Καύσωνας, ΕΣΥ & Νέα Εποχή: Ο Μάριος Θεμιστοκλέους χαρτογραφεί τη “θερμή” γραμμή άμυνας της Υγείας
Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ισχυρό κύμα καύσωνα. Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην εκπομπή «Action Τώρα» του Action 24, ανέπτυξε τη συνολική στρατηγική του υπουργείου για την αντιμετώπιση της θερινής πίεσης, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη βελτίωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), την αξιολόγηση των νοσοκομείων και την εισαγωγή ενός ενιαίου τηλεφωνικού αριθμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ρούλα Σκουρογιάννη
Καύσωνας: Σε επιφυλακή για τις επόμενες 4–5 ημέρες
Ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκίνησε την παρέμβασή του με ισχυρή σύσταση στους πολίτες, καλώντας ευπαθείς ομάδες –ηλικιωμένους, εγκύους, βρέφη και χρόνιους ασθενείς– να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο, να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους και να συμβουλευτούν τους θεράποντες ιατρούς.
«Χρειάζεται προσοχή τις επόμενες ημέρες. Οι οδηγίες είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θερινή περίοδος: «Φέτος είμαστε πιο έτοιμοι»
Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι, φέτος, η εικόνα είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια. Η κάλυψη των θέσεων σε κρίσιμες περιοχές που συνήθως έμεναν “ορφανές” προσεγγίζει πλέον τα δύο τρίτα:
«Από τις 300 θέσεις που επανειλημμένα έβγαιναν άγονες, έχουμε ήδη καλύψει τα 2/3», δήλωσε, υπογραμμίζοντας το θετικό αποτύπωμα της συντονισμένης προσπάθειας.
Ενίσχυση ΕΚΑΒ και αεροδιακομιδών: «10 λεπτά απόκρισης στη Χαλκιδική»
Στον τομέα της επείγουσας φροντίδας, οι βελτιώσεις είναι χειροπιαστές. Ο υφυπουργός αποκάλυψε:
· Διπλασιασμός των βάσεων του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική (από 3 σε 7)
· Απόκτηση νέων μοτοσικλετών ταχείας επέμβασης
· Μείωση του χρόνου απόκρισης σε μόλις 10 λεπτά
Παράλληλα, ενισχύεται το εναέριο σκέλος του ΕΣΥ, με ελικόπτερο αεροδιακομιδών στην Πάρο, ακόμη ένα από δωρεά της Εθνικής Τράπεζας και τρίτο αεροπλάνο μέσω Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
ΤΕΠ και ψηφιακές παρεμβάσεις: Το «βραχιολάκι» που μετρά αναμονές
Με φόντο την έντονη κριτική που συχνά δέχεται το ΕΣΥ για τις πολύωρες αναμονές στα επείγοντα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει. Η αναβάθμιση των ΤΕΠ βασίζεται σε:
· Ανακαίνιση υποδομών
· Ψηφιακή παρακολούθηση της ροής ασθενών με “βραχιολάκι”
· Άμεση προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά
«Ένα σοβαρό περιστατικό δεν θα περιμένει καθόλου», τόνισε.
Αξιολόγηση νοσοκομείων: «Αν δεν παρέμβει ο διοικητής, θα αντικατασταθεί»
Ο υφυπουργός ήταν σαφής: η αξιολόγηση των νοσοκομείων και η φωνή του ασθενή αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο. Με τη νέα πολιτική:
· Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν τις υπηρεσίες που λαμβάνουν
· Οι διοικητές θα είναι υπόλογοι για την ποιότητα των δομών
· Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μπαίνουν σε διαδικασία αξιολόγησης
«Η αξιολόγηση είναι εργαλείο διοίκησης. Αν δεν δράσει ο διοικητής, μπορεί να φτάσουμε μέχρι και την παύση του», δήλωσε κατηγορηματικά.
Μία γραμμή για όλα: Το 1566 είναι εδώ!
Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε τη νέα τηλεφωνική γραμμή 1566, που ενοποιεί και απλοποιεί την εξυπηρέτηση των πολιτών για διοικητικά ζητήματα του ΕΣΥ.
«Είχαμε πάρα πολλούς αριθμούς. Τώρα θέλουμε έναν αριθμό – μία επαφή με το ΕΣΥ», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ήδη χιλιάδες πολίτες έχουν απευθυνθεί στη γραμμή.
ΕΣΥ στην εποχή της ανθεκτικότητας
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, με τη χαρακτηριστική του σαφήνεια, χαρτογράφησε μία σύγχρονη εκδοχή του ΕΣΥ, όχι μόνο πιο ανθεκτικό απέναντι σε κρίσεις, αλλά και πιο προσβάσιμο, πιο δίκαιο και περισσότερο λογοδοτούμενο.
Μένει, πλέον, η πράξη να αποδείξει ότι οι τομές αυτές δεν θα μείνουν στα λόγια, αλλά θα φτάσουν μέχρι το κρεβάτι του ασθενούς και το τηλέφωνο του πολίτη.