Ρωσία: Επί του παρόντος διαπραγματευόμαστε μόνο με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία
Η Ρωσία διαπραγματεύεται επί του παρόντος για την Ουκρανία μόνο με τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ.
Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι το περίγραμμα σχεδίου ειρηνευτικών προτάσεων που συζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία στη Γενεύη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές συμφωνίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά σημείωσε ότι, αν αυτό δεν συμβεί, η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμάει.
Ο Στιβ Γουίτκοφ, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να έχει συνομιλίες στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα με τον Πούτιν σχετικά με τις προτάσεις.
Ο Τραμπ έτοιμος να αναγνωρίσει ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά
Όπως αναφέρει η Telegraph, ο Ντόναλντ Τραμπ θα στείλει τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, και τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, για να καταθέσουν τη σχετική προσφορά στον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.
Η πρόταση να αναγνωριστεί η κυριαρχία της Ρωσίας αναμένεται να προχωρήσει παρά τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πηγή με καλή ενημέρωση των διαπραγματεύσεων, «είναι ολοένα πιο σαφές ότι οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για τη θέση των Ευρωπαίων. Λένε ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν».
Δείτε στον παρακάτω χάρτη τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει παράνομα η Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η νομική αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Κριμαίας και των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ως ρωσικά εδάφη θα είναι ένα από τα κύρια ζητήματα στις διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου.
Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι έλαβε μια αναθεωρημένη στρατηγική για τον τερματισμό του πολέμου, η οποία καταρτίστηκε μετά από έκτακτες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα.
Το αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο 28 σημείων, το οποίο είχε διαμορφώσει ο Γουίτκοφ μετά από συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους, περιλάμβανε τη «de facto» αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Κριμαίας και των δύο ανατολικών περιοχών του Ντονμπάς. Η στρατηγική πρότεινε επίσης τη «de facto» αναγνώριση των εδαφών που κατέχει η Ρωσία πίσω από τη γραμμή επαφής στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας, μετά από οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Στη Γενεύη, Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύτηκαν ένα νέο σχέδιο 19 σημείων, το οποίο είναι λιγότερο ευνοϊκό για τη Μόσχα. Ωστόσο, πολλές πηγές αναφέρουν ότι οι αμερικανικές προσφορές αναγνώρισης παραμένουν ως μέρος της στρατηγικής.
Η Ουκρανία δεν θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει τον έλεγχο της Ρωσίας στις περιοχές που έχει παράνομα προσαρτήσει από το 2014. Το ουκρανικό Σύνταγμα απαγορεύει σε οποιονδήποτε πρόεδρο ή κυβέρνηση να παραχωρήσει εδάφη χωρίς πρώτα να θέσει το ζήτημα στους πολίτες μέσω πανουκρανικού δημοψηφίσματος.