Όταν η πυρηνική τεχνολογία προστατεύει παραγωγούς, εμπόρους και λάτρεις των φιστικιών

 Όταν η πυρηνική τεχνολογία προστατεύει παραγωγούς, εμπόρους και λάτρεις των φιστικιών

Η πυρηνική τεχνολογία στην υπηρεσία των καταναλωτών, που αγαπούν το φιστίκι! Ο αγαπημένος καρπός της βασίλισσας του Σαβά είναι πιο ασφαλής, όπως κι οι καταναλωτές.

Ο θρύλος λέει πως ένας διπλωμάτης έφερε τη φιστικιά στην Αίγινα κι ενώ την είχαν φυτέψει και σε πολλά άλλα μέρη μόνο εκεί έπιασε και τα δέντρα μεγάλωσαν. Βεβαίως, σήμερα καλλιεργείται και σε άλλη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.

Το φιστίκι χρειάζεται άνυδρο περιβάλλον για ν΄ ανθίσει και να καρπίσει και μάλιστα, ήταν ο αγαπημένος καρπός της βασίλισσας του Σαβά, προορισμένος μόνο για τη βασιλική αυλή. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρακτορείο Ατομικής Ενέργειας, τα φιστίκια τώρα θα είναι πιο ασφαλή λόγω μιας ειδικής πυρηνικής τεχνολογίας κατά των αφλατοξινών.

Το κέλυφος του φιστικιού προστατεύει από τις αφλατοξίνες, οι οποίες όμως είναι χημικές ενώσεις που παράγονται από μούχλα ή μύκητες και μπορούν να μολύνουν καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και οι ξηροί καρποί, συμπεριλαμβανομένου του φιστικιού, το οποίο είναι ένα από τα προϊόντα που επηρεάζονται περισσότερο από τις αφλατοξίνες.

Ανακαλύφθηκαν το 1960, μετά τον θάνατο χιλιάδων γαλοπούλων από την κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι τοξίνες ταξινομούνται ως καρκινογόνες και η μακροχρόνια έκθεση σε αυτές έχει συνδεθεί με ηπατική ανεπάρκεια και όγκους. Σε περίπτωση τροφίμων με υψηλή μόλυνση, η δηλητηρίαση από αφλατοξίνες μπορεί να αποβεί μοιραία αμέσως ή λίγο μετά την κατανάλωση.
Ο ΔΟΑΕ και οι συνεργάτες του έχουν βρει μια καινοτόμο πυρηνική τεχνική για την ανίχνευση αυτών των τοξινών ταχύτερα, φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά από ποτέ, καθιστώντας την κατανάλωση φιστικιών ασφαλέστερη για όλους. Χρησιμοποιείται από το 2023 και πλέον εφαρμόζεται από όλο και περισσότερες χώρες παγκοσμίως.

pexels photo 5202094 scaled

Η τεχνική χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς αγωγούς κατασκευασμένους από κεραμικό, οι οποίοι είναι τυπωμένοι με μελάνι με βάση τον άνθρακα και περιέχουν έναν αισθητήρα για την ανίχνευση τεσσάρων διαφορετικών τύπων αφλατοξινών στα φιστίκια.

Όταν εισάγεται σε μια συσκευή που ονομάζεται Potentiostat, ο αισθητήρας μπορεί να στείλει ένα μικρό ηλεκτρικό σήμα όταν υπάρχουν αφλατοξίνες, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να καταγραφεί χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο. Αυτή η τεχνική μπορεί να ανιχνεύσει αφλατοξίνες σε συγκεντρώσεις που είναι 150 φορές χαμηλότερες από το επιτρεπόμενο όριο, καθιστώντας την ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για τον έλεγχο στο πεδίο και την ταχεία αξιολόγηση κινδύνου. Η μέθοδος έχει διασταυρωθεί με μια επιβεβαιωτική τεχνική – την υγρή χρωματογραφία-σειρά φασματομετρίας μάζας.

«Είναι ταχύτερο, φθηνότερο και δεν απαιτεί ολόκληρο εργαστήριο», δήλωσε η Χριστίνα Βλάχου, επικεφαλής του FSCL. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο, ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και σε χώρες που το χρειάζονται περισσότερο».