Εκλογικό χάος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο: Η σύγκρουση που απειλεί να διαλύσει τον κορυφαίο επιστημονικό φορέα της χώρας
✨Μια δικαστική απόφαση ακύρωσε τις εκλογές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου του 2022 λόγω συμμετοχής μη ταμειακά ενήμερων Ιατρικών Συλλόγων.
✨Το προσωρινό ΔΣ του ΠΙΣ απέκλεισε επιπλέον συλλόγους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και απειλή ακύρωσης των εκλογών από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
✨Η εσωτερική σύγκρουση των ιατρών και οι συνδικαλιστικές διαμάχες επιβαρύνουν την κρίση, με τον κίνδυνο ο ΠΙΣ να μείνει χωρίς νόμιμη διοίκηση.
✨Οι εκλογές της 26ης Απριλίου θεωρούνται κρίσιμο τεστ για τη θεσμική συνοχή του ΠΙΣ, ενώ νέες εκλογές προβλέπονται τον Οκτώβριο 2026.
Μια πρωτοφανής θεσμική κρίση εξελίσσεται στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, με τον υπουργό Υγείας να απειλεί με ακύρωση των εκλογών και τους γιατρούς βυθισμένους σε εσωτερικές διαμάχες.
Η αρχή της κρίσης: Μια δικαστική απόφαση που άλλαξε τα πάντα
Η σημερινή αναταραχή έχει τις ρίζες της σε μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε τις εκλογές του ΠΙΣ του 2022. Η προσφυγή της ΠΑΝΔΗΚΙ (Πανελλήνια Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών) οδήγησε το ανώτατο δικαστήριο να κρίνει άκυρες τις αρχαιρεσίες, καθώς είχαν συμμετάσχει 18 Ιατρικοί Σύλλογοι που δεν ήταν ταμειακά ενήμεροι — κάτι που απαγορεύεται ρητά από τον νόμο.
Η απόφαση προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο επί δύο θητείες πρόεδρος του ΠΙΣ, ο Πλαστικός Χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παραιτήθηκε εν μέσω έντονου συγκρουσιακού κλίματος. Ορίστηκε προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο, και προγραμματίστηκαν επαναληπτικές εκλογές για τις 26 Απριλίου 2026.
Η κλιμάκωση: Αποκλεισμοί πέραν της δικαστικής απόφασης
Το προσωρινό ΔΣ του ΠΙΣ, όμως, δεν αρκέστηκε στους 18 αποκλεισμένους συλλόγους που όριζε η απόφαση του ΣτΕ. Προχώρησε σε ευρύτερο έλεγχο και αποφάσισε να αποκλείσει επιπλέον 12 Ιατρικούς Συλλόγους — ανεβάζοντας το σύνολο στους 30.
Ανάμεσα στους νέους αποκλεισμένους βρίσκεται και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο μεγαλύτερος της χώρας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από τους μισούς γιατρούς της Ελλάδας θα έμεναν χωρίς εκπροσώπηση στις εκλογές.
Η παρέμβαση Γεωργιάδη: «Δεν θα επικυρώσω τα αποτελέσματα»
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αντέδρασε με σκληρή γλώσσα. Σε εκτενή ανάρτησή του, χαρακτήρισε την απόφαση του ΔΣ «εξόφθαλμη και βάναυση παραβίαση» της δικαστικής απόφασης και ανακοίνωσε ότι θα κάνει δεκτές τις αιτήσεις θεραπείας που κατέθεσαν ο ΙΣΑ και άλλοι φορείς.
«Μα τι είδους ΔΣ του ΠΙΣ θα ήταν χωρίς πάνω από τους μισούς ιατρούς της χώρας να εκπροσωπούνται σε αυτό;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι θα εκδώσει άμεσα Υπουργική Απόφαση: οι μόνοι σύλλογοι που αποκλείονται είναι εκείνοι που κατονομάζονται ρητά στην απόφαση του ΣτΕ. Και έθεσε τελεσίγραφο: «Εάν δεν γίνει σεβαστή η Υπουργική μου απόφαση, δεν θα επικυρώσω τα αποτελέσματα των δήθεν εκλογών — και ο ΠΙΣ θα βρεθεί χωρίς νόμιμης συγκρότησης Διοικητικό Συμβούλιο».
Το βαθύτερο πρόβλημα: Εσωτερικές διαμάχες και συνδικαλιστικοί ανταγωνισμοί
Πίσω από τη θεσμική κρίση κρύβεται μια σκληρή εσωτερική σύγκρουση στον ιατρικό κόσμο. Κόντρες μεταξύ προέδρων τοπικών Ιατρικών Συλλόγων, δικαστικές προσφυγές, εξώδικα και μηνύσεις έχουν δημιουργήσει κλίμα πόλωσης.
Ο υπουργός Υγείας το σχολίασε με νόημα: «Θα άξιζε να κάνω κάποτε μια ξεχωριστή Συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσω στον ελληνικό λαό το μέγεθος της εσωτερικής σύγκρουσης μεταξύ των ιατρών. Είναι πραγματικά κρίμα αυτό που συμβαίνει».
Ορισμένες παρατάξεις κάνουν λόγο για «επιλεκτική νομιμότητα», υποστηρίζοντας ότι οι αρχικές διαδικασίες στόχευαν στη μέγιστη συμμετοχή, ενώ οι μετέπειτα εξελίξεις οδήγησαν σε αδικαιολόγητους αποκλεισμούς.
Το παράδοξο: Εκλογές σήμερα, εκλογές ξανά τον Οκτώβριο
Ακόμη κι αν οι εκλογές της 26ης Απριλίου διεξαχθούν ομαλά, ο ΠΙΣ οδεύει προς νέο εκλογικό κυκεώνα. Τον Οκτώβριο 2026, είναι προγραμματισμένες οι τακτικές εκλογές των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων και επειδή τα μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ είναι εκπρόσωποι αυτών των συλλόγων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαιτηθούν νέες εκλογές για τη διοίκηση του ΠΙΣ αμέσως μετά.
Πριν λίγες εβδομάδες, ο προσωρινός πρόεδρος κ. Κουτσόπουλος φέρεται να ζήτησε από τον Γεωργιάδη παράταση θητείας του σημερινού ΔΣ έως τον Οκτώβριο. Ο υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ χωρίς παρεκκλίσεις.
Τι διακυβεύεται
Η υπόθεση δεν αφορά απλώς μια εκλογική διαδικασία. Ο ΠΙΣ είναι ένας από τους ιστορικότερους επιστημονικούς συλλόγους της χώρας, με ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής υγείας, τη ρύθμιση του ιατρικού επαγγέλματος και την εκπροσώπηση δεκάδων χιλιάδων γιατρών.
Εάν η εκλογική διαδικασία καταλήξει σε αδιέξοδο και το υπουργείο αρνηθεί να επικυρώσει τα αποτελέσματα, ο ΠΙΣ κινδυνεύει να μείνει χωρίς νόμιμη διοίκηση, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη λειτουργία του και την ύπαρξή του.
Έκκληση για ηρεμία — αλλά θα εισακουστεί;
Ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να επικεντρωθούν στην κάλπη αντί για τα δικαστήρια: «Οι εκλογές κερδίζονται στις κάλπες και όχι στα χαρτιά, στα δικαστήρια και στους αποκλεισμούς. Επιθυμώ να παρεμβαίνω όσο μπορώ λιγότερο και να επικρατήσει η ηρεμία και η συναδελφικότητα».
Δέκα ημέρες πριν τις κάλπες, ωστόσο, το κλίμα παραμένει τεταμένο. Η 26η Απριλίου δεν θα είναι απλώς μια εκλογή: θα είναι τεστ αντοχής για τη θεσμική συνοχή του ιατρικού κόσμου.