Καθαρισμός οικοπέδων: Μέχρι τις 15 Ιουνίου οι δηλώσεις – Τι αλλάζει φέτος

 Καθαρισμός οικοπέδων: Μέχρι τις 15 Ιουνίου οι δηλώσεις – Τι αλλάζει φέτος
💡 AI Summary by Libre

Σε ισχύ είναι η διαδικασία καθαρισμού και δήλωσης οικοπέδων έως τις 15 Ιουνίου, με στόχο την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο.

Υποχρεούνται όλοι οι ιδιοκτήτες κενών οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού να καθαρίσουν και να δηλώσουν στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr, ενώ για εκτός σχεδίου χωρίς κτίσμα δεν απαιτείται.

Η διαδικασία περιλαμβάνει αποψίλωση και απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, με αυστηρά πρόστιμα για ψευδείς δηλώσεις και μειωμένο πρόστιμο 100 ευρώ για αμελή δήλωση καθαρισμού.

Συνιστάται έγκαιρη επικοινωνία με τους δήμους για την οργάνωση αποκομιδής υπολειμμάτων και η αναζήτηση προσφορών για τον καθαρισμό των οικοπέδων.

Σε ισχύ βρίσκεται η διαδικασία για τον καθαρισμό και τη δήλωση οικοπέδων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, με τη φετινή προθεσμία να επεκτείνεται έως τις 15 Ιουνίου. Όπως δήλωσε στο ΕΡΤnews ο γραμματέας ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑΜάνος Κρανίδης, πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή που δίνει περισσότερο χρόνο στους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν.

«Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι η προθεσμία (σ.σ. για τις δηλώσεις) πλέον είναι από 1η Απριλίου μέχρι 15 Ιουνίου», τόνισε ο κ. Κρανίδης. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «όλοι όσοι έχουν κενά οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού είναι υπόχρεοι», ενώ για τα εκτός σχεδίου χωρίς κτίσμα δεν υφίσταται η ίδια υποχρέωση στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr.

Ποιους αφορά

Καθαρισμός οικοπέδων: Μέχρι τις 15 Ιουνίου οι δηλώσεις – Τι αλλάζει φέτος

«Να μη δηλώσει κανείς καθαρισμό οικοπέδου αν δεν το έχει κάνει – Τα πρόστιμα είναι υψηλά»

Αναφορικά με τη διαδικασία, ο κ. Κρανίδης εξηγεί πως «είναι μία απλή διαδικασία: καθαρίζουμε από χόρτα, εύφλεκτα υλικά και κάνουμε αποψίλωση», προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μην καθυστερήσουν οι ιδιοκτήτες, καθώς «τελευταία στιγμή δεν θα βρίσκουμε εργολάβους ή εργάτες».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει και στις δηλώσεις στην ειδική πλατφόρμα, προειδοποιώντας: «Είναι πολύ σημαντικό να μη δηλώσει κανένας ότι καθάρισε, αν δεν το έχει κάνει, γιατί το πρόστιμο θα είναι πολύ μεγάλο». Αντίθετα, σημειώνει ότι για όσους έχουν καθαρίσει αλλά αμελήσουν τη δήλωση, «το πρόστιμο έχει μειωθεί στα 100 ευρώ». Παράλληλα αναφέρθηκε και στο κόστος καθαρισμού των οικοπέδων καλώντας τους ιδιοκτήτες να ζητούν προσφορές προτού καταλήξουν κάπου.

Καθαρισμός οικοπέδων: Μέχρι τις 15 Ιουνίου οι δηλώσεις – Τι αλλάζει φέτος

Ο γραμματέας ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ αναφέρθηκε ακόμη και στο ζήτημα της αποκομιδής των υπολειμμάτων, επισημαίνοντας πως απαιτείται συνεργασία με τους δήμους: «Καλό είναι όποιος κάνει καθαρισμό να ενημερώσει εγκαίρως τον Δήμο, ώστε να οργανωθεί η αποκομιδή».

Καθαρισμός οικοπέδων: Μέχρι τις 15 Ιουνίου οι δηλώσεις – Τι αλλάζει φέτος

Σχετικά Άρθρα