Δύσκολοι καιροί για εργαζόμενους; Οδηγός για τους χαρακτήρες… εργοδοτών και πώς να συνεργαστείτε με τον καθένα

Δύσκολοι καιροί για εργαζόμενους; Οδηγός για τους χαρακτήρες… εργοδοτών και πώς να συνεργαστείτε με τον καθένα

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου εξηγείτε προσεκτικά όλο το πλαίσιο στον εργοδότη σας, μόνο για να σας διακόψει; Ή ίσως θέλετε να εστιάσετε στις τακτικές λεπτομέρειες ενός έργου, ενώ εκείνος επαναφέρει συνεχώς τη συζήτηση στο όραμα. Αυτές οι στιγμές μπορεί να σας αφήσουν απογοητευμένους και μπερδεμένους. Κάνετε αυτό που φαίνεται λογικό, αλλά για κάποιο λόγο δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι ασυμφωνίες συνήθως δεν έχουν να κάνουν με την ικανότητά σας ή με την ποιότητα των ιδεών σας, αλλά με το στυλ ηγεσίας που έχει επιλέξει ο προϊστάμενός σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι δύο βασικές διαστάσεις διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν και προσεγγίζουν τις αλληλεπιδράσεις τους στη δουλειά. Η πρώτη είναι η κυριαρχία, που αναφέρεται στον βαθμό που ένα άτομο προσπαθεί να ελέγξει καταστάσεις ή τις σκέψεις και τις ενέργειες των άλλων. Η δεύτερη είναι η κοινωνικότητα, η οποία μετρά το πόσο εύκολα κάποιος εκφράζει συναισθήματα και δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις και τη συναισθηματική σύνδεση με τους άλλους.

Η τομή αυτών των δύο διαστάσεων οδηγεί σε τέσσερα διαφορετικά στυλ ηγεσίας:

Ο διοικητής – The Commander

Οι διοικητές είναι τόσο γρήγοροι στη λήψη αποφάσεων που μπορεί να παρακάμπτουν εσάς ή άλλους. Τους ενδιαφέρει περισσότερο το τι πρέπει να γίνει παρά το πώς νιώθουν όλοι γι’ αυτό. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αδιάφοροι (αν και μερικές φορές παραμελούν την ανάγκη της ομάδας τους για συναισθηματική υποστήριξη), αλλά δείχνουν τη δέσμευσή τους θέτοντας σαφείς και φιλόδοξους στόχους, αντί να εκφράζουν επιβράβευση ή αναγνώριση.

Μην το παίρνετε προσωπικά αν ένας διοικητής:

  • Κάνει υπερβολικά λεπτομερή κριτική στη δουλειά σας
    Όταν οι Διοικητές αμφισβητούν τις ιδέες σας, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με εσάς ή την απόδοσή σας. Αντίθετα, προσπαθούν να δοκιμάσουν τις ιδέες σας υπό πίεση, ώστε να αποφευχθούν λάθη και να γίνουν πιο ισχυρές.

Πώς να αντιδράσετε:
Αναγνωρίστε την άποψή τους χωρίς να γίνεστε αμυντικοί και απαντήστε με ισχυρά δεδομένα. Για παράδειγμα:
«Καταλαβαίνω τι εννοείτε σχετικά με το ότι το μήνυμα δεν έχει αίσθηση του επείγοντος. Το προσεγγίσαμε έτσι επειδή η έρευνα ανατροφοδότησης έδειξε ότι…»

  • Παραλείπει ευγένειες και ψιλοκουβέντες.
    Οι Διοικητές βλέπουν τον χρόνο ως έναν πολύτιμο πόρο που δεν πρέπει να σπαταλάται. Σεβαστείτε την ανάγκη τους για αποτελεσματικότητα χρησιμοποιώντας φράσεις όπως:
    «Ξέρω ότι είστε απασχολημένος, οπότε ας μπούμε κατευθείαν στο θέμα.»
    «Θα περάσω αμέσως στην ουσία—αυτά είναι τα βασικά σημεία που θέλω να καλύψουμε.»

Σημείωση: Μην προσβάλλεστε αν σας στείλουν ένα e-mail δύο λέξεων χωρίς να ρωτήσουν πώς ήταν το Σαββατοκύριακό σας!

  • Παραβλέπει τη γνώμη σας.
    Οι Διοικητές εκτιμούν την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα. Φροντίστε να έχετε μια σαφή άποψη και να την παρουσιάζετε με αυτοπεποίθηση.

Πώς να ξεκινήσετε την τοποθέτησή σας:
«Πιστεύω ότι…»
«Η πρότασή μου είναι…»
«Από τη δική μου οπτική, φαίνεται ότι…»
«Αυτές είναι οι αρχικές μου σκέψεις…»

Ο εμψυχωτής – The Cheerleader

Οι εμψυχωτές είναι εκφραστικοί και τείνουν να είναι ενεργητικοί, αισιόδοξοι και ενθουσιώδεις. Όπως και οι Διοικητές, εκτιμούν την ταχύτητα και τους φιλόδοξους στόχους, αλλά λατρεύουν επίσης τη δημιουργία σχέσεων και τη σύνδεση των ανθρώπων μεταξύ τους.

Η έμφαση που δίνουν στο ομαδικό πνεύμα συμβάλλει στη δημιουργία ενός θετικού και διασκεδαστικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να θεωρήσουν το υψηλό επίπεδο ενέργειας και τη συλλογική τους προσέγγιση υπερβολικά έντονα. Επιπλέον, ίσως να μην λαμβάνετε πάντα την αναλυτική ανατροφοδότηση ή τις σαφείς οδηγίες που θα θέλατε.

Μην το παίρνετε προσωπικά αν ένας εμψυχωτής:

  • Ακυρώνει συναντήσεις την τελευταία στιγμή.
    Αναλάβετε την πρωτοβουλία να επαναπρογραμματίσετε τη συνάντηση, αλλιώς μπορεί να ξεχαστείτε καθώς θα κυνηγά το επόμενο ενδιαφέρον θέμα. Δοκιμάστε να πείτε:
    «Κατανοώ ότι το πρόγραμμά σας είναι γεμάτο, αλλά ο χρόνος για τον προγραμματισμό του X τελειώνει. Οπότε, θα κλείσω 20 λεπτά στο ημερολόγιό σας για να συνδεθούμε σχετικά με αυτό αύριο, εκτός αν μου πείτε το αντίθετο.»
  • Αλλάζει συχνά προτεραιότητες.
    Η αναποφασιστικότητα τους μπορεί να είναι εκνευριστική, αλλά όταν ο εμψυχωτής σκεφτεί μια ακόμα νέα ιδέα ή απομακρυνθεί από το θέμα, καθοδηγήστε τον απαλά πίσω στην πορεία:
    «Αυτό είναι συναρπαστικό. Θα το σημειώσω για να μην το χάσουμε και να το επανεξετάσουμε σε καλύτερη στιγμή.»
    Κάντε σαφές τι είναι εφικτό, συνδέοντας το με τις δυνατότητες της ομάδας και τα χρονοδιαγράμματα:
    «Για να τηρήσουμε τις προθεσμίες και να διατηρήσουμε την ποιότητα της δουλειάς που είστε συνηθισμένοι να βλέπετε, πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στο X.»
  • Σας δίνει ασαφή ανατροφοδότηση και οδηγίες.
    Οι εμψυχωτές προτιμούν να εμπνέουν και να παρακινούν παρά να δίνουν βήμα-βήμα οδηγίες. Όταν λάβετε ασαφή ανατροφοδότηση, εμβαθύνετε περισσότερο:
    «Μπορείτε να μου πείτε πώς φαίνεται η επιτυχία για αυτό το έργο;»
    Προσφέρετε επιλογές, καθώς οι εμψυχωτές μερικές φορές δυσκολεύονται να δώσουν συγκεκριμένες λύσεις:
    «Αυτές είναι μερικές ιδέες που σκέφτηκα. Ποια θεωρείτε ότι ταιριάζει καλύτερα;»

Ο φροντιστής – The Caretaker

Οι φροντιστές είναι υπομονετικοί και ειρηνιστές, που ακούνε προσεκτικά και φροντίζουν να νιώθουν όλοι ότι τους βλέπουν και τους ακούνε. Ενώ έχουν υψηλή κοινωνικότητα όπως οι εμψυχωτές, οι φροντιστές είναι πιο συγκρατημένοι και τρυφεροί. Θέλουν να αισθάνεστε ασφαλείς όταν εκφράζετε τις σκέψεις και τις δυσκολίες σας.

Ωστόσο, η αναποφασιστικότητά τους μπορεί να γίνει εμπόδιο, ειδικά σε περιβάλλοντα όπου η ταχύτητα και η ανάληψη ρίσκου είναι κρίσιμες.

Μην το παίρνετε προσωπικά αν ένας φροντιστής:

  • Ελέγχει συνεχώς.
    Οι φροντιστές μερικές φορές “διαχειρίζονται από το ύψος του ελικοπτέρου” ή, ακόμα χειρότερα, σας κάνουν να νιώθετε ότι πρέπει να τους καθησυχάζετε αντί για το αντίστροφο. Δοκιμάστε να το εκφράσετε απαλά, αφήνοντάς τους να καταλάβουν ότι μπορείτε να διαχειριστείτε τα καθήκοντά σας μόνοι σας χωρίς να είναι συνεχώς παρόντες:
    «Τα έχω υπό έλεγχο, αλλά σίγουρα θα σας ενημερώσω αν χρειαστώ βοήθεια.»
  • Συγκεντρώνει δουλειά και επιμηκύνει τα έργα.
    Ο προϊστάμενός σας μπορεί να πιστεύει ότι αναλαμβάνοντας επιπλέον δουλειά σας προστατεύει από το άγχος ή ότι είναι ο πιο κατάλληλος να χειριστεί τις εργασίες. Για να ξεπεράσετε τα θέματα ελέγχου τους, προτείνετε μια σταδιακή μετάβαση:
    «Ας ξεκινήσουμε με το να αναλάβω ένα μέρος από το [έργο], και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε από εκεί.»
    Ή προτείνετε να δουλέψετε μαζί στην αρχή:
    «Πώς θα σας φαινόταν να δουλέψουμε μαζί στο [έργο] στην αρχή; Έτσι, θα μπορέσετε να δείτε την προσέγγισή μου και να βεβαιωθείτε ότι είναι στον σωστό δρόμο.»
  • Σας ανακοινώνει νέα την τελευταία στιγμή.
    Σε μια λανθασμένη προσπάθεια να διατηρήσει τα πράγματα ήρεμα και σταθερά, ο προϊστάμενός σας μπορεί να συγκρατεί σημαντικές πληροφορίες. Ζητήστε τακτικά να μάθετε για τυχόν αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν το έργο σας:
    «Υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε; Θα μας βοηθήσει να προγραμματίσουμε και να προσαρμοστούμε αναλόγως.»
    «Η γνώση των αλλαγών εκ των προτέρων με βοηθά να προετοιμαστώ, οπότε οποιαδήποτε ενημέρωση θα ήταν χρήσιμη.»

Ο ελεγκτής – The Controller

Οι ελεγκτές ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους προσοχή στη λεπτομέρεια, την εξάρτησή τους από τα δεδομένα και την προτίμησή τους να εργάζονται στα παρασκήνια για να διασφαλίσουν ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Τείνουν να είναι σοβαροί και συγκρατημένοι ηγέτες, που ανησυχούν λιγότερο για τις κοινωνικές σχέσεις και περισσότερο για τη βελτιστοποίηση των υπαρχόντων προτύπων, κανόνων και διαδικασιών.

Αυτό μπορεί να είναι ιδανικό για εκείνους που αγαπούν τις σαφείς οδηγίες, αλλά οι Ελεγκτές μπορούν επίσης να φαίνονται αυστηροί και περιοριστικοί, ειδικά όταν απαιτούνται γρήγορες προσαρμογές ή καινοτόμες αλλαγές για να παραμείνετε μπροστά.

Μην το παίρνετε προσωπικά αν ένας ελεγκτής:

  • Απορρίπτει τις ιδέες σας χωρίς να τις εξετάσει.
    Οι ελεγκτές είναι επιφυλακτικοί με τις νέες ιδέες, καθώς τις βλέπουν ως κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε λάθη. Έτσι, παρουσιάστε τις ιδέες σας ως βελτιώσεις των υπαρχόντων διαδικασιών, όχι ως νέες αλλαγές:
    «Η [ιδέα] βασίζεται στο υπάρχον σύστημά μας…»
    «Μπορούμε να πάρουμε αυτό που ήδη κάνουμε και να το κάνουμε ακόμη καλύτερο με…»
  • Απαιτεί πολλαπλές εγκρίσεις ή ανασκοπήσεις.
    Δεν σημαίνει ότι δεν σας εμπιστεύεται, αλλά πιστεύει ότι η ύπαρξη πολλών “ζευγών ματιών” εξασφαλίζει ότι θα τηρηθούν τα πρότυπα. Πριν ξεκινήσετε τη δουλειά, ρωτήστε:
    «Ποια είναι τα βασικά κριτήρια που ψάχνετε σε αυτό το έργο; Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα ικανοποιήσω τις προσδοκίες σας από την αρχή.»
    Προτείνετε μια γρήγορη συνεδρία προ-ανάλυσης για να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα νωρίς:
    «Μπορούμε να κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση πριν το τελειώσω; Θέλω να επιλύσουμε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε.»
  • Αναμένει να είστε ειδικός σε όλα.
    Αν ο προϊστάμενός σας, σας φορτώνει με πυκνές πληροφορίες ή περίπλοκες τεκμηριώσεις, αναστρέψτε το και ζητήστε καθοδήγηση για το τι είναι πιο κρίσιμο:
    «Εκτιμώ όλες τις λεπτομέρειες. Τι θα λέγατε ότι είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να δώσω προτεραιότητα για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε συμφωνία με τους κανονισμούς;»

Δεν είναι πάντα εύκολο να συμφωνείτε με την προσέγγιση του προϊσταμένου σας — αυτό είναι φυσιολογικό — αλλά αν φτάσετε σε σημείο όπου οι ενέργειές του γίνονται ενοχλητικές για εσάς ή για άλλους, δεν αρκεί να πείτε “Α, έτσι είναι!” Στο τέλος, το προσωπικό στυλ δεν είναι δικαιολογία για να είναι κάποιος αγενής ή ενοχλητικός.

Το κλειδί είναι να παραμείνετε ευέλικτοι και παρατηρητικοί, προσαρμόζοντας τις στρατηγικές σας καθώς μαθαίνετε περισσότερα για τις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές του προϊσταμένου σας. Επειδή, ακόμα κι αν οι σχέσεις σας είναι δυνατές, πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση.

Σχετικά Άρθρα