Όταν οι billioners ζητούν να φορολογηθεί ο πλούτος (τους) και μιλούν για το “τέλος της Δημοκρατίας”…
Ανοικτή επιστολή με αφορμή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός καλεί τους ηγέτες να περιορίσουν τις ανισότητες και την επιρροή των πλουσίων στην πολιτική,όπως μεταδίδει ο TheGuardian.
Σχεδόν 400 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι από 24 χώρες απευθύνουν έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να αυξήσουν τη φορολογία στους υπερ-πλούσιους, εκφράζοντας αυξανόμενη ανησυχία για την πολιτική επιρροή που αποκτούν οι πιο εύποροι πολίτες.
Η ανοικτή επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, καλεί τους ηγέτες που συμμετέχουν στη φετινή συνάντηση να κλείσουν το ολοένα και μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στους υπερ-πλούσιους και την υπόλοιπη κοινωνία.
Μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκονται γνωστές προσωπικότητες όπως ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Mark Ruffalo, ο μουσικός Brian Eno και η παραγωγός και φιλάνθρωπος Abigail Disney. Η επιστολή επισημαίνει ότι ο υπέρμετρος πλούτος «δηλητηριάζει» την πολιτική, εντείνει τον κοινωνικό αποκλεισμό και επιδεινώνει την κλιματική κρίση.
«Μια χούφτα παγκόσμιων ολιγαρχών με ακραίο πλούτο έχουν αγοράσει τις δημοκρατίες μας, ελέγχουν τις κυβερνήσεις, περιορίζουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, κρατούν σε ομηρία την τεχνολογία και την καινοτομία, βαθαίνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ επιταχύνουν την καταστροφή του πλανήτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Ό,τι αξίζει για όλους μας – πλούσιους και φτωχούς – διαβρώνεται από όσους στοχεύουν στη διεύρυνση της δύναμής τους εις βάρος όλων των υπολοίπων.»
Οι υπογράφοντες τονίζουν πως «όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Όταν ακόμη και εκατομμυριούχοι, όπως εμείς, παραδέχονται ότι ο ακραίος πλούτος έχει κοστίσει τα πάντα σε όλους τους άλλους, τότε δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία πως η κοινωνία βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο χείλος του γκρεμού».
Έρευνες για τον ρόλο των πλουσίων στην πολιτική
Σύμφωνα με το Forbes, ο Donald Trump σχημάτισε το πλουσιότερο υπουργικό συμβούλιο στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την επανεκλογή του πέρυσι, με συνολική εκτιμώμενη περιουσία τον Αύγουστο στα $7,5 δισ..
Δημοσκόπηση για λογαριασμό της οργάνωσης Patriotic Millionaires, που προωθεί υψηλότερη φορολογία στους υπερ-πλούσιους, έδειξε ότι το 77% των εκατομμυριούχων από τις χώρες της G20 θεωρούν πως οι πολύ πλούσιοι αγοράζουν πολιτική επιρροή.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 3.900 άτομα στις χώρες της G20 με περιουσία άνω του $1 εκατ., εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας. Τρία στα πέντε άτομα πιστεύουν ότι ο Trump είχε αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας (η δημοσκόπηση έγινε πριν τις πρόσφατες απειλές του Αμερικανού προέδρου για νέους δασμούς εναντίον ευρωπαϊκών χωρών αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη Γροιλανδία).
Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων εξέφρασε ανησυχία ότι ο ακραίος πλούτος αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία. Δύο στους τρεις υποστήριξαν υψηλότερη φορολόγηση των υπερ-πλουσίων για επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, ενώ μόλις το 17% διαφώνησε.
Ρεκόρ νέων δισεκατομμυριούχων διεθνώς
Η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι καταγράφηκε ρεκόρ νέων δισεκατομμυριούχων το περασμένο έτος, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός παγκοσμίως να ξεπεράσει για πρώτη φορά τους 3.000.