Συνεχίζονται οι κρίσιμες συνομιλίες Πούτιν-Γουίτκοφ στη σκιά των απειλών του Ρώσου προέδρου
Σε ατμόσφαιρα έντονης γεωπολιτικής φόρτισης εξελίσσεται η καθοριστική συνάντηση ΗΠΑ–Ρωσίας στο Κρεμλίνο, λίγες μόλις ώρες μετά το ηχηρό –και άκρως επιθετικό– μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε την Ευρώπη πως «αν θέλει πόλεμο, η Μόσχα είναι έτοιμη».
Η έναρξη των συνομιλιών έγινε παρουσία των κορυφαίων συνεργατών του Ρώσου προέδρου, Κίριλ Ντμίτριεφ και Γιούρι Ουσακόφ, που πλαισιώνουν τον Πούτιν στις διαπραγματεύσεις με τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, και τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε ότι η συνάντηση δεν έχει χρονικό περιορισμό και ότι «θα διαρκέσει όσο χρειαστεί», αφήνοντας να εννοηθεί πως το παζάρι θα είναι σκληρό και σε βάθος.
Η συζήτηση ξεκίνησε με μια σύντομη, φιλική ανταλλαγή εντυπώσεων για τη βόλτα του αμερικανικού κλιμακίου στη Μόσχα. «Υπέροχη πόλη», είπε ο Γουίτκοφ, με τον Πούτιν να επαινεί το έργο των δημοτικών αρχών.
Μετά τις τυπικότητες, η ζωντανή μετάδοση διακόπηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και οι πραγματικές διαπραγματεύσεις εξελίσσονται πλέον κεκλεισμένων των θυρών, με τις δύο πλευρές να επιχειρούν να βρουν κοινό σημείο στον οδικό χάρτη για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ευρώπης, απορρίπτοντας τις προτάσεις της ως «μη αποδεκτές» και κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι «εμποδίζουν» τις αμερικανικές πρωτοβουλίες.
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι:
- η Ευρώπη «δεν έχει ειρηνική ατζέντα»,
- η Ρωσία «δεν επιδιώκει σύγκρουση, αλλά αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο, είμαστε έτοιμοι»,
- σε περίπτωση πολεμικής κλιμάκωσης «η Μόσχα πολύ σύντομα δεν θα έχει με ποιον να διαπραγματευτεί».
Σε μια ακόμη πιο σκληρή τοποθέτηση, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να κόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα, μετά τις επιθέσεις με ουκρανικά drones σε δεξαμενόπλοια του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μαύρη Θάλασσα.
«Η πιο δραστική λύση είναι να αποκοπεί η Ουκρανία από τη θάλασσα — τότε η πειρατεία καθίσταται αδύνατη», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επιθετικής κίνησης στη νότια Ουκρανία.
Τα επεισόδια στη Μαύρη Θάλασσα πολλαπλασιάζονται:
- Το Σάββατο, δύο ρωσικά δεξαμενόπλοια επλήγησαν από ουκρανικά drones.
- Σήμερα, ρωσικό πλοίο που μετέφερε ηλιέλαιο χτυπήθηκε στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών–το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
- Ρωσικές εγκαταστάσεις στο Νοβοροσίσκ έχουν δεχθεί σειρά επιθέσεων από ουκρανικά drones και πυραύλους, επηρεάζοντας τη μεταφορά πετρελαίου.
Ο Πούτιν φαίνεται ότι προσπάθησε να επιβάλει το δικό του διαπραγματευτικό μομέντουμ, αφήνοντας τους Αμερικανούς να περιμένουν για περισσότερο από μία ώρα πριν τους δεχτεί στο Κρεμλίνο.
Το CNN σχολίασε ότι ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί συχνά τέτοιες τακτικές για να επιδείξει ισχύ και να φέρει τις αντιπροσωπείες σε θέση αμυνόμενου. Ανάλογες συμπεριφορές έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, όπως το περιστατικό με το λαμπραντόρ του το 2007, παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ, παρότι γνώριζε ότι εκείνη φοβάται τα σκυλιά.
Οι συνομιλίες συνεχίζονται πίσω από κλειστές πόρτες και το αποτέλεσμα της συνάντησης, που χαρακτηρίζεται από πολλές διπλωματικές πηγές ως μία από τις πιο κρίσιμες της τελευταίας δεκαετίας, αναμένεται να καθορίσει:
- τη συνέχεια των αμερικανικών προτάσεων για κατάπαυση του πυρός,
- την αντίδραση της Ευρώπης,
- τις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στο μέτωπο,
- και το πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας για τερματισμό του πολέμου.