Ινδία: Ανησυχία για την εξάπλωση της εγκεφαλίτιδας από αμοιβάδες στην Κεράλα

 Ινδία: Ανησυχία για την εξάπλωση της εγκεφαλίτιδας από αμοιβάδες στην Κεράλα

Έντονη ανησυχία ακόμη και στους γιατρούς της Ινδίας προξενούν τα αλλεπάλληλα κρούσματα εγκεφαλίτιδας από αμοιβάδες, που καταλαμβάνουν και τρώνε τον εγκέφαλο και προξενούν στους ασθενείς, σοβαρές βλάβες ή ακόμη και θάνατο. Οι γιατροί στα εργαστήρια αναζητούν λύσεις για το πως θα γίνει ν΄ αλλάξει αυτή η εικόνα, που έχει χτυπήσει ιδιαίτερα την πολιτεία της Κεράλα κι όχι μόνο, αφού έχει εκδηλωθεί και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά έχουν αναφερθεί 80 κρούσματα και 21 θάνατοι, σύμφωνα με τους timesofindia.com, στην Κεράλα, μία από τις 28 ομόσπονδες πολιτείες της Ινδίας, με πρωτεύουσα το Τιρουβανταπουράμ, στη νότια – νοτιοδυτική πλευρά της χώρας.

Τα πρώιμα συμπτώματα της PAM μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και έμετο. Από όταν ο ασθενής νοσήσει εξελίσσεται ταχύτατα. Οι περισσότεροι άνθρωποι με PAM, που νόσησαν βαριά πέθαναν μέσα σε μία έως 18 ημέρες από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Πρόκειται για μία νόσο, που οδηγεί σε κώμα και θάνατο συνήθως μετά από 5 ημέρες.

Πρόκειται για πρωτοπαθή αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (PAM), μια σπάνια αλλά εξαιρετικά θανατηφόρα εγκεφαλική λοίμωξη, που προκαλείται από το Naegleria fowleri, που ονομάζεται ευρέως «αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο», δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Υγείας της πολιτείας, Βίνα Τζορτζ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κ. Τζορτζ είπε ότι η αιτία των κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας είναι ακόμη άγνωστη, αλλά η πολιτεία έχει αναπτύξει τις δικές της εγκαταστάσεις δοκιμών σε όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλωθεί 80 κρούσματα κι αναφέρθηκαν στην πολιτεία και 21 θάνατοι.

«Ο λόγος για τον οποίο αναφέρονται κρούσματα αμοιβαδικής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας στην Κεράλα είναι αρκετά σαφής: μετά το 2023, έχουμε επιμείνει στην αναφορά κάθε κρούσματος εγκεφαλίτιδας και στην εύρεση της αιτίας της», δήλωσε ο Τζορτζ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.