ΠΑΣΟΚ/Εκλογές νέου αρχηγού: Ο γρίφος Παπανδρέου- Πληθαίνουν οι πιέσεις, ανθίσταται ο Ανδρουλάκης

 ΠΑΣΟΚ/Εκλογές νέου αρχηγού: Ο γρίφος Παπανδρέου- Πληθαίνουν οι πιέσεις, ανθίσταται ο Ανδρουλάκης

Το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ προβλέπει εκλογή αρχηγού το φθινόπωρο του 2025. Και όπως φαίνεται η ηγεσία του κόμματος έχει περιχαρακωθεί γύρω από αυτό την ώρα που οι φωνές αμφισβήτησης κορυφαίων στελεχών που ζητούν άμεσες διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού, αυξάνονται. Παράλληλα αποφεύγεται να ανακοινωθεί επισήμως και η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος κάτι όμως που λέγεται στο παρασκήνιο για την ερχόμενη Τετάρτη. Στη συνέχεια, πριν από το τέλος του μήνα, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή που καλείται να λάβει, ως ανώτατο όργανο τις τελικές αποφάσεις.

Η σημερινή ηγεσία διαθέτει την πλειοψηφία, όμως το αίτημα όσων επιδιώκουν γρήγορες διαδικασίες, μπορεί να ενεργοποιηθεί και από τη συλλογή υπογραφών από το 1/3 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης λέγεται ότι θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του τη Δευτέρα, ίσως μέσω συνέντευξης που θα είναι η πρώτη μετά τις ευρωεκλογές και θα προηγηθεί της εισήγησής του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ να κατακτήσει το διακηρυγμένο στόχο της δεύτερης θέσης στις κάλπες της 9ης Ιουνίου έχει «λαβώσει» τη συλλογική αυτοπεποίθηση στο ΠΑΣΟΚ για την πορεία της «επόμενης μέρας» και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για τη συνέχεια.

Ο πρόεδρος και οι «σύμμαχοί» επιχειρούν να δώσουν παράταση στην οργάνωση εκλογικής διαδικασίας, που σύμφωνα με το καταστατικό δεν μπορεί να γίνει πριν από το φθινόπωρο του 2025. Ένα από τα επιχειρήματα λέει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εστιάσει στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και να ετοιμάζεται ακόμη και για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στελέχη που διαφωνούν σημειώνουν ότι το επιχείρημα απαντάται καλύτερα από την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινητοποιηθεί τώρα, να επιλέξει πως θέλει να προχωρήσει και να είναι ετοιμοπόλεμο για παν ενδεχόμενο. Το σενάριο αυτό «ταυτίζεται» εν πολλοίς με την πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Υπέρ της πρότασης του κ. Κωνσταντινόπουλου έχουν ταχθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος και άλλοι βουλευτές, ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου από το Πολιτικό Συμβούλιο καθώς και άλλα στελέχη από το λεκανοπέδιο και την περιφέρεια. Η αύξηση κατά μία μονάδα του ποσοστού θεωρείται μια αργή και βασανιστική αν και ανοδική εξέλιξη και ως εκ τούτου η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών είναι, όπως λένε στελέχη, επιβεβλημένη.

Δεν έχει ακόμη εκφράσει τις προθέσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ωστόσο εκτιμάται ότι θέλει επί του παρόντος να αποφύγει μια δημόσια παρέμβαση και αντιπαράθεση με το Νίκο Ανδρουλάκη.

Μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες θα τοποθετηθεί ο Μανώλης Χριστοδουλάκης το όνομα του οποίου φιγουράρει στο κάδρο των πιθανών υποψήφιων αρχηγών. Στο ίδιο κάδρο και το όνομα του Παύλου Γερουλάνου και του Χάρη Δούκα. Αυτά τα τρία πρόσωπα ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι θα είναι -το πιθανότερο- στην πρώτη γραμμή ως υποψήφιοι αρχηγοί.

Σχετικά Άρθρα