Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το νέο πειθαρχικό Δίκαιο-Φάμελλος, Κουτσούμπας, Χαρίτσης… σνόμπαραν Ανδρουλάκη για το παλαιστινιακό

 Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το νέο πειθαρχικό Δίκαιο-Φάμελλος, Κουτσούμπας, Χαρίτσης… σνόμπαραν Ανδρουλάκη για το παλαιστινιακό

Η συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου  στην Ολομέλεια μετά τις θερινές διακοπές ανέδειξε το κλίμα πόλωσης μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης ενόψει μάλιστα της ΔΕΘ και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων αποτέλεσε αφορμή για  την αντιπολίτευση να ασκήσει  κριτική εφ΄ όλης της ύλης στην κυβέρνηση, καταψηφίζοντας σύσσωμη το νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση και αποτελεί μια ακόμη κίνηση της κυβέρνησης στη κατεύθευνση άρσης της μονιμότητας και απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για “πειθαρχικό μπαμπούλα” που στόχο έχει δημόσιους υπαλλήλους που δε θα μιλάνε και θα σκύβουν το κεφάλι ώστε να μπορούν να στήνονται κομματικοί μηχανισμοί και να κουκουλώνονται τα σκάνδαλα και κατηγόρησε την κυβέρνηση τι επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με στρατιές μετακλητών, οι οποίοι όπως είπε είναι κατά 46% περισσότεροι από εκείνους που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Να το πούμε απλά, βάζετε τους δικούς σας για να είναι και η αξιολόγηση και τα πειθαρχικά, κομματικά εργαλεία και πιόνια. Καταργείται ουσιαστικά η δυνατότητα ένστασης. Οι κυρώσεις γίνονται βαρύτερες, τα πρόστιμα ακραία. ΓιατίΓια να εισάγονται μέτρα, όπως αυτοδίκαιη αργία, μισθολογική μείωση και επιβολή προστίμων έως 100.000 ευρώ. Για να πετύχετε ομερτά και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των υπαλλήλων ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε “το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί πλήγμα στα κατοχυρωμένα δικαιώματα, όχι μόνο τα εργασιακά, αλλά και εκείνα που διασφαλίζουν την προστασία του διωκόμενου, τόσο ως πολίτη όσο και ως διοικούμενου. Η «αξιολόγησή» σας είναι τιμωρία για να σκύψουν το κεφάλι. Διώκετε όσους απεργούν, όσους συνδικαλίζονται. Τους υπαλλήλους που αποκαλύπτουν σκάνδαλα.”.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Φάμελλου και η τροπολογία που κατέθεσε για τη επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, λέγοντας με φόντο τη ΔΕΘ ότι “Ο 13ος και 14ος μισθός αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα. Είναι κατάκτηση των εργαζομένων και όχι δωρεά ή φιλοδώρημα!” και τονίζοντας “Η τροπολογία μας είναι πλήρως κοστολογημένη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έχει και χώρο στον μεσοπρόθεσμο και πόρους από το υπερπλεόνασμα. Και το πραγματικό κόστος αν αφαιρεθεί ο φόρος, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι εισφορές για συντάξεις, ο ΦΠΑ είναι πολύ μικρότερο από το κέρδη προ φόρων (EBITDA) της ΔΕΗ, που έφτασε το 2024 το 1,8 δισεκ. Διαλέξτε. Εμείς επιλέξαμε. Εσείς;”.

Το κυβερνητικό πακέτο της ΔΕΘ  γεμίζει ήδη με αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα και περιλαμβάνει ένταση της εκμετάλλευσης, εντατικοποίηση της εργασίας με 13ωρη απασχόληση και με απλήρωτες υπερωρίες αλλά και με νέα πειθαρχικά” τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και αφού έκανε λόγο για “κανονική και απροκάλυπτη κλοπή”, επισήμανε  ότι “η όλη συζήτηση γύρω από αυτό, συνοψίζεται στη φράση, «τα κεφάλια μέσα, δουλεύετε και μη μιλάτε, ούτε να ζητάτε”

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ  του ΚΚΕ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, μίλησε “για επιχείρηση παραπλάνησης του λαού καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει  στάχτη στα μάτια αφού ο πραγματικός στόχος της δεν είναι να βάλει στο στόχαστρο αυτούς που παρανομούν αλλά όσους διεκδικούν και αντιστέκονται στο άδικο”. Και χαρακτήρισε τα νέα πειθαρχικά στα οποία δεν μετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων “εργαλεία ωμής τρομοκρατίας” και  κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “φέρνει από την πίσω πόρτα  την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα”.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος,  ο οποίος ανέφερε “Δείξτε μια χώρα της Ευρώπης, όπου το ακαταδίωκτο θεσμοθετείται, νομοθετείται. Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι φαυλοκρατία. Όταν κάποιος έχει θέση ευθύνης, δεν έχει καμμία ευθύνη; Ούτε ποινική, ούτε αστική; Έχει το αλάθητο του Πάπα; Κανείς από τους δικούς σας δεν είναι Πάπας. Παπατζήδες είστε!” και τόνισε “Με λίγα λόγια φέρατε ένα ν/σ που κινείται στην λογική του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το φέρατε για τους δικούς σας φραπέδες. Η απάντησή μας είναι: ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε φραπέ! Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι η Ελληνική Λύση καλπάζει στην βόρεια Ελλάδα. Το έλεγε η Απογευματινή ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κόψει τα φτερά της Ελληνικής Λύσης. Δεν μας νοιάζει αν μας κόψει τα φτερά. Το πρόβλημα είναι ότι έχει κόψει τα φτερά της Ελλάδος.”.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψάχνει τρόπους να φιμώσει, να τρομοκρατήσει και τελικά να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους και κυρίως όσους με εντιμότητα  επιχειρούν να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον”, ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και μίλησε για ένα νομοσχέδιο “ποινικού λαϊκισμού” από μια κυβέρνηση που νομοθετεί ως χωροφύλακας, επιβάλλοντας ομερτά για να καλύψει φαινόμενα διαφθοράς.

Κατήγγειλε μάλιστα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τη στρατηγική διάλυσης του Δημοσίου, στοχεύοντας στη φίμωση και στον εκφοβισμό των εργαζομένων. Όπως επισήμανε, η Βουλή “έκλεισε τον Ιούλιο με ένα νομοσχέδιο που περιείχε Ποινικό Κώδικα και διαγραφές φοιτητών” και “ανοίγει σήμερα με ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική δράση των δημοσίων υπαλλήλων, θεσπίζει νέα πειθαρχικά αδικήματα και ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις”.

Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός εστίασε την ομιλία του  του στην κατάσταση στην Ιερά Μονή Σινά κάνοντας λόγο για “επικίνδυνα παιχνίδια” της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι “για να αναστηθεί η Ελλάδα χρειάζεται παιδιά και παιδεία”.

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί ποινικοποιεί την πολιτική διαφωνία και την πολιτική δράση στο δημόσιο τομέα. “Δεν θέλετε να εξυγιάνετε την πειθαρχική διαδικασία, αλλά να διαποτίσετε με φόβο τους δημοσίους υπαλλήλους” είπε χαρακτηριστικά, ενώ καλέσε  εκ νέου την κυβερνηση να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι για το Παλαιστινιακό, οι κ. Φάμελλος, Κουτσούμπας και Χαρίτσης “σνομπάροντας” την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή τόνισαν ότι το ζήτημα είναι όχι να επικαιροποιηθεί η ειδική απόφαση (ψήφισμα) του 2015, αλλά να εφαρμοστεί, με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι με την πρότασή του “εξισώνει τον θύτη με το θύμα”.

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος απέρριψε κατηγορηματικώς τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης με επίκεντρο το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας πως τα κριτήρια στο σύστημα αξιολόγησης είναι απολύτως αντικειμενικά, ενώ σημείωσε πως δεν διακρίνει περιπτώσεις όπου να εμποδίζεται η συνδικαλιστική πράξη.

“Είναι προσβλητικό να λέτε ότι την αξιολόγηση την κάνουν γαλάζια παιδιά” τόνισε και πρόσθεσε “Με το προηγούμενο σύστημα, το 98% των υπαλλήλων έβγαιναν άριστοι. Στους 100 δημόσιους υπαλλήλους, οι 98 είναι άριστοι; Αυτή είναι η εικόνα που σας μεταφέρουν οι πολίτες;” απευθυνόμενος στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε επίσης ότι το πρόστιμο των 100.000 ευρώ θεσπίστηκε το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε περίπτωση αφορά σε βαριές περιπτώσεις, όπως καταδίκη για οικονομικό αντάλλαγμα και γενικώς οικονομικά σκάνδαλα και όσον αφορά την κριτικη περί “στρατού μετακλητών” ο κ.  Λιβάνιος δικαιολόγησε  την αύξηση των μετακλητών από 2.700 το 2018 σε 3.303 σήμερα κυρίως λόγω των αναγκών στην αυτοδιοίκηση.