“Πιο κοντά σε συμφωνία” για τα F-35, λένε οι Τούρκοι – “Περιττή” η ελληνική αντίθεση

 “Πιο κοντά σε συμφωνία” για τα F-35, λένε οι Τούρκοι – “Περιττή” η ελληνική αντίθεση
💡 AI Summary by Libre

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Λεβέντ Γκουμρούκτζου, δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F-35 και τις κυρώσεις CAATSA έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο.

Οι συνομιλίες δεν αφορούν μόνο την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, αλλά και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία απέκτησε το ρωσικό σύστημα S-400 το 2019 λόγω αδυναμίας προμήθειας αντίστοιχων συστημάτων από συμμάχους, καλύπτοντας άμεσες ανάγκες αεράμυνας.

Ο Γκουμρούκτζου χαρακτήρισε τις αντιδράσεις από το αμερικανικό Κογκρέσο και την Ελλάδα περιττή πολιτική, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της Τουρκίας στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Θετικά μηνύματα για την πορεία των διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τα μαχητικά F-35 και τις κυρώσεις CAATSA εξέπεμψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στο ΝΑΤΟ, Λεβέντ Γκουμρούκτζου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Παρασκευή (17/7) σε εκδήλωση του Turkey Program του Atlantic Council στην Ουάσινγκτον, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο, εκφράζοντας την εκτίμηση πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Όπως ανέφερε, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν εξεταστεί διαφορετικές προτάσεις που επιχειρούν να γεφυρώσουν τις νομικές απαιτήσεις των ΗΠΑ με τις πολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις της Τουρκίας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για πρόοδο σε ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια τις διμερείς σχέσεις.

Οι συνομιλίες για τα F-35 και το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA παραμένουν στο επίκεντρο των επαφών μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, καθώς ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη στρατηγική συνεργασία των δύο συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο Γκουμρούκτζου ανέφερε ότι το θέμα αποτέλεσε κορυφαία προτεραιότητα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία κοινής πολιτικής και στρατιωτικής ομάδας εργασίας.

«Αυτή τη φορά αισθανόμαστε πραγματικά πιο κοντά. Πιστεύουμε ότι ίσως καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα και να αφήσουμε το πρόβλημα πίσω μας», δήλωσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο ή το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 10 έως 15 χρόνια η Άγκυρα έχει πλήρη εμπιστοσύνη πως η αμερικανική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εφόσον υπάρξει συμφωνία.

«Δεν αφορά μόνο τα F-35»

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες δεν περιορίζονται στην επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, αλλά εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Αναφερόμενος στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 το 2019, υποστήριξε ότι η Τουρκία οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή επειδή δεν κατάφερε να προμηθευτεί αντίστοιχα συστήματα από τους συμμάχους της, χαρακτηρίζοντας την αγορά «εφάπαξ προμήθεια» που κάλυψε ένα άμεσο κενό στις ανάγκες αεράμυνας της χώρας.

Ο Λεβέντ Γκουμρούκτζου σχολίασε και τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, μεταξύ των οποίων και βουλευτές ελληνικής καταγωγής, αλλά και από την Ελλάδα.

Όπως είπε, θεωρεί ότι πρόκειται για «ένα είδος περιττής πολιτικής», προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει σχολιάσει ποτέ τις ελληνικές αγορές αμυντικού εξοπλισμού.

«Όταν η Ελλάδα αγοράζει δικό της αμυντικό εξοπλισμό από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων συμμάχων, δεν το έχουμε σχολιάσει ποτέ, επειδή ανήκουμε στην ίδια συμμαχία και θα χαρούμε μόνο αν οι σύμμαχοί μας γίνουν ισχυρότεροι στην άμυνά τους», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Σχετικά Άρθρα