Αλβανία: Αγωνία γονέων για τα παιδιά που αρρώστησαν σε νηπιαγωγείο της Κορυτσάς
✨Τουλάχιστον έξι παιδιά από νηπιαγωγείο της Κορυτσάς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με γαστρεντερικά συμπτώματα, ενώ γονείς υποστηρίζουν ότι τα περιστατικά μπορεί να φτάνουν τα είκοσι.
✨Οι αρχικές εξετάσεις δεν εντόπισαν βακτηριακή μόλυνση στα τρόφιμα ή το νερό, ενώ συνεχίζονται οι εργαστηριακές αναλύσεις για να διαπιστωθεί η αιτία των συμπτωμάτων.
✨Η αστυνομία διερευνά δύο γυναίκες, παιδίατρο και διευθύντρια νηπιαγωγείου, για κατάχρηση καθήκοντος σχετικά με την ενημέρωση και τον έλεγχο των τροφίμων.
✨Οι γονείς εκφράζουν ανησυχία και ζητούν αυξημένους ελέγχους, ενώ τα παιδιά επέστρεψαν στο νηπιαγωγείο υπό αμφιβολίες για την προέλευση της ασθένειας.
Τουλάχιστον έξι παιδιά που φοιτούν στο ίδιο δημόσιο νηπιαγωγείο της Κορυτσάς χρειάστηκε να μεταφερθούν στο τοπικό νοσοκομείο με πόνους στην κοιλιά, ενώ οι γονείς υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των παιδιών που παρουσίασαν προβλήματα υγείας μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος και φτάνει ως και τα είκοσι.
Η υπόθεση ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν έξι παιδιά από το ίδιο νηπιαγωγείο μεταφέρθηκαν στο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Κορυτσάς με παρόμοια συμπτώματα, μεταξύ των οποίων εμετοί, κοιλιακό άλγος και άλλα γαστρεντερολογικά προβλήματα. Τα παιδιά έλαβαν ιατρική φροντίδα και στη συνέχεια πήραν εξιτήριο, με την κατάσταση της υγείας τους να χαρακτηρίζεται σταθερή. Όμως, καθώς η αιτία που προκάλεσε το πρόβλημα δεν έχει γίνει γνωστή, η αγωνία γονέων και παππούδων κορυφώνεται.
Υπήρχαν προβλήματα στο γεύμα;
Οι υποψίες στράφηκαν αρχικά στο φαγητό που είχαν καταναλώσει τα παιδιά στο νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με μαρτυρίες γονέων, στο μεσημεριανό γεύμα περιλαμβανόταν πιλάφι, ενώ αναφέρθηκαν επίσης κομμάτια κοτόπουλου και γιαούρτι. Το πρωινό φέρεται να περιλάμβανε ψωμί με αυγά.
Ένας πατέρας μιλώντας στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης είπε ότι το παιδί του άρχισε αρχικά να παραπονιέται για ενοχλήσεις στην κοιλιά και στη συνέχεια παρουσίασε επαναλαμβανόμενους εμετούς και έντονη αδυναμία, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Οι έλεγχοι για βακτηριακή μόλυνση
Ωστόσο, η εικόνα έγινε πιο σύνθετη σήμερα Δευτέρα, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων δεν εντόπισαν βακτηριακή μόλυνση ούτε στο νερό ούτε στα τρόφιμα που εξετάστηκαν στο νηπιαγωγείο.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων δεν ανέδειξαν προβλήματα στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Η Αλβανική Εθνική Αρχή Τροφίμων (AKU) έλαβε δείγματα από τα τρόφιμα που είχαν παρασκευαστεί στις 3 Οκτωβρίου και τα έστειλε στο ISUV, το αρμόδιο εργαστήριο κτηνιατρικής ασφάλειας και τροφίμων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν περαιτέρω εξετάσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων αναμένονται και θεωρούνται κρίσιμα για να διαπιστωθεί αν υπήρξε κάποιος παράγοντας στα τρόφιμα που θα μπορούσε να εξηγήσει τα συμπτώματα των παιδιών.
Την ίδια ώρα, οι γονείς κλήθηκαν ουσιαστικά να επιστρέψουν στην καθημερινότητα, καθώς τα παιδιά επέστρεψαν τη Δευτέρα στο νηπιαγωγείο. Η επιστροφή, όμως, έγινε μέσα σε κλίμα έντονης ανησυχίας. Γονείς και παππούδες δήλωσαν σε αλβανικά μέσα ότι εξακολουθούν να φοβούνται για την υγεία των παιδιών και ζητούν αυξημένους ελέγχους τόσο στο φαγητό όσο και στις συνθήκες υγιεινής.
Εξετάζεται τυχόν εποχική ίωση
Μάλιστα, ορισμένοι γονείς υποστήριξαν ότι, όταν πήγαν τη Δευτέρα τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο, ενημερώθηκαν από την πλευρά της διεύθυνσης ότι ενδέχεται να πρόκειται για εποχική ίωση και όχι για τροφική δηλητηρίαση. Ούτε αυτή η εκδοχή όμως έχει επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες αρχές. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν τα συμπτώματα συνδέονται με το φαγητό, με κάποια άλλη πηγή μόλυνσης ή με ιογενή λοίμωξη.
Η αστυνομική έρευνα έχει ήδη οδηγήσει σε ποινική διαδικασία σε βάρος δύο γυναικών. Πρόκειται για μια 57χρονη παιδίατρο του Περιφερειακού Νοσοκομείου Κορυτσάς και μια 60χρονη διευθύντρια του νηπιαγωγείου. Και οι δύο ερευνώνται, ενώ παραμένουν ελεύθερες, για το αδίκημα της κατάχρησης καθήκοντος.
Υπό έρευνα γιατρός και υπεύθυνη στο νηπιαγωγείο
Σύμφωνα με την αστυνομία, η γιατρός ελέγχεται επειδή δεν ενημέρωσε τις αρχές για την ταυτόχρονη προσέλευση των παιδιών με παρόμοια συμπτώματα, ενώ η διευθύντρια φέρεται να μην εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σχετικά με τον έλεγχο και την επαλήθευση των τροφίμων που καταναλώθηκαν από τα παιδιά. Η δικογραφία έχει παραπεμφθεί στην Εισαγγελία της Κορυτσάς.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, πάντως, η αναφορά γονέων ότι ο αριθμός των παιδιών που εμφάνισαν συμπτώματα μπορεί να φτάνει περίπου τα 20. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρχές και αφορά μαρτυρίες γονέων. Κάποια παιδιά, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, παρουσίασαν ηπιότερα συμπτώματα και δεν χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Ένα ακόμη ζήτημα που έθεσαν γονείς αφορά την κουζίνα και τα σκεύη του νηπιαγωγείου. Σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδόθηκαν από αλβανικά μέσα, η απολύμανση είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η χρήση των σκευών για την παρασκευή γευμάτων φέρεται να ξεκίνησε μόλις λίγες ημέρες πριν από το περιστατικό, όταν άρχισε η παροχή γευμάτων στο νηπιαγωγείο.
Οι αλβανικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα.