Προκαλεί αίσθηση η κοινή εμφάνιση Καραμανλή- Σαμαρά- Σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο την 1η Ιουλίου

 Προκαλεί αίσθηση η κοινή εμφάνιση Καραμανλή- Σαμαρά- Σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο την 1η Ιουλίου

Συζητήσεις προκαλεί στο εσωτερικό της Ν.Δ η είδηση ότι την Δευτέρα 1η Ιουλίου οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιήσουν κοινή εμφάνιση σε εκδήλωση για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη “Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή”. Στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος με την μεγάλη μείωση του ποσοστού της Ν.Δ κι ενώ διεξάγεται ήδη συζήτηση σχετικά με το εάν πρέπει να υπάρξει δεξιά στροφή ή επιμονή στο κέντρο, οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών έχει αναμφίβολα ιδιαίτερη αξία καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα στείλουν τα δικά τους μηνύματα για την ταυτότητα της παράταξης.

Αυτή η “κοινή” εμφάνιση πραγματοποιείται μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες η ΝΔ ήρθε μεν πρώτη, αλλά έλαβε 28% και ενώ στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει φουντώσει η συζήτηση για το ιδεολογικό στίγμα του κυβερνώντος κόμματος, με πολλές γκρίνιες για “πασοκοποίηση”.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται επίσης ενώ παρά τον ελληνοτουρκικό διάλογο οι τουρκικές φραστικές προκλήσεις συνεχίζονται και ενώ η νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία αμφισβητεί στην πράξη το erga omnes της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κ. Καραμανλής δεν θα αναφερθεί ευθέως στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. Αναμένεται όμως, όπως σε κάθε δημόσια εμφάνιση του, να αναφερθεί στα εθνικά θέματα και η σχετική παρέμβαση του θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εσωκομματική βαρύτητα στη ΝΔ.

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται επίσης να αναφερθεί στις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές, με την άνοδο της Ακροδεξιάς κυρίως σε Γαλλία και Γερμανία. Η σχετική αναφορά όμως μπορεί να αποτελέσει και ένα έμμεσο σχόλιο και για την εγχώρια κεντροδεξιά.

Ο δε κ. Σαμαράς είναι σαφές ότι θα αφήσει νέες αιχμές, αν κρίνει κανείς και από τον τίτλο που έχει δώσει στην ομιλία του: “Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι”. Ο Μεσσήνιος πολιτικός έχει άλλωστε πολλάκις εκφράσει τη διαφωνία του τόσο με την πολιτική της προσέγγισης με την Τουρκία, όσο και με τη στρατηγική του ανοίγματος της ΝΔ στο κέντρο. ‘Έχει επίσης καταγγείλει τη “woke κουλτούρα” και διολίσθηση της ΝΔ στο δικαιωματισμό, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει καταψηφίσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο στις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας 1η Ιουλίου. Θα προηγηθεί η ομιλία του κ.Σαμαρά και στη συνέχεια θα μιλήσει ο κ. Καραμανλής. Ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται πόσα και ποια στελέχη της ΝΔ θα δώσουν το παρών.

H απάντηση Μητσοτάκη: “Η Ν.Δ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά”- Την Τετάρτη η συνεδρίαση της Κ.Ο

Υπενθυμίζεται ότι εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 26 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, εν μέσω γαλάζιας μουρμούρας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ενώ η καραμανλική δεξιά ζητά “επιστροφή στις ρίζες” και η σαμαρική πτέρυγα “στροφή προς τα δεξιά”.

Ο πρωθυπουργός σημειωτέον ότι νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο Real FM, απάντησε στις φωνές αυτές, ξεκαθαρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα συνεχίσει τη στρατηγική του ανοίγματος στο κέντρο ή κατά τους αντιδρώντες στο κέντρο του πάλαι πότε σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

Επικαλέστηκε μάλιστα τον ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή. “Ήταν ο πρώτος που αποϊδεολογικοποίησε τη συζήτηση της ταυτότητας της ΝΔ το 1974, λέγοντας ότι αυτό που τον ενδιέφερε ήταν πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις στα προβλήματα”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά. Αυτή οραματίστηκα όταν έθεσα υποψηφιότητα το 2015. Αυτή τη στρατηγική υπηρέτησα σε τρεις εθνικές εκλογές. Αυτή η στρατηγική έχει δώσει 40% στη ΝΔ και αυτοδύναμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Είναι μία στρατηγική που άνοιξε τη ΝΔ”, δήλωσε επίσης και αφήνοντας αιχμές για το 18% της ΝΔ επί Σαμαρά στις πρώτες εθνικές εκλογές του 2012, κατέληξε: “Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να γυρίσει σε επιλογές περιχαράκωσης ιδεολογικής. Πλήρωσε τέτοιες επιλογές με ποσοστά χαμηλότερα στο παρελθόν. Πόσο μάλλον όταν η στρατηγική μας αποδείχθηκε επιτυχημένη στις κάλπες”.

Σχετικά Άρθρα