Μακρόν σε Τραμπ: Κακή ιδέα η 90ήμερη απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ από τις ΗΠΑ
✨Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η απαγόρευση 90 ημερών στις εξαγωγές ντίζελ θα βλάψει την αμερικανική οικονομία και τον υπόλοιπο κόσμο.
✨Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ντίζελ παγκοσμίως, και η απαγόρευση θα επηρεάσει τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές σε περίοδο πολέμου στη Μέση Ανατολή.
✨Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει τις εισαγωγές ντίζελ από τις ΗΠΑ για να αντισταθμίσει απώλειες, ενώ η Γαλλία σχεδιάζει στρατιωτική παρουσία στο λιμάνι Γιανμπού για ασφάλεια.
✨Η Γαλλία προωθεί χαλάρωση κανόνων καυσίμων, επιδοτεί καύσιμα με 450 εκατ. ευρώ, αλλά οι τιμές του ντίζελ παραμένουν ιστορικά υψηλές λόγω περιορισμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πως η επιβολή απαγόρευσης 90 ημερών στις εξαγωγές ντίζελ, την οποία εξετάζει ο Λευκός Οίκος, θα ήταν λανθασμένη επιλογή, σύμφωνα με το Politico.
«Νομίζω ότι όλοι οι ειδικοί γύρω του και όλα τα αμερικανικά διυλιστήρια μπορούν μόνο να του πουν το ίδιο πράγμα», ανέφερε ο Μακρόν σε τηλεοπτική συνέντευξη σε ώρα υψηλής τηλεθέασης. «Αυτή η απόφαση θα ήταν κακή, όχι μόνο για τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και για την αμερικανική οικονομία».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ντίζελ στον κόσμο, σύμφωνα με την ClearView Energy, και ενδεχόμενη απόσυρση αυτών των ποσοτήτων από τις διεθνείς αγορές θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει ήδη ανατρέψει τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές.
«Υπάρχει πόλεμος στη Μέση Ανατολή και εμείς πληρώνουμε το τίμημα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες τις εισαγωγές ντίζελ από τις ΗΠΑ, προκειμένου να καλύψει τις απώλειες από φορτία που δεν μπορούν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ. Οι αμερικανικές αποστολές αντιστοιχούν πλέον σε περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών ντίζελ της ΕΕ.
Ο Μακρόν είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα προεδρεύσει συνάντησης της G7 με αντικείμενο την πιθανή αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, ενώ είχε επαφές με ηγέτες χωρών εξαγωγής υδρογονανθράκων για την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας.
Κατά τη συνέντευξή του την Πέμπτη, ανακοίνωσε επίσης ότι η Γαλλία θα αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις για να συμβάλει στην ασφάλεια του σαουδαραβικού λιμανιού Γιανμπού, από όπου διακινούνται καθημερινά περισσότερα από πέντε εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους υποστηριζόμενους από την Τεχεράνη Χούθι της Υεμένης.
Παράλληλα, ο Μακρόν έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανόνων για τη σύνθεση των καυσίμων και τις εκπομπές μεθανίου, με στόχο τον περιορισμό της ανόδου των τιμών. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης δαπάνη 450 εκατ. ευρώ για την παράταση έως το τέλος του έτους των επιδοτήσεων καυσίμων που θεσπίστηκαν τον Μάρτιο.
Παρά τα μέτρα, οι τιμές του ντίζελ στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη εκτινάχθηκαν αυτή την εβδομάδα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Τα περιθώρια για νέα δημοσιονομική στήριξη στη Γαλλία παραμένουν περιορισμένα, λόγω της ασθενούς ανάπτυξης, του υψηλού ελλείμματος και του μεγάλου δημόσιου χρέους.