Ρωσικό drone κυνηγά πλανόδιο πωλητή – “Έγκλημα πολέμου” καταγγέλλει η Ουκρανία
✨Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατήγγειλε τη Ρωσία για έγκλημα πολέμου μετά από επίθεση drone εναντίον πλανόδιου πωλητή στη Χερσώνα, που τραυματίστηκε σοβαρά.
✨Η ουκρανική αστυνομία δημοσίευσε βίντεο που δείχνει το drone να στοχεύει τον άοπλο άνδρα, ενώ οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν διεθνή καταδίκη και αμυντική στήριξη.
✨Στην πόλη Σούμι, ρωσικές επιθέσεις με κατευθυνόμενες βόμβες προκάλεσαν τον θάνατο δύο παιδιών και μιας ηλικιωμένης γυναίκας, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.
✨Η Ρωσία κατηγορεί με τη σειρά της την Ουκρανία για επιθέσεις εναντίον αμάχων, ενώ και οι δύο πλευρές αρνούνται ότι στοχεύουν πολίτες στον πόλεμο.
Καταγγελίες κατά της Ρωσίας για έγκλημα πολέμου διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σιμπίχα, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, δείχνει επίθεση drone εναντίον ενός πλανόδιου πωλητή στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία.
Το οπτικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική αστυνομία φέρεται να καταγράφει ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα να ακολουθεί έναν άνδρα γύρω από το φορτηγάκι του, το οποίο χρησιμοποιούσε για την πώληση προϊόντων. Στη συνέχεια σημειώνεται έκρηξη, ενώ ο άνδρας φαίνεται να προσπαθεί να προστατευθεί πίσω από το όχημα.
Σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία, πρόκειται για έναν 52χρονο πλανόδιο πωλητή, ο οποίος επέζησε της επίθεσης, ωστόσο τραυματίστηκε από θραύσματα και υπέστη σοκ.
Ο Αντρίι Σιμπίχα, σε ανάρτησή του στο Telegram, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προχώρησε σε ενέργεια που αποτελεί μέρος μιας, όπως υποστήριξε, οργανωμένης προσπάθειας εκφοβισμού του άμαχου πληθυσμού. Παράλληλα, ζήτησε τη διεθνή καταδίκη της Μόσχας και την ενίσχυση της αμυντικής στήριξης προς την Ουκρανία.
Ο Ουκρανός υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι ο χειριστής του drone γνώριζε πως είχε στο στόχαστρο έναν πολίτη, χαρακτηρίζοντάς τον «σαδιστή».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος της Ουκρανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντμίτρο Λούμπινετς, ανέφερε ότι το θύμα ήταν άοπλος πλανόδιος πωλητής και κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι στοχοποιεί αμάχους.
Το Reuters ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την τοποθεσία όπου καταγράφηκε το βίντεο, συγκρίνοντας στοιχεία όπως τα κτίρια και τη χάραξη των δρόμων με δορυφορικές εικόνες και διαθέσιμο αρχειακό υλικό. Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία του περιστατικού δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.
Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο παιδιά και μία ηλικιωμένη γυναίκα έχασαν τη ζωή τους από νυχτερινά πλήγματα με ρωσικές κατευθυνόμενες βόμβες στην πόλη Σούμι, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεχ Χριχόροφ.
Η Χερσώνα, που πριν από την έναρξη του πολέμου είχε πληθυσμό περίπου 280.000 κατοίκων, βρέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2022. Μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, η πόλη εξακολουθεί να δέχεται συχνά επιθέσεις, κυρίως με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του ποταμού Δνείπερου.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για επιθέσεις εναντίον αμάχων, μετά τον θάνατο επτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων σε περιοχή θέρετρου στη Μαύρη Θάλασσα, κάνοντας λόγο για σκόπιμη επίθεση με drone.
Και οι δύο πλευρές αρνούνται ότι έχουν ως στόχο τον άμαχο πληθυσμό στον πόλεμο που ξεκίνησε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ukrainian police captured the moment a Russian drone hunted down a 52-year-old civilian market vendor, leaving him severely wounded with blast trauma and shrapnel injuries.
“This is how Russians ‘fight’. They deliberately hunt civilians. The man in the video shows no signs of… pic.twitter.com/bHYRRnOemF
— UkraineWorld (@ukraine_world) August 4, 2026