Πολιτικό Συμβούλιο/ΠΑΣΟΚ: Ποια στελέχη άσκησαν σφοδρή κριτική σε Ανδρουλάκη- Ζητούν εκλογή ηγεσίας από τη βάση

 Πολιτικό Συμβούλιο/ΠΑΣΟΚ: Ποια στελέχη άσκησαν σφοδρή κριτική σε Ανδρουλάκη- Ζητούν εκλογή ηγεσίας από τη βάση

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εν μέσω απειλών για διαγραφές και ανεξαρτητοποιήσεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε έναν απολογισμό, υπεραμύνθηκε του εκλογικού αποτελέσματος ενώ άφησε και σαφέστατες αιχμές για στελέχη του κόμματος. Μετά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγινε δέκτης σφοδρής κριτικής, με πολλά στελέχη να τον καθιστούν υπεύθυνο για το χαμηλό (όπως το σχολιάζουν) ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, για το γεγονός ότι έμειναν τρίτοι πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη και ζητώντας του να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε εκλογές ηγεσία από την βάση.

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι υπό την ηγεσία του το ΠΑΣΟΚ βγήκε από το τέλμα και πρότεινε «ενδιαφέροντα πράγματα». Ωστόσο, στην ομιλία του δεν πήρε θέση για το πότε θα στηθούν οι κάλπες για εκλογή ηγεσίας. «Άλλο να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής, παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στα στελέχη που θέτουν ζήτημα ηγεσίας.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε επίθεση στα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας πως αυτό που έφταιξε είναι ότι «δεν τους έπαιζαν τα media», αλλά και η έλλειψη χρημάτων στο κόμμα.

Η ομιλία Ανδρουλάκη στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

«Ξεκινήσαμε μια πορεία πετυχαίνοντας τη σταδιακή άνοδο της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη αυτονομία προγράμματος και πολιτικής ισχύος. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία, δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία, ανανέωση και προοπτική. Τα έχουμε και τα τρία, αρκεί να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο.

Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2; Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντικακό ούριο άνεμο.

Μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες. Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε.

Τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κ.Π.Ε. αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη.

Χριστοδουλάκης: Ζήτησε κάλπες το φθινόπωρο για εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Προσφυγή στις κάλπες για εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο, με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπει το καταστατικό, ζήτησε με την τοποθέτησή του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στην κρίσιμη συνεδρίαση στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι «η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές» και πρότεινε επανεκκίνηση, έκανε σφοδρή επίθεση στην ηγεσία για τη λειτουργία του κόμματος και τις επιλογές και υπογράμμισε ότι «είναι αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου». Τα βασικά σημεία της ομιλίας του έχουν ως εξής:

– Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος: Η τεχνική, αριθμητική και διαδικαστική συζήτηση που σχετικοποιεί τον πήχη για να υποκειμενικοποιήσει την επιτυχία ή αποτυχία του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, υποτιμά την ιστορία της παράταξης, τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα, και κυρίως την προοπτική της. Το ερώτημα είναι απλό: το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, γεννά προσδοκία στα μέλη μας, στη βάση μας και στον προοδευτικό κόσμο ότι μπορούμε δυνητικά να αποτελέσουμε φορέα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών; Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι, αυτό αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα και δημιουργεί συνθήκες πολιτικού εγκλωβισμού.

 – Η θεσμική λειτουργία του κόμματος απαξιώθηκε. Ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων, στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν, οι θέσεις μας σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν στα κομματικά όργανα, το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση.

 – Είναι αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου. Απαιτείται συμπαγές πολιτικό αφήγημα, αυτοπεποίθηση στις ιδέες και στα στελέχη μας, μακριά από οποιαδήποτε φοβικότητα. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες.

 – Χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο, με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική, και μετέπειτα, Συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου. Με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπεται στο καταστατικό μας”.

Κωνσταντινόπουλος σε Ανδρουλάκη: Τα περί διαπλοκής είναι τρικ των ηγεσιών για να δημιουργήσουν εσωτερικό εχθρό

Σκληρή επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσε πρώτος το θέμα της εκλογής νέας ηγεσίας εντός του 2024, επεσήμανε με νόημα, απαντώντας στις αιχμές Ανδρουλάκη περί εξυπηρέτησης συμφερόντων από τους αμφισβητίες του: «Η αιτιάσεις περί διαπλοκής ήταν το αγαπημένο σπορ των ηγεσιών όταν ήθελαν να δημιουργήσουν εσωτερικό εχθρό» είπε.

Ως προς τα παράπονα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι τα κανάλια δεν έπαιζαν προεκλογικά το κόμμα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπενθύμισε περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος: Όταν ο Γ. Παπανδρέου ήθελε να γίνει πρόεδρος τα κανάλια έπαιζαν live την επίσκεψή του στη γενέτειρα των Παπανδρέου στο Καλέντζι Αχαΐας. Μετά κάποιοι έλεγαν ότι η διαπλοκή στηρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Αν θέλεις να καταγγείλεις τα κανάλια το λες την ώρα που γίνεται και κατονομάζεις ποια είναι, δεν το χρησιμοποιείς για να φτιάξεις εσωτερικούς εχθρούς» πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Κάποτε, τα κανάλια έλεγαν ότι εγώ θα ρίξω την κυβέρνηση Παπανδρέου. Τελικά δεν την έριξα εγώ, αλλά άλλοι. Κι επειδή δεν έχω φύγει ούτε λεπτό από το κόμμα δεν με επηρεάζουν αυτά που λέγονται».

Γερουλάνος: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται κάλπη αναγέννησης -Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα

Ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε «κάλπη αναγέννησης» το συντομότερο δυνατόν, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και ΚΟ ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών επεσήμανε ότι αν θέλουμε να γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα» επισημαίνοντας ότι προέχει να αποκτήσει το κόμμα πολιτικό κέντρο και ηγεσία. «Χρειάζεται το κέντρο του, τη σπίθα του, τον ηγέτη του. Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης. Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα» τόνισε.

Σημεία τοποθέτησης του Παύλου Γερουλάνου:

«Ξεκινάω από τον στόχο: Να δημιουργήσουμε έναν πόλο προοδευτικό, μοναδικό και ενιαίο, που θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτή η προσπάθεια ξεκινάει σήμερα. Εδώ μέσα. Πρώτα, στο ΠΑΣΟΚ. Τα έξω είναι σημαντικά, αλλά έπονται.

Δεν θα πετύχουμε τον στόχο κατηγορώντας ο ένας τον άλλον, για το αν πάλεψε ή όχι στις Ευρωεκλογές.

Επίσης, δεν θα τον πετύχουμε ελπίζοντας ότι μια μέρα θα αποσχιστεί η Αττική από την Ελλάδα.

Επίσης, δεν θα τον πετύχουμε περιμένοντας. Καρπωνόμαστε μονάχα το 4% από την πτώση των άλλων. Μπορεί μια μέρα έτσι να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά λίγοι από εμάς θα το ζήσουμε. Αν θέλουμε να γίνουμε Κυβέρνηση, και μάλιστα Κυβέρνηση με γερά θεμέλια στις επόμενες εκλογές, πρέπει να τ’ αλλάξουμε όλα.

  • Πρώτα από όλα, το σχέδιό μας για τη χώρα. Καλές είναι οι προτάσεις μας. Αλλά πρέπει να κουμπώνουν σε θέσεις. Και οι θέσεις να κουμπώνουν σε ένα όραμα. Να καταλαβαίνουν Ελληνίδες και Έλληνες πού θα είναι η Ελλάδα, σε 3, 5, 10 χρόνια, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
  • Δεύτερον, να αλλάξουμε την επικοινωνία μας. Καλό το όραμα, οι θέσεις και οι προτάσεις αλλά αν δεν τις επικοινωνήσουμε, θα τις χαιρόμαστε μόνοι μας. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει πώς να φτάσουμε το μήνυμά μας στη βάση, σε κάθε στέλεχος, σε κάθε καφενείο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Το πετύχαμε στον Τομέα Επικοινωνίας πριν από 15 χρόνια. Και με μηδέν κόστος.
  • Τρίτον, να αλλάξουμε την οργάνωσή μας. Να αποκτήσει γερό κεφάλι και σπονδυλική στήλη. Ούτε ακέφαλη μπορεί να πηγαίνει στη μάχη. Ούτε με face control. Οι νέοι μέσα, οι παλιοί έξω. Λες και το ΠΑΣΟΚ ήταν ποτέ υπόθεση μίας μόνο γενιάς. Ή «οι δικοί μας» μέσα, οι άλλοι έξω. Λες και το ΠΑΣΟΚ, είναι λέσχη φίλων.

Καλή οργάνωση είναι αυτή, που κάνει την κοινωνία να νιώθει ευπρόσδεκτη. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και κρίνονται από την προσφορά τους στο κόμμα. Ξέρετε, για παράδειγμα, πόσοι εν ζωή ΠΑΣΟΚοι έχουν διεκδικήσει, έστω και μια φορά, ψήφο; Χιλιάδες. Δεκάδες χιλιάδες.

Δήμοι, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμοί, Πανεπιστήμια, Συνδικαλιστικοί φορείς.

Και ξέρετε ποιο είναι το ενδιαφέρον; Όλοι πάνε (συλλογικά τουλάχιστον) καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, Δήμαρχος ΠΑΣΟΚ, που να πήρε χαμηλότερο ποσοστό από το κόμμα του στην περιοχή του.

Αν βάλουμε στη δύναμή μας και παλιούς Βουλευτές δημιουργούνται στρατιές. Από όλους αυτούς τους αιρετούς, πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια. Με ένα, μοναδικό, στόχο: Να φέρουμε περισσότερους πολίτες στην κάλπη. Όχι απλά να ανεβάσουμε ποσοστά διότι τα άλλα κόμματα πέφτουν. Αλλά να ανεβάσουμε τον απόλυτο αριθμό των ψηφοφόρων που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Όπως κάναμε στις Ευρωεκλογές στην Α’ Αθήνας.

Πρέπει, άμεσα να ζητήσουμε την βοήθειά τους. Να τους κινητοποιήσουμε σε έναν κοινό αγώνα.

Τέταρτον, να αναβαθμίσουμε την ηγετική μας ομάδα. Δηλαδή, την ομάδα που θα πείσει ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που υποσχόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μια φωτογραφία. Είναι ενεργοί πολίτες, γνώστες και παθιασμένοι, που πείθουν την κοινωνία ότι μπορεί να ακουμπήσει επάνω τους.

Και αυτοί, δεν είναι μόνο η Κοινοβουλευτική μας ομάδα. Για αυτήν είμαι περήφανος. Αλλά, είναι ακόμα πολύ μικρή για να παίξει και άμυνα στην Κυβέρνηση και επίθεση προς όφελος της κοινωνίας. Για αυτό έχουμε το κόμμα, τα Όργανα και τους Τομείς. Αυτοί βγαίνουν στην κοινωνία, φέρνουν ιδέες, ανοίγουν συζητήσεις, δημιουργούν εντάσεις σε θέματα που η Κυβέρνηση δεν θέλει να συζητήσει.

Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά».

Κακά τα ψέματα. Όλα αυτά απορρέουν από ένα κέντρο. Μια πηγή ενέργειας που διατρέχει όλο το σύστημα. Που στέλνει σήμα, δίνει κατεύθυνση, ανοίγει δρόμους. Βάζει το όραμα και εμείς δουλεύουμε θέσεις και προτάσεις. Ένα κέντρο που διατάσσει δυνάμεις για μάχη, που βάζει τους καλύτερους μαχητές μπροστά και προστατεύει τους πιο αδύναμους.

Που θέτει κανόνες για τη λειτουργία όλων μας στη μάχη. Που εμπνέει, σε όλους, ότι μπορούν να ακουμπήσουν πάνω του, για να πάμε μπροστά. Που δίνει το παράδειγμα και αναλαμβάνει πρώτο την ευθύνη. Ένα κέντρο, που βγαίνει μπροστά και δεν φοβάται.

Αυτό το κέντρο, αυτή την ηγεσία πρέπει να την αποκτήσουμε.

Διότι, μπροστά μας έχουμε τρία δημιουργικά χρόνια στα οποία πρέπει να πάρουμε την Κυβέρνηση, για να απαλλάξουμε τον ελληνικό λαό από πολιτικές που έχουμε βάλει απέναντι και να φέρουμε στην Ελλάδα το όραμα που πιστεύουμε.

Μπορούμε να το κάνουμε; Και βέβαια μπορούμε. Οι ψηφοφόροι περιμένουν. Μην τα ξαναλέω. Για κάθε ΠΑΣΟΚο που πάει στην κάλπη, 3 μένουν σπίτι.

Αλλά τρία χρόνια, είναι λίγα. Ευτυχώς οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του, δεν έχουν κουραστεί να δίνουν μάχες.

Χρειάζεται όμως το κέντρο του, τη σπίθα του, τον ηγέτη του. Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης. Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα».

Γιαννακοπούλου: Με συνωμοσιολογία και απειλές διαγραφών το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει μπροστά

Καταιγίδα πυρών εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη έστειλε με την τοποθέτησή της η Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία πρότεινε εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στις αρχές του φθινοπώρου. Η κυρία Γιαννακοπούλου έκανε αναλυτική αναφορά στα του εκλογικού αποτελέσματος και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, εστίασε στο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ που έλαβε στη Θεσσαλονίκη όπου εκλέγεται ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ στην αρχή του επιτέθηκε για την απειλή των διαγραφών:

«Αρχικά θέλω να τονίσω, και με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου στην ΕΡΤ, ότι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν απαγορεύτηκε, ούτε δαιμονοποιήθηκε, ούτε απειλήθηκε με διαγραφές η διαφορετική άποψη.

Με συνωμοσιολογία, φραστικές επιθέσεις, ανθρωποφαγία και απειλές διαγραφών το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει μπροστά.

Δεν προλάβαμε να συζητήσουμε και ήδη ακούσαμε για ρεσάλτα, τυχοδιωκτισμούς και συντονισμένες ή δήθεν προσχεδιασμένες παρεμβάσεις από την βραδιά των εκλογών.

Μάλλον θεωρείται ότι θα λειτουργήσω εγώ ή και άλλοι σύντροφοι υπό καθεστώς φόβου και αυτολογοκρισίας.

Θλίβομαι για αυτές τις κουβέντες. Όπως θλίβομαι όταν κάθε άποψη αντιμετωπίζεται ως διασάλευση της ενότητας για να κεντριστούν ευαίσθητα αντανακλαστικά μέρους της βάση μας.

Όπως και εξεγείρομαι, όταν λέγεται ότι όποιος έχει διατυπώσει κριτική περίπου προσπαθεί να κρύψει, να καλύψει την βαριά ήττα της Ν.Δ. Τι να πω…

Προσωπικά αισθάνομαι θιγμένη, προσβεβλημένη και ζητάω από όλα τα μέλη της Κ.Ο και του Πολιτικού Συμβουλίου να πάρουν θέση για αυτές ακριβώς τις αχαρακτήριστες συμπεριφορές.

Πρόεδρε, επειδή είπες ότι δεν θα δεχτείς τοξικό λόγο, θέλω ευθέως να σου πω, ότι η δική σου συμπεριφορά στην συνέντευξη με ευθεία επίθεση κατά πάντων ήταν και αντιθεσμική και τοξική.»

Σκανδαλίδης σε Ανδρουλάκη: Εκλογή ηγεσίας από τη βάση αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος

«Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου» ήταν η φράση-ευθεία βολή προς τον Νίκο Ανδρουλάκη από τον Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος τον κατηγόρησε ανοιχτά για τα περί διαγραφών.

«Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, εκλογή ηγεσίας από τη βάση» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Πέτρος Ευθυμίου: Όσοι πάνε να μιμηθούν τον Ανδρέα κινδυνεύουν να γίνουν πολιτικοί νάνοι

Ο Πέτρος Ευθυμίου απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη ζήτησε κάλπες και εκλογή ηγεσίας άμεσα: «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Προσωπικά δεν δέχομαι τίποτα από όσα άκουσα. Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι» είπε αρχικά.

Το έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τις αιτιάσεις Ανδρουλάκη για «σαλταδόρους και τυχοδιώκτες», μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην περίφημη κρίση του Πεντελικού το 1990. «Όποιος μιμείται τον Ανδρέα κινδυνεύει όχι να γίνει ηγέτης αλλά πολιτικός νάνος» φέρεται να είπε και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα μίμησης του Ανδρέα Παπανδρέου -διά της συγκρίσεως- τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι η τακτική αυτή οδήγησε σε εκμηδενισμό του.

Μαργαρίτης: «Χάσαμε, μην το ψάχνεις Νίκο»

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε «έχουμε την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος, ενός ΚΚΕ του Κέντρου» και πρόσθεσε: «Χάσαμε, μην το ψάχνεις Νίκο, δεν πετύχαμε τους στόχους μας». Ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, βάζοντας τα πάντα σε ανοικτή συζήτηση, όπως έκανε η Φώφη Γεννηματά το 2017.

Έφη Χαλάτση: Συνδιάσκεψη τον Οκτώβριο και εκλογή προέδρου Νοέμβριο

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Έφη Χαλάτση εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Όπως επεσήμανε προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε τη στήριξη όλων και πολιτεύτηκε με σημαία τη θεσμικότητα, λειτούργησε μόνο αντιθεσμικά και απαρνήθηκε τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ που είναι η συμμετοχική δημοκρατία και η δημοκρατική λήψη αποφάσεων και δημιουργίας προγράμματος.

«Την ενότητα έχεις την ευθύνη να την διασφαλίσεις ο ίδιος, όχι βέβαια με αναφορές σε διαγραφές αλλά με γενναίες αποφάσεις» είπε η Ε. Χαλάτση και πρόσθεσε: «Η σημερινή συζήτηση δεν γίνεται με θεσμικό τρόπο. Εάν δεν συζητήσουμε πολιτικά για το τι προτείνουμε για τα συσσωρευμένα προβλήματα της κοινωνίας, ούτε την ενότητα θα περιφρουρήσουμε, ούτε την παράταξη θα διευρύνουμε, ούτε θα της δώσουμε κυβερνητική προοπτική, αλλά θα πάμε σε εκλογή… καλλιστείων.

Προτείνω λοιπόν να εισηγηθούμε στην ΚΠΕ συνδιάσκεψη αρχές Οκτωβρίου με θέματα που θα ορίσουμε όλοι μαζί και εκλογές προέδρου στα μέσα Νοεμβρίου».

Κατρίνης: Προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης

Με αιχμές προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Μιχάλη Κατρίνη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο κ. Κατρίνης ζήτησε «προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης με στόχο «μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση», όπως είπε:

Αναλυτικά τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του κ. Κατρίνη:

«Η πραγματικότητα είναι μία. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που ήταν για χιλιάδες πολίτες: κόμμα εξουσίας. Κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι».

– Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν από κάποιον που απλά δηλώνει ότι θα τον νικήσει. Το έκανε και κάποιος άλλος και είδαμε τα αποτελέσματα. Δε χρειάζεται να ζήσουμε κάτι ανάλογο και στο ΠΑΣΟΚ.

-Ο κ.Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν έχοντας απέναντι κόμματα του 13 και του 15%

– Δεν θα φύγουν όταν στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία

– Δεν θα φύγουν με στελέχη μας να φλερτάρουν με επιλογές της κυβέρνησης, να θολώνουν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα.

– Δεν θα φύγουν όσο απευθυνόμαστε μόνο σε ένα συρρικνωμένο κομματικό ακροατήριο, ένα διαρκώς μειούμενο εκλογικό σώμα, στους συστημικούς παίκτες και τα ΜΜΕ, σε κάθε είδους κατεστημένα. Πως θα φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ.Μητσοτάκης

-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν πούμε ξεκάθαρα για ποιους είμαστε εδώ, με ποιους είμαστε. Και όταν καταστήσουμε σαφές με ποιους δεν είμαστε.

-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν βρουν απέναντι τους μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με ένα αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης.

-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν μιλήσουμε για την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και όσοι αυτό δεν το αντέχουν, ας πάνε στο φυσικό τους χώρο.

-Όταν καταφέρουμε να συνομιλήσουμε με την κοινωνική αντιπολίτευση, αυτή που τρέμει η κυβέρνηση.

-Όταν δυσαρεστήσουμε φίλους και συμμάχους που θεωρούν ότι μπορούν να μας επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους στα εθνικά θέματα.

– Όταν τοποθετηθούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα απέναντι στην απαράδεκτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το μοίρασμα του Ταμείου Ανάκαμψης σε 10 οικογένειες. Στρατηγική συνεργασία πάνω σε προγραμματικές αρχές και θέσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης

-Να γίνει μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε, τι δεν έγινε, πως πρέπει να κινηθούμε, τι επιλογές κάνουμε. Με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο.

-Πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική: να φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση.

– Με στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση.

Παύλος Χρηστίδης: Απαιτούνται καθαρές λύσεις

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης είπε μεταξύ άλλων στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας:

Η συζήτηση πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοιχτή, με όρους καθαρούς. Γενναία αποτίμηση, σοβαρή αυτοκριτική, καθαρές λύσεις στον σχεδιασμό από εδώ και πέρα. Να μην την κάνουμε με όρους τηλεοπτικού reality και να αντιληφθούμε ότι η δύναμή μας είναι η ενότητα και η προσδοκία. Η ενότητα, η υπευθυνότητα, η προσδοκία και η σοβαρότητα είναι αυτά που θα μας κάνουν αντάξιους της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Προσωπικά νιώθω την αγωνία για το μέλλον, τη θέση των συντρόφων και των στελεχών που όλο αυτό το διάστημα ζητούν αλλαγές. Παρ’ όλα αυτά δημιουργείται μια δίνη, η οποία – αν δεν είμαστε προσεκτικοί – θα μας βυθίσει. Και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης θέλει καθαρές λύσεις. Και πρέπει να δούμε όσα κάναμε λάθος εδώ και έναν χρόνο από τις προηγούμενες εκλογές. Δεν ήμασταν πάντα τρίτοι στις δημοσκοπήσεις. Υπήρξαμε και δεύτεροι και πρέπει να δούμε τι έφταιξε για να πάμε στην τρίτη θέση. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ανασυγκρότηση της παράταξης.

Υπάρχουν άνθρωποι και συμφέροντα εκτός ΠΑΣΟΚ που θέλουν να μας παρασύρουν σε έναν κύκλο εσωστρέφειας, να αναβαπτιστούν οι ίδιοι πολιτικά και να προωθήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Θυμίζω, για παράδειγμα, ότι ο κ. Παππάς που τις προηγούμενες ημέρες έθεσε όρους συμπόρευσης μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ. Ήταν αυτός που προσπάθησε να μειώσει τον αντίκτυπο της πρότασης μομφής που έκανε το ΠΑΣΟΚ ενάντια στην κυβέρνηση, παρασύροντας τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι πολιτικές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, η κατεύθυνση που διεκδικούμε για τη χώρα δεν είναι αντικείμενο παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης και συμφωνιών επιτροπών. Είναι αντικείμενο συλλογικής κομματικής διεργασίας, είναι αποτέλεσμα ιδεών και αρχών άσκησης πολιτικής υπέρ του λαού και της χώρας. Πολιτικός φορέας να τις προωθήσει υπάρχει και είναι το ΠΑΣΟΚ. Όποιος θέλει συντάσσεται και αγωνίζεται μαζί μας και όποιος διαφωνεί διεκδικεί ότι θέλει. Εμείς θα γίνουμε κυβέρνηση εφόσον κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και όχι μέσα από παρασκηνιακές συμφωνίες και διαπραγματεύσεις επί των πολιτικών μας θέσεων και κυρίως επί αρχών και αξιών που μας καθιστούν συντρόφους. Δεν αναζητούμε συμμάχους σε άλλα κόμματα, αναζητούμε συντρόφους στον ελληνικό λαό.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν κατώτερο των προσδοκιών, των στόχων και των επιθυμιών μας. Ευθύνες και λάθη υπάρχουν, δυσλειτουργικό κόμμα, αναβολές, καθυστερήσεις. Η λειτουργία του κόμματος στο κόμμα και στην Βουλή θέλει αλλαγές, θεσμικότητα, κανόνες και σεβασμό σε ένα Κίνημα που υπήρχε πριν από εμάς και πρέπει να υπάρχει και μετά από εμάς. Θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια δυνατοί και με προοπτική ή διαιρεμένοι, σε αδιέξοδο, στη μεγαλύτερη δίνη που έχει ζήσει η παράταξη;

Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι κατά τη γνώμη μου και οργανωτικές αλλά κυρίως πολιτικές. Και αυτό πια μπορούν να αντιληφθούν όλοι. Ακόμα και όσοι στο παρελθόν έλεγαν ότι για όλα φταίει η Φώφη Γεννηματά.

Χρειάζεται να αποκτήσουμε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, όχι μόνο για να επικρατήσουμε στις εκλογές αλλά κυρίως για να φτιάξουμε το κράτος, την κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα καλύτερα.

Οφείλουμε να αξιολογήσουμε σωστά προτερήματα και μειονεκτήματα, οφείλουμε πρώτα και κύρια όμως να αντιληφθούμε ότι ή θα προχωρήσουμε ενωμένοι ή θα επιτρέψουμε σε αυτούς που επιβουλεύονται τον χώρο να μας διαλύσουν οριστικά.

Σε οργανωτικό επίπεδο πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξει και να δώσει μεγαλύτερο ρόλο σε στελέχη που είναι παραγκωνισμένα ή για οποιοδήποτε λόγο, αυτή τη στιγμή, δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες. Στα ψηφοδέλτια μας των εθνικών εκλογών, στο ευρωψηφοδέλτιο, στους τομείς, τις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις. Να τους ακούσουμε και να τους αξιοποιήσουμε.

Οφείλουμε επίσης να δώσουμε μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων στις τοπικές, αυτοδιοικητικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις με στόχο να μεγαλώσουν, να αποκτήσουν περισσότερα μέλη, να αποκτήσουν περισσότερα στελέχη που θα θέλουν να βοηθήσουν και οργανωτικά και πολιτικά. Να αποκτήσει ουσία και έργο η κάθε νομαρχιακή και τοπική οργάνωση. Να ψάξουμε να βρούμε αυτούς που ήταν μέλη και κρατούν αποστάσεις, τους δυσαρεστημένους, όσους επέλεξαν διαφορετικά τα προηγούμενα χρόνια και να τους ενεργοποιήσουμε και πάλι όχι για το ΠΑΣΟΚ αλλά για την κοινωνία και τη χώρα.

Σε πολιτικό επίπεδο εκτιμώ ότι πρέπει να κινηθούμε κάπως διαφορετικά, διαμορφώνοντας μια πολιτική πρόταση που θα γεννά ελπίδα και προοπτική για όλους. Θα νικάει τον κυρίαρχο σήμερα φόβο, θα νοηματοδοτεί την πολιτική συμμετοχή και θα οδηγεί σε μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Το μοντέλο της ανάπτυξης με θεματικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς (τουρισμός, Αττική κλπ) έχει αποτύχει. Χρειάζεται άμεσα η αποκέντρωση οικονομικών δραστηριοτήτων, η επανακατοίκηση της περιφέρειας ξεκινώντας από τα χωριά, η επένδυση σε ένα κράτος ασφάλειας πολλών επιπέδων, δηλαδή σε ένα κοινωνικό κράτος, η μείωση του κόστους ζωής – επιχειρηματικότητας με ειδικά κίνητρα για την επαρχία και κυρίως για τις φτωχότερες περιφέρειες. Χρειαζόμαστε ένα εθνικό πρόγραμμα περιφερειακής σύγκλισης, που διαπερνά οριζόντια όλη την κοινωνία και όλο το κράτος. Χρειαζόμαστε να ομορφύνουμε τη χώρα, να αξιοποιήσουμε κάθε γωνιά της υπέρ του λαού και όχι υπέρ των διεθνών καιροσκόπων που βρήκαν περιουσία σε τιμή ευκαιρίας. Χρειαζόμαστε μάχη ενάντια στα καρτέλ που έχουν στηθεί από τη δεξιά την ελληνική και την ευρωπαϊκή, χρειαζόμαστε αυτάρκεια και ανάπτυξη των δικών μας δυνάμεων και των δικών μας πλεονεκτημάτων. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να αποκτήσουμε και πάλι εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, ως λαός και ως ΠΑΣΟΚ. Να ανακτήσουμε την πατριωτική μας αυτοπεποίθηση και να κατανοήσουμε πρώτα εμείς ότι αποτελούμε την λύση και όχι το πρόβλημα.

Ποιοι υποστήριξαν τον Ανδρουλάκη

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Χνάρης στην παρέμβασή του επεσήμανε: «Στην Κρήτη νικήσαμε και τον Μητσοτάκη και τον Κασσελάκη. Το λέω γιατί κάποιοι στα κανάλια αναρωτιούνται ποιος κερδίζει ποιον» ενώ πρόσθεσε πως κάποιοι (εννοώντας προφανώς τους αμφισβητίες) κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να «κάνει εκλογές τον Ιούλιο, να δουν το μπόι τους με ντάλα τον ήλιο».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Μήλης επεσήμανε πως η αποτίμηση του αποτελέσματος για να είναι δίκαιη θα πρέπει να πληροί 2 κριτήρια:

  • να γίνεται με ψυχραιμία στα θεσμικά όργανα και όχι μέσω διαρροών και κύκλων στα μέσα
  • να συμφωνήσουμε σε μια μεθοδολογία που θα οδηγεί σε συμπεράσματα και θα προτείνει λύσεις και διορθωτικές κινήσεις.

«Οι κεντρικές πολιτικές επιλογές μας όχι μόνο δεν τραυμάτισαν αλλά ενίσχυσαν την παράταξή μας με την κατάκτηση ποσοστιαία του πολιτικού κέντρου. Όσοι ζητούν σήμερα την επίσπευση των εκλογών για πρόεδρο χωρίς άλλο διάλογο, άραγε υπηρετούν την ενότητα και τις θεσμικές μας λειτουργίες; Με σεβασμό στα μέλη μας και με επίκληση το συναίσθημα που είχε πάντα η παράταξή μας, θα πρέπει και αποκεντρωμένα να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος με τελικό στόχο την αναβάπτιση της παράταξης μας.

Λέμε ότι χάσαμε από τον Κασσελάκη; Ο Τσίπρας, η Γεροβασίλη, η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης τον κέρδισαν; Τι λέμε απέναντι σε αυτό το φαινόμενο που εμφανίζεται στο πολιτικό μας σύστημα, απέναντι στην απόχη, απέναντι στους ανθρώπους εκτός των τειχών; Μόνο αυτομαστίγωμα;»

Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Σκαφίδας εξαπέλυσε πυρά στους διαφωνούντες, λέγοντας ότι «εμφανίζουμε μια εικόνα ενός κόμματος εν αναμονή δελφίνων».

Υποστηρηκτική, επίσης, προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν και η παρέμβασή του Δημήτρη Μάντζο, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε. Δεν ήταν αυτονόητο τίποτα. Ούτε υπήρχαν φυσικές δυνάμεις που θα μας έσπρωχναν προς τη δεύτερη θέση, όλα απαιτούν δουλειά. Έπρεπε να γίνει συζήτηση εδώ και όχι βιαστικά στα ΜΜΕ. Αδικεί τους εαυτούς μας και τον αγώνα μας η εικόνα στον δημόσιο λόγο. Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή πρέπει να μιλήσουμε για όλα τα επίπεδα δράσης του κόμματος. Με κριτική αλλά και ειλικρινή αυτοκριτική. Και να μιλήσουμε πολιτικά. Να βρουμε πού διαφωνούμε, αν διαφωνουμε. Με ορους πολιτικούς, προγραμματικούς. Όχι προσωπικά. Μην κάνουμε το προσωπικό πολιτικό. Ας ξανασυστηθούμε πολιτικά όλοι στα μέλη μας. Θα έχουμε πετύχει ένα μεγάλο βήμα, πολύ ουσιαστικό και ωφέλιμο για την δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

Σχετικά Άρθρα