Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στο Υπουργικό- Ανασχηματισμός για ακρίβεια και καθημερινότητα με μηνύματα αποτελεσματικότητας σε υπουργούς

 Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στο Υπουργικό- Ανασχηματισμός για ακρίβεια και καθημερινότητα με μηνύματα αποτελεσματικότητας σε υπουργούς

Στις 10 συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα σύνθεσή του μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και ώθηση σε προβληματα καθημερινότητας χωρίς να μπαίνουν στον πάγο οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του πρωθυπουργού ο οποίος θα δώσει και το στίγμα της επόμενης μέρας μετά τα μηνύματα της κάλπης των ευρωεκλογών.

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποιεί πως όλοι αξιολογούνται και πως αυτός δεν θα είναι ο τελευταίος ανασχηματισμός, ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έχει ως κριτήριο την αποτελεσματικότητα.

  • Οι αλλαγές στην κυβέρνηση επικεντρώθηκαν κυρίως στα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, από όπου αποχώρησαν ο Κώστας Σκρέκας και ο Λευτέρης Αυγενάκης αντίστοιχα.

Το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι πλεόν στα χέρια του Τάκη Θεοδωρικάκου ενώ ο Κώστας Τσιάρας αναλαμβάνει να βελτιώσει ξανά τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με τους αγρότες, αλλά και την κυβερνητική εικόνα στη Θεσσαλία καθώς είναι ένα από τα τέσσερα μέλη της κυβέρνησης που εκλέγεται στον κάμπο.

Μήνυμα στους ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρείται και η απομάκρυνση του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη τη θέση του οποίου παίρνει ο Χριστος Δήμας. Ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του μετά τις ευρωεκλογές συνέντευξη στον Alpha είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους διορθώσεις παραδεχό,ενος ότι έγιναν ενδεχομένως λάθος επικοινωνιακοί χειρισμοί στο θέμα τους οποίους τελικά φαίνεται ότι χρεώθηκε ο κ. Θεοχάρης.

  • Η ερμηνεία από το Μέγαρο Μαξίμου για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά ενώ κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι δεν έγιναν αλλαγές σε υπουργεία όπου έχουν δρομολογηθεί “μεγάλες μεταρρυθμίσεις” όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας.

Αμετακίνητοι παραμένουν οι υπουργοί Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης (αν και ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τη μη ικανοποιητική εικόνα σε λειτουργίες των νοσκομείων) Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωριδης, Πολιτισμού Λινα Μενδώνη, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η αναβάθμιση Λιβάνιου σε υπουργό στο Εσωτερικών δείχνει επίσης το ιδιαίτερο βάρος στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους ενώ για τη μετακίνηση Κεραμέως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναλαμβάνει ένα εξίσου κρίσιμο υπουργείο, το Εργασίας.

Η πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα έχει δύο από τα μεγάλα θέματα στην πολιτική ατζέντα των επόμενων μηνών: Την θεσμοθέτηση επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, τόσο για τους απόδημους όσο και για τους ψηφοφόρους εν Ελλάδι. Και κυρίως τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ, που έχει προαναγγείλει ως βασική προτεραιότητα ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έχει επικαλεστεί ότι πρέπει επειγόντως να γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία των προσλήψεων, υποσχόμενος ότι δεν θα γίνουν όμως εκπτώσεις σε θέματα διαφάνειας.

Παρασκήνιο

Πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση Μητσοτάκη να προχωρήσει την Παρασκευή σε ανασχηματισό έπιασε πολλούς απροετοίμαστους. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους μετά την ορκωμοσία των νέων Υπουργών, ήταν καλύτερο να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις παρά να αφεθούν για ημέρες μέχρι να επιστρέψει στην Ελλάδα από την Ελβετία.

Είναι χαρακτηριστικό ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημερώθηκε για τις προθέσεις Μητσοτάκη στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής, λίγα μόνο λεπτά αφότου ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε τον γύρο τηλεφωνημάτων. Ο νέος υπουργός θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τα μέτρα για την ακρίβεια που είναι σε ισχύ αλλά και για το ενδεχόμενο λήψης νέων παρεμβάσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο την τελευταία διετία.

Το πρωί της Παρασκευής ενημερώθηκε και ο νέος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος βρισκόταν εκτός Αττικής και έψαχνε να βρει πτήση για να γυρίσει γρήγορα στην Αθήνα. Αν και γνώριζε εδώ και ημέρες πως ο Πρωθυπουργός σκέφτεται την αξιοποίησή του δεν είχε σαφή εικόνα για ποιο Υπουργείο και μετά την ορκωμοσία μοιράστηκε αυτή την πληροφορία με τους συναδέλφους του. Όπως λένε πολλοί στη ΝΔ ο κ. Παναγιωτόπουλος με την πρότερη θητεία του στο Υπ. Άμυνας προσδίδει άλλα πιο “σκληρά” χαρακτηριστικά στη μεταναστευτική πολιτική, εκφράζει και τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ δεν παραγνωρίζεται το γεγονός πως διετέλεσε και επικεφαλής του εκλογικού αγώνα με την αποχώρηση του Γιάννη Μπρατάκου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Μυλωνάκης, που μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή τονίζουν Κυβερνητικά στελέχη, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες. Η πολιτική επιλογή Μυλωνάκη, συμπληρώνει την τεχνοκρατική επιλογή Κουτνατζή σημειώνουν ανώτερα στελέχη του Μαξίμου.

Η Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία

Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί η συμμετοχή του Πρωθυπουργού – όπως και της πλειονότητας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. – στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιείται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας στις 15 και 16 Ιουνίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, ζήτημα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις, τις οποίες έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει τη σημασία τόσο της ιστορικής πόλης ως του βασικού λιμανιού εξαγωγών προς την Ευρώπη και τον κόσμο, όσο και της διατήρησης ανοικτού διαύλου ναυσιπλοϊας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της.

Στη Διάσκεψη αναμένεται να μετάσχουν αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από 90 χώρες. Ανάμεσά τους, στο Μπούργκενστον θα δώσει το «παρών» η πλειονότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε, λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλλες και στο οποίο οι ηγέτες θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών την επόμενη πενταετία. Παρόντες στο Μπούργκενστοκ θα είναι ακόμη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

  • Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί η συμμετοχή του πρωθυπουργού – όπως και της πλειονότητας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. – στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιείται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας στις 15 και 16 Ιουνίου.

Στόχος της Διάσκεψης που συνδιοργανώνεται από την Ελβετία και την Ουκρανία και πιάνει το νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, είναι ο διάλογος για τους τρόπους επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Η Διάσκεψη εστιάζει σε τρεις θεματικές:

  • επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας
  • πυρηνική ασφάλεια
  • ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών)

Και οι τρεις έχουν ως βάση τη «Φόρμουλα για την Ειρήνη» (σχέδιο δέκα σημείων) που είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο του 2022.

Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, ζήτημα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις, τις οποίες έχει υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό ο πρωθυπουργός είχε τονίσει τη σημασία τόσο της ιστορικής πόλης ως του βασικού λιμανιού εξαγωγών προς την Ευρώπη και τον κόσμο, όσο και της διατήρησης ανοικτού διαύλου ναυσιπλοϊας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της.

Στη Διάσκεψη αναμένεται να μετάσχουν αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από 90 χώρες. Ανάμεσά τους, στο Μπούργκενστον θα δώσει το «παρών» η πλειονότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε, λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλλες και στο οποίο οι ηγέτες θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών την επόμενη πενταετία. Παρόντες στο Μπούργκενστοκ θα είναι ακόμη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Σχετικά Άρθρα