Bloomberg: “Ζαλίζει” ο μισθός της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ- Λαμβάνει αποζημίωση 595.000 ευρώ

 Bloomberg: “Ζαλίζει” ο μισθός της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ- Λαμβάνει αποζημίωση 595.000 ευρώ

💡 AI Summary by Libre

Η Κριστίν Λαγκάρντ έλαβε το 2025 αποζημίωση 595.000 ευρώ ως πρόεδρος της ΕΚΤ, με βασικό μισθό αυξημένο κατά 5,6% στα 492.204 ευρώ.

Εκτός από τον μισθό, έλαβε 21% επίδομα παραστάσεως και αποζημίωση 130.457 ελβετικών φράγκων ως μέλος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Η αμοιβή της υπερβαίνει αυτή πολλών διεθνών ομολόγων, προκαλώντας αυξανόμενες πιέσεις και φήμες για πιθανή παραίτηση πριν τον Οκτώβριο του 2027.

Οι φήμες ενισχύονται από υποθέσεις για παραίτηση πριν τις γαλλικές εκλογές, με πιθανό διάδοχο τον Κλάας Κνοτ, πρώην επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας.

Αποζημίωση ύψους 595.000 ευρώ έλαβε το 2025 η Κριστίν Λαγκάρντ ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μαζί με την κατοικία που της παρέχει το ίδρυμα.

Ο βασικός μισθός της ανήλθε σε 492.204 ευρώ, αυξημένος κατά 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τους ετήσιους λογαριασμούς της ΕΚΤ.

Επιπλέον, έλαβε 21% επίδομα παραστάσεως, ενώ η ΕΚΤ συνεισφέρει και σε ασφαλιστήρια συμβόλαια ιατρικής, μακροχρόνιας περίθαλψης και ασφάλισης ατυχημάτων για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Παράλληλα, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, έλαβε αποζημίωση 130.457 ελβετικών φράγκων, όπως αποκάλυψε σε επιστολή της προς Ευρωπαίους νομοθέτες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Λαγκάρντ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για το ύψος της αμοιβής της, η οποία ξεπερνά εκείνη αρκετών ομολόγων της παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι εικασίες για πιθανή αποχώρησή της πριν από τη λήξη της οκταετούς θητείας της τον Οκτώβριο του 2027. Οι φήμες ενισχύθηκαν μετά από αναφορά ότι ενδέχεται να παραιτηθεί πριν από τις γαλλικές εκλογές, ώστε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να συμβάλει στην επιλογή διαδόχου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, πιθανός αντικαταστάτης της θεωρείται ο πρώην επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Κλάας Κνοτ, με τις συζητήσεις για το μέλλον της ηγεσίας της ΕΚΤ να παραμένουν έντονες.

Σχετικά Άρθρα