Νέα μετωπική Τραμπ με τα ΜΜΕ: CNN, Politico και MS NOW προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη
✨Η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε την πρόσβαση δημοσιογράφων του CNN, Politico και MS NOW στον Λευκό Οίκο, ανακαλώντας τις διαπιστεύσεις τους χωρίς προειδοποίηση.
✨Τα μέσα καταγγέλλουν παραβίαση της Πρώτης Τροπολογίας και θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και τη δημοσιογραφική έρευνα.
✨Ο Τραμπ κατηγόρησε τα μέσα για «ψέματα» και δεν απέκλεισε τον αποκλεισμό και άλλων μέσων, επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό «fake news» για τους New York Times και την Washington Post.
✨Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τον Τύπο συνεχίζεται νομικά, με αμφιλεγόμενες απόψεις για τα όρια της προεδρικής εξουσίας και τη συνταγματική προστασία του Τύπου.
Σε νέα δικαστική αντιπαράθεση με μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης βρίσκεται η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφαση να απαγορευθεί η πρόσβαση δημοσιογράφων του CNN, του Politico και του MS NOW στον Λευκό Οίκο.
Οι δημοσιογράφοι των τριών μέσων επιχείρησαν το Σάββατο να εισέλθουν στον Λευκό Οίκο, ωστόσο δεν τους επετράπη η είσοδος, ενώ παράλληλα ανακλήθηκαν οι διαπιστεύσεις τους, σύμφωνα με το BBC.
Η απόφαση και η αντίδραση των μέσων
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγείλει την απόφαση την Παρασκευή, κατηγορώντας τα συγκεκριμένα μέσα ότι μεταδίδουν «ψέματα» και κατασκευασμένες ειδήσεις σχετικά με την κυβέρνησή του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συνέδεσε την απόφαση με κάποιο συγκεκριμένο δημοσίευμα. Αντίθετα, υποστήριξε στη συνέχεια ότι ο αποκλεισμός σχετίζεται με τη συνολική στάση που έχουν τηρήσει τα συγκεκριμένα μέσα απέναντι στην κυβέρνησή του τα τελευταία χρόνια.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, CNN, Politico και MS NOW ανέφεραν ότι οι διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων τους ανακλήθηκαν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη θεσμική διαδικασία.
Τα τρία μέσα ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση παραβιάζει δικαιώματα που προστατεύονται από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.
Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει ποια θέματα επιτρέπεται να ερευνά ή να δημοσιεύει ο Τύπος.
Όπως υποστήριξαν, η υπόθεση αποκτά ευρύτερη σημασία, καθώς η μη αμφισβήτηση μιας τέτοιας πρακτικής θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για τη σχέση της εκάστοτε κυβέρνησης με τα μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση των δημοσιογράφων στην εξουσία.
Στο στόχαστρο και άλλα αμερικανικά μέσα
Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποκλειστούν και άλλα μέσα ενημέρωσης από τον Λευκό Οίκο.
Σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε επικριτικά στους New York Times και τη Washington Post, επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό «fake news».
Η σχέση του Αμερικανού προέδρου με σημαντικό μέρος του αμερικανικού Τύπου παραμένει ιδιαίτερα συγκρουσιακή. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προχωρήσει σε νομικές κινήσεις εναντίον αρκετών δημοσιογραφικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι New York Times, η Wall Street Journal και το BBC.
Ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις έχουν οδηγήσει σε οικονομικούς συμβιβασμούς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ άλλες παραμένουν σε εξέλιξη.
Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος δεν είχε απαντήσει στο αίτημα του BBC για σχόλιο σχετικά με την προσφυγή των CNN, Politico και MS NOW.
Η κοινή δικαστική προσφυγή των τριών μέσων αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική κίνηση συντονισμού απέναντι στην απόφαση αποκλεισμού τους, σε μια περίοδο κατά την οποία η σχέση της κυβέρνησης Τραμπ με αμερικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζεται από έντονες αντιπαραθέσεις.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, στελέχη της έχουν υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος διαθέτει την αρμοδιότητα να περιορίζει την πρόσβαση δημοσιογράφων σε συγκεκριμένους χώρους του Λευκού Οίκου. Νομικοί εμπειρογνώμονες, ωστόσο, έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα όρια αυτής της εξουσίας και τη συνταγματική προστασία που απολαμβάνει ο Τύπος.