμά με την εμπιστοσύνη τους, δεν μπορεί όταν κάνουν την πατάτα να λένε συγγνώμη και ότι δεν είναι πολιτικοί. Γιατί ο λογαριασμός πάει στον πρωθυπουργό».

Το Μαξίμου πάντως είχε δείξει από χθες ότι ήθελε να «χαμηλώσει» από την δημόσια συζήτηση την αστοχία του κ.Πατέλη γι’ αυτό και τον έβαλε να σβήσει μόνος του την φωτιά που άναψε.

Σχετικά Άρθρα