Μαξίμου: Μετωπική με ΠΑΣΟΚ για “Βιολάντα”, εξωτερική πολιτική-Προώθηση θετικής ατζέντας, εν μέσω απρόοπτων τύπου Αυγενάκη-Κεφαλογιάννη

 Μαξίμου: Μετωπική με ΠΑΣΟΚ για “Βιολάντα”, εξωτερική πολιτική-Προώθηση θετικής ατζέντας, εν μέσω απρόοπτων τύπου Αυγενάκη-Κεφαλογιάννη

Μέσα σε ένα σκηνικό όπου το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει διαρκώς, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όχι μόνο εντείνονται, αλλά και διευρύνονται. Στο επίκεντρό τους βρίσκεται όχι μόνο το μείζον ζήτημα των ελέγχων για την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο της μπισκοτοβιομηχανίας Βιολάντα, αλλά ακόμη και ζητήματα που άπτονται των εθνικών θεμάτων.

Αυτό φάνηκε από την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ για τα Ίμια, μετά τις δηλώσεις για “γκριζάρισμα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ”, τον οποίο στήριξε το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας δια του Παύλου Μαρινάκη πως ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στο χρονικό σημείο από το οποίο ξεκίνησαν οι Τούρκοι να διατυπώνουν την εκτός τόπου και χρόνου και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο θεωρία του “γκριζαρίσματος”.

Παρά την εντεινόμενη πολιτική αντιπαράθεση που πλέον διεξάγονται και με ορατό ορίζοντα τις εκλογές του 2027, οι εδραιωμένοι εδώ και καιρό πολιτικοί συσχετισμοί δεν δείχνουν να διαφοροποιούνται, τουλάχιστον σε ότι αφορά την σημαντική διαφορά με την οποία προηγείται η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, εν ενεργεία ή υπό δημιουργία, που φαίνεται δημοσκοπικά πως θα μπορούσαν δυνητικά να διεκδικήσουν την δεύτερη θέση, αλλά όχι με ποσοστά που να απειλούν το προβάδισμα της ΝΔ.

Μπορεί η καθαρή πρωτιά της ΝΔ  να μην αμφισβητείται, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως και η δική της… βελόνα δεν παραμένει υπό μία έννοια…κολλημένη σε επίπεδα ευρωεκλογών, πολύ μακριά από τον στόχο της αυτοδυναμίας, αφού η τελευταία δημοσκόπηση την εμφανίζει στο 29,2% με αναγωγή (MRB), ενώ και σε αυτή που προηγήθηκε εμφάνισε 24,5% στην πρόθεση ψήφου (GPO).

Οι ελπίδες του Μεγάρου Μαξίμου για μια θετική ώθηση στο κυβερνών κόμμα, συνδεονται πάντως στο εξής και με το γεγονός ότι από σήμερα περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα δουν τις πρώτες αυξήσεις στις αποδοχές τους από την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. 

Σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο για να επισκεφτεί το εργοτάξιο του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι με την ευκαιρία της υπογραφής συμφωνίας για εξοπλισμό αεροναυτιλίας. 

Η επίσκεψή του ωστόσο στην Κρήτη με στόχο την ανάδειξη μίας θετικής πτυχής του κυβερνητικού έργου, παραλίγο να επισκιαστεί πολιτικά από τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την επιλογή του Λευτέρη Αυγενάκη, στη θέση του μεταβατικού προέδρου του Κέντρου Καινοτομίας και Έρευνας – «Γεωργική Σχολή Μεσαράς”.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έγινε γνωστή προχθές, μετά την υπογραφή του καταστατικού της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς το όνομα του πρώην υπουργού έχει βρεθεί στην επικαιρότητα λόγω της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

Μετά τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις και με το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλει με αφορμή αυτό το γεγονός, ότι “δεν υπάρχει όριο στον θεσμικό και πολιτικό κατήφορο της ΝΔ”, ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης– που στην πρώτη του ανάρτηση είχε δηλώσει ότι αναλαμβάνει “με τιμή και ευθύνη  τη θέση του προέδρου του ΔΣ σε μια κοινή προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν βρισκόταν στο τιμόνι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και λίγοι πίστευαν ότι μπορεί να αναστηθεί αυτός ο ιστορικός τόπος”-  ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα αποδεχθεί την συγκεκριμένη θέση. Κατηγόρησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μην έχοντας πολιτικό αφήγημα για πολλοστή φορά, επέλεξαν να θέσουν εν αμφιβόλω μια μεγάλη αναπτυξιακή πρωτοβουλία και μάλιστα όχι αποκλειστικά τοπικού χαρακτήρα

Η μη αποδοχή της θέσης είναι σαφές ότι ανακούφισε και το Μέγαρο Μαξίμου καθώς το κυβερνών κόμμα βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο μιας ακόμη εστίας έντονης πολιτικής πίεσης, μετά την υπόθεση με την Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στην Κρήτη θα υπογραφεί σήμερα το απόγευμα και το πρακτικό ενεργοποίησης της παραχώρησης στο τμήμα του ΒΟΑΚ Χανιά – Ηράκλειο, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι ωστόσο στην εκδήλωση στα Χανιά, καθώς αμέσως μετά την επίσκεψη στο Καστέλι θα αναχωρήσει για το Ζάγκρεμπ όπου στις 15.45 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην κροατική πρωτεύουσα στις εργασίες της διήμερης συνάντησης ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι θα συζητήσουν εν μέσω των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων και αβεβαιοτήτων, για τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο και για τις προτεραιότητες της ίδιας της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς το 2026.