Marfin:”Παραβίαση προσωπικών δεδομένων και του τεκμηρίου της αθωότητας”-Ανακοίνωση του δικηγόρου της 46χρονης
✨Ο συνήγορος της 46χρονης κατηγορουμένης για την υπόθεση Marfin καταγγέλλει παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων.
✨Η κατηγορουμένη αρνείται τις κατηγορίες, αναμένεται να εκδοθεί στην Ελλάδα και ο δικηγόρος ζητά από μέσα και φορείς να αποσύρουν προσωπικά δεδομένα και αναρτήσεις.
✨Παράλληλα, ο συνήγορος επισημαίνει την παράνομη δημοσιοποίηση στοιχείων χωρίς εισαγγελική διάταξη και καλεί σε έλεγχο αξιοπιστίας των πηγών πριν την αναπαραγωγή τους.
✨Τέλος, η ομάδα υπεράσπισης προχωρά σε νομικές ενέργειες για προστασία της προσωπικότητας της κατηγορουμένης και καταπολέμηση της επικοινωνιακής εκστρατείας εναντίον της.
Για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητας της 46χρονης που κατηγορείται για την υπόθεση της Marfin κάνει λόγο ο συνήγορός της Κώστας Παπαδάκης, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν την ίδια και άτομα από το οικογενειακό και κοινωνικό της περιβάλλον.
Η 46χρονη, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στην Ελλάδα, αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται. Ο δικηγόρος της υποστηρίζει ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων και φωτογραφιών συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων της και κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος μέσω μιας «επικοινωνιακής εκστρατείας».
Σε δήλωσή του, ο κ. Παπαδάκης καλεί τους αρμόδιους φορείς και τα μέσα ενημέρωσης να αποσύρουν αναρτήσεις και δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα, καθώς και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση πληροφοριών που σχετίζονται με τη δικογραφία.
Παράλληλα, ζητά να γίνεται έλεγχος της αξιοπιστίας των πηγών και της εγκυρότητας των πληροφοριών πριν από οποιαδήποτε αναπαραγωγή τους, επισημαίνοντας ότι η δημοσιοποίηση ανεπιβεβαίωτων στοιχείων μπορεί να επηρεάσει τη δημόσια εικόνα της υπόθεσης.
Ο συνήγορος της 46χρονης τονίζει πως η διακοπή της αναπαραγωγής τέτοιου υλικού θα συμβάλει σε μια πιο ψύχραιμη και αντικειμενική αντιμετώπιση της υπόθεσης, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα της κατοίκου Λονδίνου κατηγορουμένης για την υπόθεση της MARFIN μου ζητήθηκε η συμμετοχή στην ομάδα συνηγόρων που θα αναλάβουν την υπεράσπισή της. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και αναμένεται να υλοποιηθεί κατά την άφιξή της, οπότε και θα υπάρξει η σχετική συμφωνία και η εξουσιοδότηση. Όπως είναι γνωστό, η κατηγορούμενη δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι είναι αθώα, προσφέρθηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα και δήλωσε στο αρμόδιο Αγγλικό δικαστήριο τη συναίνεσή της.
Συνεπώς η όποια καθυστέρηση άφιξής της στη χώρα δεν οφείλεται σε δική της ευθύνη. Κατά συνέπεια μέχρι τότε ούτε νομιμοποιούμαι να ενεργώ για λογαριασμό της, ούτε και έχω πρόσβαση στη δικογραφία για να γνωρίζω την υπόθεση. Από όσα όμως έρχονται σε γνώση μου από Μ.Μ.Ε. και Μ.Κ.Δ. και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω τα εξής: Σε πληθώρα δημοσιευμάτων και αναρτήσεων γίνεται αναφορά και ευρεία αναπαραγωγή ονομάτων και δημοσιοποίηση φωτογραφιών που αφορούν την κατηγορουμένη και πρόσωπα του περιβάλλοντός της.
Η πρακτική αυτή είναι παράνομη, δεδομένου ότι παρά την ευρεία δημοσιότητα και την αναμφισβήτητη σοβαρότητα της υπόθεσης δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε εισαγγελική διάταξη, η οποία να επιτρέπει τη δημοσιοποίηση στοιχείων των κατηγορουμένων. Συνεπώς με την πρακτική αυτή παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα και το τεκμήριο αθωότητας της κατηγορουμένης, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα όσων άλλων εμφανίζονται πληροφορίες συνδετικές με αυτήν. Υπενθυμίζω ότι η κατηγορουμένη είναι μητέρα ανηλίκου παιδιού 4 ετών.
Δυστυχώς, όπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, η πρακτική αυτή δεν έχει αποδοκιμαστεί από κανέναν αρμόδιο κυβερνητικό και θεσμικό παράγοντα ή Ανεξάρτητη Αρχή, ούτε έχει γίνει γνωστό αν έχει απασχολήσει αυτεπαγγέλτως, όπως επιβάλλεται, τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Αντίθετα, Υπουργοί και παράγοντες της κυβέρνησης, εκφράζουν ανενόχλητοι εκτιμήσεις και στοιχήματα για μια ποινική δικογραφία που δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν, παραπληροφορούν και παρεμβαίνουν ανεπίτρεπτα στη λειτουργία της θεσμικά ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Και αυτές ενθαρρύνουν, αν όχι αποσκοπούν, σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα και τοποθετήσεις.
Μία από τις πρώτες προτεραιότητές μου θα είναι η αντιμετώπιση των πρακτικών αυτών με όλα τα νόμιμα μέσα για την προστασία της προσωπικότητάς της και φυσικά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Η υπερασπιστική μου προοπτική προσβλέπει πάντα στη δημοσιότητα κάθε υπόθεσης που έχει δημόσιο ενδιαφέρον ως μέσου ανάδειξης και αντιμετώπισης των νομικών και επικοινωνιακών αυθαιρεσιών με σεβασμό στα θύματα της MARFIN και τις οικογένειές τους, αλλά και με σεβασμό στην αλήθεια και στα δικαιώματα και στις ελευθερίες που πλήττονται άμεσα και έμμεσα με την επιχειρούμενη επικοινωνιακή εκστρατεία.
Οι παραβιάσεις των παραπάνω δεν θα γίνουν άλλο ανεκτές. Ήδη τα δημοσιεύματα και οι αναρτήσεις που έχουν περιεχόμενο παραβίασης προσωπικότητας, προσωπικών δεδομένων, τεκμηρίου αθωότητας και κάθε είδους προσβλητικό, εξυβριστικό και συκοφαντικό περιεχόμενο για την κατηγορουμένη και οικεία της πρόσωπα καταγράφονται και αξιολογούνται προκειμένου να ακολουθήσει η νομική τους αντιμετώπιση. Και αυτή θα πραγματοποιηθεί με τη συγκρότηση ομάδας δικηγόρων, που θα εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα για τον άμεσο τερματισμό των προσβολών και την θέση των υπαιτίων και όσων φορέων και προσώπων τους παρέχουν δημοσιότητα, στήριξη και αίσθηση ασυλίας προ των αστικών, ποινικών, διοικητικών και πειθαρχικών τους ευθυνών.
Το γνωρίζουν ότι η ταυτοποίηση και δίωξή τους είναι δυσχερής και χρονοβόρα και γι’ αυτό δρουν εκ του ασφαλούς. Αλλά όχι για πολύ. Κατόπιν αυτού θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους σχετικούς φορείς να μην αναπαράγουν και να καταργήσουν άμεσα κάθε ανάρτηση και δημοσίευμα που περιέχει φωτογραφίες και αναφορά σε ονόματα και δεδομένα σχετικά με τα παραπάνω πρόσωπα και να είναι προσεκτικοί στις πληροφορίες που αναπαράγουν για τη δικογραφία, τον έλεγχο των πηγών της αυθεντικότητας και της αξιοπιστίας τους. Η τροφή στον υπόκοσμο του διαδικτύου και στους κάθε είδους σκοπιμότητας συκοφάντες παρακαλώ να σταματήσει τώρα. Και είναι κάτι που θα συμβάλει στη νηφάλια προσέγγιση της υπόθεσης και θα εκτιμηθεί.
Αθήνα, 16.7.2026
Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος