Όσο το καλοκαίρι είναι εδώ… Εννέα γεύσεις από το παρελθόν για δροσιστικές απολαύσεις
Καθώς οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού επιμένουν, η ανάγκη να δροσιστούμε γίνεται πιο έντονη. Αν θέλετε να αντικαταστήσετε το κλασικό ανθρακούχο νερό με κάτι πιο ενδιαφέρον, αυτές οι γευστικές και αναζωογονητικές συνταγές για ροφήματα από το παρελθόν προσφέρουν ιδανικές επιλογές.
Buttermilk Lemonade: Μια εναλλακτική χρήση για το ξινόγαλα, πέρα από τις τηγανίτες. Τα βασικά συστατικά είναι αγορασμένο ξινόγαλα, χυμός λεμονιού και ζάχαρη. Η συνταγή αυτή εμφανίζεται στο βιβλίο της Υπηρεσίας Γεωργίας των ΗΠΑ του 1919 και προτείνει να προσθέσετε περισσότερο λεμόνι και ζάχαρη σε σχέση με τη συνηθισμένη λεμονάδα. Σερβίρεται πολύ παγωμένη για μέγιστη δροσιά.
Peach Frappé: Το σιρόπι από κονσέρβα ροδάκινου είναι το μυστικό αυτής της συνταγής. Συνδυάστε τριμμένο πάγο, μια κουταλιά χυμό λεμονιού και δύο κουταλιές σιρόπι από κονσερβοποιημένα ροδάκινα, όπως προτείνει η Bertha E.L. Stockbridge στο βιβλίο της του 1920. Επειδή το σιρόπι είναι αρκετά γλυκό, η προσθήκη λίγου οξέος κάνει τη γεύση πιο ισορροπημένη.
Tennessee Fruit Tea: Στον αμερικανικό Νότο, το παγωμένο τσάι είναι θρύλος. Στο Nashville, το τσάι παντρεύεται με χυμό πορτοκαλιού ή άλλων φρούτων και λίγο χυμό λεμονιού. Σερβίρεται με πάγο και, αν θέλετε, στολισμένο με κομμάτια φρούτων ή φύλλα δυόσμου. Η συνταγή του Loveless Café περιλαμβάνει και ένα ξυλάκι κανέλας για επιπλέον άρωμα.
Ginger Ale Julep: Με βασικά συστατικά ginger ale, νερό, λεμόνι, ζάχαρη και φρέσκο δυόσμο, αυτή η πρόταση της Stockbridge προτείνει να λιώσετε τη φλούδα λεμονιού και τον δυόσμο με λίγη ζάχαρη και νερό, αφήνοντάς τα να σταθούν σε πάγο πριν προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρεται με καλαμάκι, μαρασκίνο κεράσι και επιπλέον δυόσμο.
Παραδοσιακά ροφήματα από όλο τον κόσμο
Agua Fresca: Δημοφιλής στους δρόμους του Μεξικού, αυτή η δροσερή λιχουδιά παρασκευάζεται με αγγούρι, νερό, χυμό λάιμ και ζάχαρη. Η blogger Yvette Marquez-Sharpnack προτείνει την παρασκευή μιας μεγάλης ποσότητας που διατηρείται στο ψυγείο έως τρεις ημέρες.
Grape Juice: Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο απαιτητικό, ο παραδοσιακός χυμός σταφυλιού γίνεται από καλά πλυμένα και ώριμα σταφύλια που συνθλίβονται χειροκίνητα ή σε πρέσα. Ο χυμός θερμαίνεται έως τους 93°C (200°F), αφήνεται να κατασταλάξει για 24 ώρες σε γυάλινο δοχείο και στη συνέχεια εμφιαλώνεται για συντήρηση.
Shirley Temple: Το γνωστό μη αλκοολούχο κοκτέιλ πήρε το όνομά του από την παιδική σταρ των ’30s. Φτιάχνεται με σιρόπι γρεναδίνης, ginger ale ή αναψυκτικό λεμονιού και μαρασκίνο κεράσι ως διακοσμητικό – το στοιχείο που έκανε τη μικρή Shirley Temple να ζηλεύει τα ποτά των ενηλίκων.
Ginger Beer: Το σπιτικό ginger beer απαιτεί “ginger bug” (μείγμα εκκίνησης), νερό, ζάχαρη, φρέσκο τζίντζερ και χυμό λεμονιού. Η παραδοσιακή συνταγή του 20ού αιώνα προτείνει τζίντζερ από την Τζαμάικα, όμως πιο σύγχρονες εκδοχές παραλείπουν τα πρόσθετα όπως το τρυγικό οξύ.
Raspberry Mint Crush: Τίποτα δεν θυμίζει καλοκαίρι όσο τα φρέσκα μούρα. Η Edna Beilenson στο βιβλίο της του 1953 προτείνει να διαλύσετε δύο φλιτζάνια ζάχαρη σε τρία φλιτζάνια βραστό νερό, να αφήσετε το μείγμα να κρυώσει και μετά να προσθέσετε βατόμουρα, δυόσμο και χυμό λάιμ. Αφήστε το στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν το στραγγίσετε και σερβίρετε πάνω σε πάγο – ιδανικό για δώδεκα μικρά ποτήρια πάρτι.
Πηγή: mentalfloss.com