Κολυδάς: Έρχεται καύσωνας με 40άρια- Οι δύο θερμότερες μέρες

 Κολυδάς: Έρχεται καύσωνας με 40άρια- Οι δύο θερμότερες μέρες
💡 AI Summary by Libre

Η Ελλάδα αναμένεται να βιώσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με πιθανότητα να ξεπεράσουν τους 40°C το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας, κυρίως σε πεδινές περιοχές.

Η κορύφωση του κύματος καύσωνα θα σημειωθεί τη Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη προβλέπεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας λόγω ψυχρότερων αερίων μαζών από τα βορειοδυτικά.

Η αποκλιμάκωση θα αρχίσει πρώτα στη βόρεια Ελλάδα, με εντονότερη μείωση στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα ανατολικά και νότια η ζέστη θα επιμείνει λίγο περισσότερο.

Η γενική πρόβλεψη δείχνει ότι μετά το διήμερο κορύφωσης, η θερμοκρασία θα μειωθεί ουσιαστικά, προστατεύοντας έτσι τις πιο ευάλωτες περιοχές από παρατεταμένη ζέστη.

Μπορεί στην Ευρώπη αρκετές χώρες να έχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα δύσκολα κύματα καύσωνα φέτος, ωστόσο στην Ελλάδα το θερμόμετρο δεν είχε γράψει 40 βαθμούς. Κάτι που αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και πρώην διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρή Κολυδά, τα επόμενα 24ωρα, και συγκεκριμένα το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα, αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με το κύμα ζέστης να κορυφώνεται, όπως όλα δείχνουν, τη Δευτέρα. «Η Κυριακή και ιδιαίτερα η Δευτέρα εμφανίζονται ως οι ημέρες με τη μεγαλύτερη θερμική επιβάρυνση, χωρίς να αποκλείονται τοπικά τιμές κοντά ή και πάνω από τους 40°C στις πιο ευάλωτες πεδινές περιοχές».

Όπως τονίζει, από την Τρίτη αρχίζει να εμφανίζεται σαφής καθοδική τάση. «Από την Τρίτη προς την Τετάρτη η υποχώρηση γίνεται πλέον αισθητή, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες κινούνται από τα βορειοδυτικά προς την περιοχή μας».

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κολυδά, η πτώση δεν θα εκδηλωθεί ταυτόχρονα παντού«Πρώτα θα γίνει αισθητή στη βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια θα επεκταθεί νοτιότερα. Στη Θεσσαλονίκη η αποκλιμάκωση φαίνεται νωρίτερα και εντονότερα, ενώ στην Αθήνα, στη Λαμία και γενικότερα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά η ζέστη ενδέχεται να επιμείνει λίγο περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, η γενική τάση των ensembles είναι κοινή: μετά την κορύφωση του διημέρου Κυριακής–Δευτέρας ακολουθεί σταδιακή και ουσιαστική αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας».

Αναλυτικά η ανάρτηση Κολυδά:

«Η εικόνα που προκύπτει τόσο από τους χάρτες της θερμοκρασίας στα 850 hPa όσο και από τα ensemble μετεωγράμματα των πόλεων είναι αρκετά σαφής: η θερμή μεταφορά ενισχύεται σταδιακά και κορυφώνεται μέσα στο διήμερο Κυριακής–Δευτέρας, το οποίο φαίνεται να αποτελεί το δυσκολότερο τμήμα της περιόδου.

Η θερμή αέρια μάζα παραμένει εγκατεστημένη πάνω από την κεντρική και τη νότια Ελλάδα, με τις υψηλότερες τιμές στα 850 hPa να επηρεάζουν κυρίως τα ηπειρωτικά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έντονη ηλιοφάνεια και τους ασθενέστερους ανέμους στο εσωτερικό της χώρας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες. Η Κυριακή και ιδιαίτερα η Δευτέρα εμφανίζονται ως οι ημέρες με τη μεγαλύτερη θερμική επιβάρυνση, χωρίς να αποκλείονται τοπικά τιμές κοντά ή και πάνω από τους 40°C στις πιο ευάλωτες πεδινές περιοχές.

Τα μετεωγράμματα της Αθήνας, της Λαμίας, της Θεσσαλονίκης και της Τρίπολης επιβεβαιώνουν αυτή την εικόνα. Οι καμπύλες των μέγιστων θερμοκρασιών ανεβαίνουν έως την Κυριακή και τη Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη αρχίζει να εμφανίζεται σαφής καθοδική τάση. Από την Τρίτη προς την Τετάρτη η υποχώρηση γίνεται πλέον αισθητή, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες κινούνται από τα βορειοδυτικά προς την περιοχή μας.

Η πτώση δεν θα εκδηλωθεί ταυτόχρονα παντού. Πρώτα θα γίνει αισθητή στη βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια θα επεκταθεί νοτιότερα. Στη Θεσσαλονίκη η αποκλιμάκωση φαίνεται νωρίτερα και εντονότερα, ενώ στην Αθήνα, στη Λαμία και γενικότερα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά η ζέστη ενδέχεται να επιμείνει λίγο περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, η γενική τάση των ensembles είναι κοινή: μετά την κορύφωση του διημέρου Κυριακής–Δευτέρας ακολουθεί σταδιακή και ουσιαστική αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας».

Σχετικά Άρθρα