Βενεζουέλα: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο επιμένει στην επιστροφή της παρά τη σύλληψη του συνεργάτη της

 Βενεζουέλα: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο επιμένει στην επιστροφή της παρά τη σύλληψη του συνεργάτη της

@PqElParaisoCcs / Χ

💡 AI Summary by Libre

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο δήλωσε ότι η επανασύλληψη του συνεργάτη της Χουάν Πάμπλο Γουανίπα δεν θα εμποδίσει την επιστροφή της στη Βενεζουέλα.

Ο Γουανίπα συνελήφθη ξανά 12 ώρες μετά την αποφυλάκισή του, με την Ματσάδο να καταγγέλλει «απαγωγή» από οπλισμένους άνδρες με πολιτικά ρούχα.

Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο μετά την ανατροπή του Μαδούρο και η Εθνοσυνέλευση συζητά νόμο αμνηστίας για πολιτικούς κρατούμενους.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την τρέχουσα διοίκηση για πολιτικές διώξεις και περιορισμό της επιρροής της Ματσάδο, που παραμένει κεντρική πολιτική φιγούρα.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 2025, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ξεκαθάρισε ότι η επανασύλληψη του στενού της συνεργάτη, Χουάν Πάμπλο Γουανίπα, δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία επιστροφής της στη χώρα. Η Ματσάδο υπογράμμισε ότι οι μεθοδεύσεις του καθεστώτος, το οποίο συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις συλλήψεις ως εργαλείο πολιτικής πίεσης, ενισχύουν την απόφασή της για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Η «απαγωγή» του Γουανίπα 12 ώρες μετά την αποφυλάκισή του

Η υπόθεση του Χουάν Πάμπλο Γουανίπα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής συνελήφθη εκ νέου στο Καράκας μόλις 12 ώρες μετά την αποφυλάκισή του, η οποία είχε πραγματοποιηθεί την Κυριακή (8/2) στο πλαίσιο μιας σταδιακής απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων. Η Ματσάδο κατήγγειλε το περιστατικό ως «απαγωγή» από βαριά οπλισμένους άνδρες με πολιτικά, ενώ η εισαγγελία υποστήριξε ότι ο Γουανίπα παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του επειδή έκανε δημόσιες δηλώσεις για την υπόθεσή του.

Επιμονή στην επιστροφή παρά το κλίμα τρομοκρατίας

Σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η Μαρία Κορίνα Ματσάδο τόνισε ότι η νέα δίωξη του συνεργάτη της «δεν επηρεάζει διόλου» τους σχεδιασμούς της. Επισήμανε ότι θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα αμέσως μόλις ολοκληρώσει ορισμένες διεθνείς υποχρεώσεις και επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μετάβαση. Η στάση της αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Βενεζουέλα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, μετά την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο από τις αμερικανικές δυνάμεις στις αρχές Ιανουαρίου 2026 και την ανάληψη της προσωρινής προεδρίας από την Ντέλσι Ροντρίγκες.

Το πολιτικό παρασκήνιο και ο νόμος περί αμνηστίας

Η επανασύλληψη του Γουανίπα σημειώνεται ενώ η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας συζητά έναν ιστορικό νόμο περί αμνηστίας, που αποσκοπεί στην απελευθέρωση εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων. Η αντιπολίτευση και διεθνείς οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την τρέχουσα διοίκηση ότι συνεχίζει τις πρακτικές του παρελθόντος για να περιορίσει την επιρροή της Ματσάδο, η οποία παρά την υποστήριξη που απολαμβάνει, βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τον μελλοντικό ηγετικό της ρόλο.

Σχετικά Άρθρα