Νέες εκτιμήσεις για την προέλευση της έντονης οσμής-Τι λένε οι ειδικοί, αποκλείστηκε η διαρροή αερίου
✨Έντονη οσμή σε περιοχές των νοτίων προαστίων της Αττικής προκάλεσε ανησυχία και κινητοποίηση των αρχών, χωρίς να έχει ακόμα εντοπιστεί η ακριβής πηγή της.
✨Οι έλεγχοι αποκλείουν διαρροές φυσικού αερίου, ενώ εξετάζονται διάφορα σενάρια που συνδέουν την οσμή με διυλιστήρια, πλοία, εγκαταστάσεις λυμάτων και περιβαλλοντικά φαινόμενα.
✨Μετεωρολογικές αναλύσεις και επιστημονικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν θαλάσσια ή παράκτια προέλευση, πιθανώς σχετιζόμενη με καύσιμα ή ανάπτυξη φυτοπλαγκτού εξαιτίας κλιματικής αλλαγής.
✨Η έρευνα συνεχίζεται σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο, με επιστήμονες να αναλύουν τη χημική σύσταση της οσμής για να αποκαλυφθεί η ακριβής αιτία του φαινομένου.
Αναστάτωση σε κατοίκους, κινητοποίηση των αρχών, μπαράζ σεναρίων. Η προέλευση της έντονης οσμής κυρίως στα νότια παραμένει ουσιαστικά άγνωστη και μόνο σε επίπεδο σεναρίων. Από τη Νέα Σμύρνη, την Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο έως τη Γλυφάδα, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, οι αναφορές πολιτών ήταν συνεχείς, ενώ δεκάδες κλήσεις καταγράφηκαν σε Πυροσβεστική, ΔΕΣΦΑ, Λιμενικό και εταιρείες διαχείρισης φυσικού αερίου.
Παρά τους εκτεταμένους ελέγχους, μέχρι αργά το βράδυ η πηγή της οσμής παρέμενε άγνωστη, με τις αρχές να αποκλείουν σταδιακά το ένα σενάριο μετά το άλλο. Στο μικροσκόπιο μπήκαν ενεργειακές υποδομές, θαλάσσιες μεταφορές, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ακόμη και περιβαλλοντικά φαινόμενα που σχετίζονται με τον Αργοσαρωνικό και τις κλιματικές συνθήκες.
Συναγερμός για πιθανή διαρροή αερίου
Η πρώτη εκτίμηση συνέδεσε την έντονη μυρωδιά με πιθανή διαρροή φυσικού αερίου, προκαλώντας άμεση κινητοποίηση του ΔΕΣΦΑ και της Enaon EDA. Τεχνικά συνεργεία πραγματοποίησαν ελέγχους σε πολλές περιοχές της Αττικής, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και ειδικά οχήματα υψηλής ευαισθησίας για την ανίχνευση διαρροών.
Ωστόσο, τόσο ο ΔΕΣΦΑ όσο και η Enaon EDA διαβεβαίωσαν ότι δεν προέκυψε καμία ένδειξη βλάβης ή διαρροής στο δίκτυο φυσικού αερίου. Ο ΔΕΣΦΑ απέκλεισε παράλληλα κάθε σύνδεση με τις εγκαταστάσεις LNG στη Ρεβυθούσα, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξαν αντίστοιχες αναφορές από τις γύρω περιοχές.
Οι πρώτες τεχνικές εκτιμήσεις ειδικών έδειχναν πάντως ότι η οσμή παρέπεμπε περισσότερο σε υγραέριο, υδρογονάνθρακες ή κάποια πετρελαϊκή ένωση, παρά σε τυπική διαρροή φυσικού αερίου.
Τα σενάρια για Ρεβυθούσα, διυλιστήρια και πλοία
Καθώς οι έρευνες προχωρούσαν χωρίς σαφές αποτέλεσμα, στο κάδρο μπήκαν και άλλες κρίσιμες υποδομές. Εξετάστηκαν σενάρια που συνέδεαν την οσμή με τα διυλιστήρια, αποθήκες καυσίμων ή ακόμα και διερχόμενα πλοία μεταφοράς αερίων στον Σαρωνικό.
Κύκλοι των εταιρειών Motor Oil και HELLENiQ ENERGY διέψευσαν κατηγορηματικά οποιοδήποτε περιστατικό διαρροής ή τεχνικού προβλήματος στις εγκαταστάσεις τους, ενώ το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε πλοία μεταφοράς αερίου δεν εντοπίστηκε κάποιο συμβάν που να συνδέεται με το φαινόμενο.
Παράλληλα, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο διαρροής μερκαπτάνης —της χημικής ουσίας που προστίθεται στο φυσικό αέριο ώστε να αποκτά χαρακτηριστική οσμή— από βυτίο στην περιοχή του Περάματος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση.
Στο μικροσκόπιο και η Ψυττάλεια
Ανάμεσα στα επικρατέστερα σενάρια βρέθηκαν και οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια, καθώς η έντονη οσμή σε παραθαλάσσιες περιοχές οδήγησε σε υποψίες για πιθανές εκπομπές από τη μονάδα.
Πηγές της ΕΥΔΑΠ, ωστόσο, απέκλεισαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύνδεση της οσμής με τις εγκαταστάσεις της Ψυττάλειας, υποστηρίζοντας ότι δεν διαπιστώθηκε κανένα λειτουργικό πρόβλημα.
Η μετεωρολογική εκτίμηση Κολυδά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ανάλυση του πρώην διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος συνέδεσε το φαινόμενο με πιθανή θαλάσσια ή παράκτια προέλευση.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του, η προκαταρκτική ανάλυση με οπισθοτροχιές HYSPLIT έδειξε ότι οι αέριες μάζες που έφτασαν στις περιοχές όπου καταγράφηκε η οσμή είχαν κινηθεί προηγουμένως από νότιο-νοτιοανατολικό θαλάσσιο τομέα.
ΟΣΜΗ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
✅Η έντονη οσμή που έγινε αισθητή σε περιοχές της Αττικής, όπως η Νέα Σμύρνη, το παραλιακό μέτωπο και το κέντρο της Αθήνας, προκάλεσε ανησυχία στους πολίτες και κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους δεν προκύπτει διαρροή φυσικού… pic.twitter.com/nOKJ0HhT21— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 19, 2026
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό καθιστά «μετεωρολογικά συμβατή» μια προέλευση που σχετίζεται με λιμενικές δραστηριότητες, καύσιμα, λύματα, οργανική αποσύνθεση ή ακόμη και φυτοπλαγκτόν, χωρίς ωστόσο να αποδεικνύει την ακριβή αιτία.
Η εκτίμηση Χάλαρη για το φυτοπλαγκτόν
Σε διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκε η εκτίμηση του καθηγητή Χημείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Μιχάλης Χάλαρης, ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο διαρροής φυσικού αερίου ή υγραερίου.
Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής ανέφερε ότι το φαινόμενο ενδέχεται να συνδέεται με αλλοίωση των χαρακτηριστικών του Αργοσαρωνικού λόγω της κλιματικής αλλαγής και με ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν.
«Έχουμε κλιματική αλλαγή, έχουν αλλοιωθεί τα συστατικά του Αργοσαρωνικού, οπότε μπορεί να προκύπτει και από εκεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες σχετικά με τα σενάρια περί έκρηξης, τονίζοντας ότι δεν υπήρξαν οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σε εξέλιξη η επιστημονική διερεύνηση
Με τα περισσότερα βασικά σενάρια να έχουν μέχρι στιγμής αποκλειστεί, η έρευνα περνά πλέον σε πιο εξειδικευμένο επιστημονικό επίπεδο.
Για λογαριασμό του ΥΠΕΝ, επιστήμονες του Εργαστηρίου Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν αναλάβει την ανάλυση της χημικής σύστασης της οσμής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για πτητικές οργανικές ενώσεις, κατάλοιπα υδρογονανθράκων ή άλλο είδος ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης.
Μέχρι να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, το μυστήριο παραμένει ανοιχτό, με τις αρχές να διατηρούν σε επιφυλακή τους μηχανισμούς ελέγχου και τους κατοίκους των νοτίων προαστίων να αναζητούν ακόμη απαντήσεις για το τι ακριβώς κάλυψε την ατμόσφαιρα της Αττικής.
Το πλοίο στην Αίγινα και οι εργασίες στο Πέραμα-Η εκτίμηση Σαρηγιάννη
«Δεν ήταν διαρροή φυσικού αερίου ούτε προήλθε από κάποια βιομηχανική εγκατάσταση. Σε αυτό που έχουμε καταλήξει είναι πως η πηγή είναι στον Σαρωνικό και με δύο κύρια σενάρια ως τα πιο πιθανά», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», το πρωί της Τετάρτης (20.5.26) για την δυσάρεστη οσμή που προκάλεσε συναγερμό στις Αρχές.
Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το πρώτο σενάριο είναι «η πηγή να είναι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στην περιοχή ανάμεσα στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα, όπου γίνονται επισκευές και διαλύσεις πλοίων. Η οσμή να προήλθε από διάλυση των δεξαμενών. Το δεύτερο σενάριο είναι να προήλθε από αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο έξω από την Αίγινα, στη φάση καθαρισμού της δεξαμενής. Και τα δύο σενάρια είναι εξίσου πιθανά».
Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, έπειτα από επικοινωνία με τον ΔΕΣΦΑ, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποια διαρροή ή άλλη δυσλειτουργία στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας ή σε άλλο τμήμα του δικτύου.
Από την πλευρά της, η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων Αττικής επισημαίνει ότι δεν έχει καταγραφεί κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα.
Επιπλέον, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος σε πλοία μεταφοράς αερίου, χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε αναφορά για περιστατικό διαρροής.
Το Λιμενικό Σώμα έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, ενώ έχει δοθεί εντολή στα περιπολικά σκάφη να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού.