Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ- “Δασμοί 50%, οι συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά”- “Βυθίζονται” οι αγορές- 25% σε Apple και Samsung
Με επιβολή δασμών 50% σε προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουνίου, απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι «οι συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά». Αρνητική η αντίδραση των κεφαλαιαγορών.
Σε ανάρτηση στο Truth Social γράφει:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΕΜΠΟΡΙΟ, υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη στις διαπραγματεύσεις. Τα ισχυρά Εμπορικά Τείχη της, οι Φόροι ΦΠΑ, οι γελοίες Ποινές στις Εταιρείες, τα Μη-Νομισματικά Εμπορικά Εμπόδια, οι Νομισματικοί Χειρισμοί, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά Αμερικανικών Εταιρειών και άλλα, έχουν οδηγήσει σε ένα Εμπορικό Έλλειμμα με τις Η.Π.Α. άνω των 250.000.000 δολαρίων ετησίως -ένας αριθμός απολύτως απαράδεκτος. Οι συζητήσεις μας με αυτούς δεν οδηγούν πουθενά!
Ως εκ τούτου, προτείνω άμεσο Δασμό 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ισχύ από την 1η Ιουνίου 2025. Δεν θα επιβάλλεται δασμός εάν το προϊόν έχει κατασκευαστεί ή παραχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο ζήτημα αυτό!
«Δεν ψάχνω για συμφωνία – έχουμε καθορίσει τη συμφωνία», διαμήνυσε σε νεότερες δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς στην ΕΕ. Πρόσθεσε όμως ότι μια μεγάλη επένδυση στις ΗΠΑ από μια ευρωπαϊκή εταιρεία θα μπορούσε να τον κάνει να δεχτεί μια καθυστέρηση.
Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, είπε επίσης ότι δεν έχει πρόβλημα να διατηρήσει τον δασμό 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ελλείψει εμπορικής συμφωνίας.
«Δεν μας έχουν φερθεί σωστά» τόνισε ο Τραμπ. «Έχουν ενωθεί για να μας εκμεταλλευτούν» συμπλήρωσε.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, δήλωσε επίσης ότι η Apple θα πληρώνει δασμό 25% για κάθε iPhone που πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά δεν κατασκευάζεται εντός της χώρας.
«Έχω εδώ και καιρό ενημερώσει τον Τιμ Κουκ της Apple ότι περιμένω τα iPhone που θα πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να κατασκευάζονται και να συναρμολογούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο δασμός 25% που λέει ότι θα επιβάλει στα προϊόντα της Apple που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, θα ισχύει και για τη Samsung και άλλους κατασκευαστές smartphone.