Άγκυρα: Πιστεύουμε ότι στόχος του Ιρανικού πυραύλου ήταν στρατιωτική βάση στην Κύπρο

 Άγκυρα: Πιστεύουμε ότι στόχος του Ιρανικού πυραύλου  ήταν στρατιωτική βάση στην Κύπρο
💡 AI Summary by Libre

Ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από το Ιράν και κατευθυνόταν προς τον τουρκικό εναέριο χώρο καταρρίφθηκε από νατοϊκά αντιαεροπορικά συστήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο στόχος του πυραύλου πιθανολογείται ότι ήταν στρατιωτική βάση στην Κύπρο, αλλά παρεξέκλινε της πορείας του και δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.

Τα πυρομαχικά που βρέθηκαν στην περιοχή Χατάι ανήκαν στα συστήματα αεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιήθηκαν για την αναχαίτιση του πυραύλου.

Η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε εχθρικές ενέργειες και συνεχίζει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους της για την ασφάλεια.

Η Τουρκία «δεν ήταν ο στόχος του πυραύλου» που εκτοξεύθηκε από το Ιράν, κατευθυνόταν προς τον τουρκικό εναέριο χώρο και αναχαιτίσθηκε και καταρρίφθηκε από νατοϊκά αντιαεροπορικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.

«Πιστεύουμε ότι στόχος ήταν στρατιωτική βάση στην Κύπρο, αλλά παρεξέκλινε της πορείας του», πρόσθεσε ο τούρκος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε.

Ένας βαλλιστικός πύραυλος που εντοπίστηκε να κατευθύνεται προς τον τουρκικό εναέριο χώρο μετά την εκτόξευσή του από το Ιράν και τη διέλευσή του από τον ιρακινό και συριακό εναέριο χώρο, εξουδετερώθηκε με επιτυχία και εξουδετερώθηκε εγκαίρως από στοιχεία αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχει διαπιστωθεί ότι το αντικείμενο που έπεσε στην περιοχή Ντόρτιολ της επαρχίας Χατάι ανήκει στα πυρομαχικά αεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιήθηκαν στην αναχαίτιση μετά την καταστροφή της εν λόγω απειλής στον αέρα. Δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί στο περιστατικό.

Όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση του εδάφους και του εναέριου χώρου μας θα ληφθούν με αποφασιστικότητα και χωρίς δισταγμό. Υπενθυμίζουμε ότι διατηρούμε το δικαίωμά μας να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε εχθρικές ενέργειες κατά της χώρας μας.

Προειδοποιούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τη σύγκρουση στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τους άλλους συμμάχους μας.

Σχετικά Άρθρα