10 τροφές που παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής μας… Μειώνουν φλεγμονές, προστατεύουν τα κύτταρα

10 τροφές που παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής μας… Μειώνουν φλεγμονές, προστατεύουν τα κύτταρα

Αν προσπαθείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, δώστε έμφαση στην προσθήκη των καλύτερων αντιφλεγμονωδών τροφών στο πιάτο σας. Εκτός από τη σωματική άσκηση, τη διαχείριση του στρες και άλλες επιλογές τρόπου ζωής, η κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρά σας και ενδεχομένως να παρατείνει τη διάρκεια ζωής σας.

Γενικά, αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ακόρεστα (ή «καλά») λιπαρά. Ποιες όμως είναι αυτές ακριβώς; Δείτε ποιες τροφές είναι ιδανικές για τη μείωση της φλεγμονής, σύμφωνα με έγκριτους διαιτολόγους.

Τι είναι η Φλεγμονή;

Ο όρος «φλεγμονή» ίσως ακούγεται ανησυχητικός, αλλά πρόκειται για μια εντελώς φυσιολογική βιολογική απόκριση. Στην πραγματικότητα, μια ορισμένη ποσότητα φλεγμονής είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας. Η φλεγμονή συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά σε βλάβη των ιστών, όπως τραυματισμούς ή λοιμώξεις, εξηγεί η διαιτολόγος Maddie Pasquariello. Προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση σε κυτταρικό επίπεδο, με σκοπό την επούλωση και την καταπολέμηση μικροβίων.

Αυτή η διαδικασία προκαλεί συμπτώματα όπως πρήξιμο και πόνο, που αποτελούν σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό το είδος φλεγμονής είναι προσωρινό ή «οξύ» — όταν όμως γίνεται χρόνια ή έντονη, μπορεί να συμβάλει σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να καταναλώνουμε άφθονες αντιφλεγμονώδεις τροφές.

1. Αβοκάντο

Είτε προτιμάτε το αβοκάντο στο τοστ, στο γουακαμόλε ή σε smoothies, αυτός ο κρεμώδης καρπός βοηθά στη διαχείριση της φλεγμονής. Σύμφωνα με την Pasquariello, είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, «το αβοκάντο είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες», λέει η Moyer. Ακόμη καλύτερα, το λάδι αβοκάντο προσφέρει τα ίδια οφέλη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή για ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες.

2. Μούρα

Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα — όλα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, φυτικά χρωστικά που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά τις μωβ-κόκκινες αποχρώσεις τους. Αυτές μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονώδεις ενώσεις, ενώ λειτουργούν και ως αντιοξειδωτικά. Τα μούρα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που προσφέρει επιπλέον αντιφλεγμονώδη δράση.

3. Μαύρη Σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολυφαινόλες όπως φλαβανόλες και κατεχίνες, που καταπολεμούν τη φλεγμονή, αναφέρει η Johanna P. Salazar, RDN. Αυτές οι ενώσεις ευνοούν και την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων στο έντερο, συμβάλλοντας σε μια συνολικά αντιφλεγμονώδη δράση. Συνδυάστε μαύρη σοκολάτα με μούρα για ένα πλούσιο και υγιεινό σνακ.

4. Λιπαρά Ψάρια

Σαρδέλες, σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια είναι γεμάτα ωμέγα-3 λιπαρά, που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και επηρεάζουν θετικά τις κυτταρικές μεμβράνες. Ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος συνιστά την κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

5. Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά γνωστά ως κατεχίνες, κυρίως την EGCG (επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική), η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Να σημειωθεί ότι περιέχει καφεΐνη, οπότε προσέξτε αν είστε ευαίσθητοι.

6. Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά

Σπανάκι, λάχανο, ρόκα — όλα είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C και K, καθώς και αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και το β-καροτένιο, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

7. Ξηροί Καρποί

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα μακαντέμια και τα κουκουνάρια, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά και φυτοστερόλες που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών όπως οι φλαβονοειδείς ενώσεις και οι προανθοκυανιδίνες.

8. Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι γεμάτο ωμέγα-3 και πολυφαινόλες με αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι ιδανικό για σαλάτες αλλά και για μαγείρεμα.

9. Ντομάτες

Πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τις φλεγμονώδεις ενώσεις. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C, κάλιο και β-καροτένιο, που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και την πρόληψη ασθενειών.

10. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, την ένωση που του δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο, η κουρκουμίνη απορροφάται δύσκολα από το σώμα — κάτι που διορθώνεται με την προσθήκη μαύρου πιπεριού, που αυξάνει κατακόρυφα τη βιοδιαθεσιμότητά της.

Σχετικά Άρθρα