FT: Ο Σι είπε στον Τραμπ ότι ο Πούτιν ίσως μετάνιωσε για την εισβολή στην Ουκρανία

 FT: Ο Σι είπε στον Τραμπ ότι ο Πούτιν ίσως μετάνιωσε για την εισβολή στην Ουκρανία
💡 AI Summary by Libre

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φέρεται να είπε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να μετανιώνει για την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών περιελάμβανε προτάσεις συντονισμού ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας απέναντι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Πούτιν ετοιμάζεται για νέα σύνοδο κορυφής με τον Σι στο Πεκίνο, παρά τη στενή στρατηγική συνεργασία Κίνας και Ρωσίας τα τελευταία χρόνια.

Οι ουκρανικές επιθέσεις με drones έχουν ενταθεί, ενώ η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την κινεζική στήριξη στη Ρωσία μέσω προϊόντων διπλής χρήσης.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φέρεται να είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να έχει μετανιώσει για την απόφαση να ξεκινήσει την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία το 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν την αμερικανική αποτίμηση της πρόσφατης συνόδου κορυφής στο Πεκίνο, αναφέρει ότι το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια εκτενών συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τα σχόλια του Σι αποτέλεσαν μία από τις πιο άμεσες τοποθετήσεις του Κινέζου Προέδρου σχετικά με τον Ρώσο ηγέτη και τον πόλεμο από την έναρξη της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τραμπ πρότεινε επίσης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία απέναντι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι οι τρεις χώρες έχουν κοινά συμφέροντα απέναντι στον θεσμό. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε σε σχετικά αιτήματα.

Οι δηλώσεις του Σι αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Πούτιν ετοιμάζεται να επισκεφθεί εκ νέου το Πεκίνο για διήμερη σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο Πρόεδρο. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η στρατηγική συνεργασία Κίνας και Ρωσίας παραμένει στενή, τέσσερα χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και 25 χρόνια μετά τη συνθήκη φιλίας που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες.

Παράλληλα, ο πόλεμος φαίνεται να έχει οδηγηθεί σε παρατεταμένο αδιέξοδο. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις με drones σε ρωσικούς στόχους, ακόμη και κοντά στη Μόσχα, μετά τα μεγάλης κλίμακας ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τις επιθέσεις «απολύτως δικαιολογημένες».

Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί επίσης να εκφράζει ανησυχίες για τη στήριξη που παρέχει η Κίνα στη Ρωσία μέσω προϊόντων διπλής χρήσης, τα οποία θεωρεί ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής. Παρότι το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες, δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η κινεζική οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη παραμένει κρίσιμη για τη Μόσχα καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς ορατό τέλος.

Σχετικά Άρθρα