Φωτογραφικά ντοκουμέντα: Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα πρόσωπα εκτελεσθέντων Κομμουνιστών στην Καισαριανή

 Φωτογραφικά ντοκουμέντα: Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα πρόσωπα εκτελεσθέντων Κομμουνιστών στην Καισαριανή
💡 AI Summary by Libre

Ένα σετ φωτογραφιών που απεικονίζουν την εκτέλεση 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή το 1944 πωλείται στο eBay από πωλητή στο Βέλγιο.

Οι εικόνες αποδίδονται σε Γερμανό λοχία της Βέρμαχτ, αλλά η αυθεντικότητά τους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημους φορείς ή ιστορικά αρχεία.

Η δημοπρασία προκάλεσε συζήτηση για τη γνησιότητα και τη δεοντολογία της εμπορικής εκμετάλλευσης τέτοιου ευαίσθητου ιστορικού υλικού.

Εάν οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές, μπορούν να προσφέρουν νέα στοιχεία για την Κατοχή και να αναζωπυρώσουν το ζήτημα της προστασίας ιστορικών τεκμηρίων.

Οι εικόνες αναρτήθηκαν προς πώληση στο eBay από πωλητή με έδρα το Βέλγιο, ο οποίος υποστηρίζει ότι προέρχονται από ιδιωτική συλλογή Γερμανού υπαξιωματικού της Βέρμαχτ. Πρόκειται για φωτογραφικά ντοκουμέντα που δείχνουν τις στιγμές πριν από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μαΐου 1944.

Σύμφωνα με την περιγραφή της αγγελίας, το υλικό αποδίδεται στον λοχία Χέρμαν Χόϊερ, που υπηρετούσε σε μονάδα με έδρα τη Μαλακάσα κατά την περίοδο της Κατοχής. Η αυθεντικότητα των φωτογραφιών, ωστόσο, δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί από επίσημο φορέα ή ιστορικό αρχείο.

633734322 1344296997728882 7678868904685731728 n.jpg

Η ύπαρξη της δημοπρασίας έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση της σελίδας «Greece at WWII Archives» στο Facebook, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει συζήτηση γύρω από τη γνησιότητα αλλά και τη δεοντολογία της εμπορικής εκμετάλλευσης τέτοιου ιστορικού υλικού.

Η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες ήταν πολιτικοί κρατούμενοι, πολλοί εκ των οποίων είχαν μεταφερθεί από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου ως αντίποινα για τη δράση τους.

634424324 1344307417727840 8445161493772654009 n.jpg

Εκτελέστηκαν, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ως αντίποινα για τον θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού, τριών συνοδών του αξιωματικών και τον τραυματισμό πολλών στρατιωτών στους Μολάους της Λακωνίας, στις 27 Απριλίου του 1944.

634865611 1344707577687824 4407568124942454861 n.jpg

Εάν οι φωτογραφίες αποδειχθούν αυθεντικές, ενδέχεται να προσθέσουν νέα οπτικά τεκμήρια σε ένα από τα πιο τραυματικά κεφάλαια της Κατοχής, ίσως ακόμη και να βοηθήσουν στην αναγνώριση προσώπων από συγγενείς ή ερευνητές. Παράλληλα, εγείρεται εκ νέου το ζήτημα της διαχείρισης και προστασίας ιστορικών τεκμηρίων που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου και συλλογική μνήμη.

Σχετικά Άρθρα