Μία γέφυρα, πολλών αποτυχίες

Μία γέφυρα, πολλών αποτυχίες
💡 AI Summary by Libre

Η τσακισμένη γέφυρα στον Παλαιόπυργο Λάρισας παραμένει ανεπαρκώς επισκευασμένη σχεδόν τρία χρόνια μετά την κακοκαιρία, θέτοντας σε κίνδυνο 11 χωριά και οδηγούς.

Η κατάσταση της γέφυρας αποκαλύπτει ευρύτερες αποτυχίες στην ελληνική δημόσια διοίκηση και υποδομές, παρά την εικόνα ψηφιακής προόδου και ευρωπαϊκής ένταξης.

Οι καθυστερήσεις στην ανακατασκευή, που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο, οφείλονται σε ευθύνες τόσο του κεντρικού κράτους όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτών.

Καθώς κλείνει ο κύκλος του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν έχει γίνει απολογισμός για την αντιμετώπιση κρίσιμων υποδομών, ενώ κινδυνεύουν και άλλες περιοχές από καταστροφές και πυρκαγιές.

Μπορεί μια κατεστραμμένη και βυθισμένη γέφυρα να διαλύσει το νέφος του κατά τα άλλα “ψηφιακού” μας κράτους; Κάποιοι θα υποστηρίξουν πώς κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο. Συμβαίνουν, αυτά. Ωστόσο, η εικόνα που έκανε χθες τον γύρο του διαδικτύου, με την τσακισμένη γέφυρα στον Παλαιόπυργο Λάρισας, δεν αποτελεί μία γραφική περίπτωση της παραμελημένης ελληνικής επαρχίας. Είναι μία ψηφίδα σε ένα μεγαλύτερο μωσαϊκό που αποκαλύπτει αποτυχίες πολλών.

Από την τριτοκοσμική κατάσταση στη βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου, όπου “λαμπαδιάζουν” εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και στοιχίζουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, μέχρι την ελαφρότητα σε εκφάνσεις της δραστηριότητας της κεντρικής διοίκησης, η Ελλάδα είναι κάτι άλλο απ΄ αυτό που επιδεικνύουμε στον φλοιό της έξαρσης μας ότι είμαστε σημαντικό μέλος του ευρωπαϊκού πυρήνα.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ, τον Σεπτέμβριο 2023, παραμένει τσακισμένη η γέφυρα στον Παλαιόπυργο της Λάρισας και ανεμπόδιστα την διασχίζουν τα αυτοκίνητα. Η γέφυρα εξυπηρετεί τους κατοίκους 11 χωριών των δήμων Τεμπών και Αγιάς. Χωρίς αυτήν, πρέπει να διανύουν αποστάσεις 30 αντί 5 χλμ. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα έπρεπε να είχε ανακατασκευαστεί και παραδοθεί τον περασμένο Ιούνιο. Αλλά, το έργο ούτε καν έχει ξεκινήσει. Και οι πιο ριψοκίνδυνοι αφήνονται ανεμπόδιστοι να την διαβαίνουν.

Φταίει το κεντρικό κράτος, η Περιφέρεια, η τοπική αυτοδιοίκηση; Φταίνε οι βουλευτές, κυρίως οι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που δεν έχουν “βομβαρδίσει” με ερωτήσεις τους αρμόδιους υπουργούς και δεν έχουν πιάσει στασίδι έξω από τα γραφεία τους; Όλοι μαζί.

Οσονούπω κλείνει ο κύκλος του Ταμείου Ανάκαμψης και θα έπρεπε να έχουμε κάνει τον σχετικό απολογισμό εάν εκτός από τα μεγάλα έργα έχουμε φροντίσει να κλείσουμε τις μεγάλες πληγές στις υποδομές της περιφέρειας. Μάλλον δεν θα το κάνουμε. Μέχρι να πέσει η γέφυρα στην Αγιά, να ανακαλύψουμε πώς υπάρχουν κι άλλα κτίρια που απειλούνται με κατάρρευση στον αστικό ιστό της Αθήνας και πώς κινδυνεύουν οι περιοχές της δυτικής Αθήνας από μία ακόμα μεγαλύτερη πυρκαγιά.

Σχετικά Άρθρα