Υπουργικό… εκτός πρωινών εκπλήξεων- Σε αναμμένα κάρβουνα υπουργοί και βουλευτές

 Υπουργικό… εκτός πρωινών εκπλήξεων- Σε αναμμένα κάρβουνα υπουργοί και βουλευτές

Σε κλίμα αναμονής για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο εκτός αν υπάρξουν πρωινές εκπλήξεις έκτακτων ανακοινώσεων. Η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η τελευταία για μια σειρά μελών του υπουργικού συμβουλίου, γενικώς ή στο υφιστάμενο πόστο τους. Και αυτό γιατί κάποιοι «κορυφαίοι» υπουργοί φλερτάρουν με την έξοδό τους, ενώ άλλοι μπορεί να βρεθούν σε άλλο πόστο.

Οι περισσότεροι αναμένουν τις κινήσεις του κ. Μητσοτάκη από Τρίτη, καθώς ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Ελβετία για τη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία. Ενώ τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στις Βρυξέλλες για την πρώτη, κρίσιμη, άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές, στην οποία θα γίνει “παζάρι” για την προεδρία της Κομισιόν.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

Τις τελευταίες μέρες πάντως είναι κοινό μυστικό ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στα υπουργικά γραφεία περιμένουν τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη. Αρκετοί υπουργοί εμφανίζονται αμήχανοι και προβληματισμένοι για την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς προσπαθούν να αλιεύσουν πληροφορίες για την πολιτική τους τύχη. Παράλληλα στην ΚΟ επικρατεί αγωνία με αρκετούς βουλευτές να ελπίζουν ότι μπορεί παρά τον καύσωνα να ράψουν υπουργικά κοστούμια. Όσοι δεν έχουν τέτοιες ελπίδες, συνεχίζουν τις αιχμές.

Στους σημερινούς εισηγητές του υπουργικού περιλαμβάνονται ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγησή στο υπουργικό του Κυριάκου Μητσοτάκη και αν θα επιχειρήσει να δώσει κάποιο στίγμα των προθέσεων ενώ αναμένεται και αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Όσον αφορά στην ονοματολογία ο ανασχηματισμός “κόλλησε” σε δύο υπουργεία, στα οποία πολλοί στη Νέα Δημοκρατία θα περίμεναν ή θα ήθελαν να δουν αλλαγές και προσώπων και πολιτικής: Το Οικονομικών και το Υγείας.

Ο μεν Κωστής Χατζηδάκης φέρεται να μην ήταν ενθουσιώδης στην ιδέα της μετακίνησης του στο υπουργείο Εξωτερικών, με ταυτόχρονη επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μαξίμου. Ο δε Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να επικαλεστεί ότι ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της υγείας πριν από πέντε μόλις μήνες και πως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι είναι της άποψης πως οι υπουργοί πρέπει να έχουν χρόνο για να φανεί εάν αποδίδουν.

Στο στόχαστρο των περισσότερων στη ΝΔ βρίσκονται επίσης τα υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μετανάστευσης και Εσωτερικών. Είτε γιατί θεωρείται ότι στους τομείς αυτούς έγιναν λάθη, είτε γιατί θεωρείται ότι πρέπει να δοθεί ένα επικοινωνιακό μήνυμα. Όταν βέβαια ξεκινήσουν οι “καραμπόλες”, κανείς δεν θα είναι σίγουρος για τη θέση του.

Ως προς το Μέγαρο Μαξίμου, ακούγονται κυρίως δύο ονόματα, από τη στιγμή που το σενάριο επιστροφής Γεραπετρίτη “κολλάει”. Του Σταύρου Παπασταύρου, που θα μπορούσε όμως είτε να επιστρέψει στο Μαξίμου είτε να αναλάβει υπουργείο. Και του Θωμά Βαρβιτσιώτη, που θα μπορούσε αντίστοιχα να αναλάβει ρόλο είτε στο “επιτελικό κράτος” είτε στην κυβέρνηση.

Ωστόσο ο τελευταίος φέρεται να μην είναι και τόσο θετικός στο να μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πέραν του Μάκη Βορίδη, Στέλιος Κουτνατζής, Άκης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης και Θανάσης Κοντογεώργης παραμένουν στις θέσεις τους και με “χρεωμένες” αποστολές.

Σχετικά Άρθρα