Ολυμπιακοί/Παρίσι: Πώς το CGM (τεχνολογία διαβήτη) μπορεί να βοηθήσει αθλητές για μετάλλιο

 Ολυμπιακοί/Παρίσι: Πώς το CGM (τεχνολογία διαβήτη) μπορεί να βοηθήσει αθλητές για μετάλλιο

Πολλοί Ολυμπιονίκες, όπως ο Ολλανδός μαραθωνοδρόμος Abdi Nageeye, χρησιμοποιούν ένα νέο εργαλείο που ελπίζουν ότι θα αυξήσει τις αποδόσεις τους, άρα και τις πιθανότητές τους για την κατάκτηση ενός μεταλλίου αυτό το καλοκαίρι: μικροσκοπικές οθόνες που συνδέονται στο δέρμα για να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Το σύστημα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (Continuous Glucose Monitor – CGM) αναπτύχθηκε για χρήση από ασθενείς με διαβήτη, αλλά οι κατασκευάστριες εταιρείες των συστημάτων αυτών, με επικεφαλής τις Abbott και Dexcom, αξιοποιούν, παράλληλα, τις δυνατότητες εφαρμογής στον αθλητισμό και την ευεξία.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου, είναι μια ευκαιρία να αναδειχτεί η συγκεκριμένη τεχνολογία, παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση.

«Πιστεύω ότι, μια ημέρα, το σύστημα CGM θα χρησιμοποιείται, σε μεγάλο ποσοστό, εκτός του διαβήτη», δήλωσε ο Chief Operating Officer της Dexcom, Jacob Leach.

Οι ασθενείς με διαβήτη παραμένουν το κέντρο του συστήματος CGM, αλλά η Dexcom συνεργάζεται επίσης με ερευνητές για μελλοντική εφαρμογή στη βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης, εξήγησε ο Jacob Leach στο Reuters, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Η αγορά των συστημάτων CGM αξίζει ήδη δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στη ζήτηση από ασθενείς με διαβήτη, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα αυτοκόλλητα δερματικά επιθέματα, μεγέθους νομίσματος με σύνδεση Bluetooth, σε ένα smartphone αντί να κάνουν όπως παλαιότερα συνεχή τεστ αίματος. Οι μετρήσεις βοηθούν να καθοριστεί εάν χρειάζονται δόση ινσουλίνης.

Τον Μάρτιο του 2024, η συσκευή Stelo της Dexcom, που στοχεύει άτομα με διαβήτη πρώιμου σταδίου που δεν λαμβάνουν ινσουλίνη, έγινε η πρώτη CGM που κέρδισε την έγκριση των ΗΠΑ για αγορά χωρίς ιατρική συνταγή. Το λανσάρισμα της συσκευής έχει προγραμματιστεί για αυτό το καλοκαίρι.

Η Abbott –που έχει δηλώσει, άλλωστε, ότι στοχεύει στην αγορά των μη διαβητικών καταναλωτών– παρουσίασε στην Ευρώπη, ήδη από το 2020, ένα σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGM) για ερασιτέχνες και επίλεκτους αθλητές χωρίς διαβήτη και έχει υποστηρίξει τον σπουδαίο μαραθωνοδρόμο της Κένυας, Eliud Kipchoge και την ομάδα του από το 2021. Οι κορυφαίοι αθλητές και το προσωπικό υποστήριξής τους χρησιμοποιούν σύστημα CGM για τη βελτιστοποίηση της πρόσληψης θερμίδων και της έντασης προπόνησης, καθώς προετοιμάζονται για να συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις.

Τη Δευτέρα (10/6) έλαβε την έγκριση στις ΗΠΑ για τη συσκευή Lingo της Abbott χωρίς ιατρική συνταγή και την εφαρμογή smartphone για υγεία και ευεξία, που είναι διαθέσιμα στη Βρετανία από τον Ιανουάριο.

Επίσης τη Δευτέρα, η Abbott έλαβε άδεια στις ΗΠΑ για το μη συνταγογραφούμενο σύστημα Libre Rio, για άτομα με διαβήτη που δεν χρειάζονται ινσουλίνη, ανταγωνιζόμενη έτσι το Stelo της Dexcom.

Η προετοιμασία αθλητών για το Παρίσι

Ο Ολλανδός μαραθωνοδρόμος Abdi Nageeye, ο οποίος κέρδισε το ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, είπε ότι αυτός και οι προπονητές του παρακολουθούν τη γλυκόζη στο αίμα ως δείκτη της διαθέσιμης ενέργειας του σώματος, μέρος της προσπάθειάς του για ένα «αβίαστο τρέξιμο».

Η χρήση του CGM οδήγησε τον Nageeye, ο οποίος έχει προκριθεί στο Παρίσι, να εργαστεί σχετικά με τα πρότυπα ύπνου και διατροφής, έτσι ώστε να ξοδεύει ελάχιστη ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

«Αυτή είναι η ενέργειά μου και οι καύσεις μου και πρέπει να τα παρακολουθούμε», είπε ο Nageeye. Η ομάδα του χρηματοδοτείται από την Abbott από τον Απρίλιο του 2021.

Η Αυστραλή κολυμβήτρια Chelsea Hodges, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, είπε ότι το σύστημα CGM τη βοήθησε να θεραπεύσει περιόδους ακραίας εξάντλησης και ζάλης κατά τη διάρκεια της προπόνησης αντοχής, κάνοντας προσαρμογές στην πρόσληψη θερμίδων και στους χρόνους προπόνησης.

Είχε κάνει τις σχετικές δηλώσεις στο Reuters ενώ ετοιμαζόταν για το Παρίσι, αλλά πριν λίγες ημέρες τερμάτισε την καριέρα της στην κολύμβηση λόγω προβλημάτων στο ισχίο.

Ενώ οι εταιρείες βλέπουν δυνατότητες ανάπτυξης στα συγκεκριμένα gadget, παράλληλα και οι ειδικοί στην αθλητική διατροφή βλέπουν ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο έρευνας.

«Μία μεγάλη απορία για τους αθλητές αντοχής ήταν πάντα: προπονούμαι αρκετά σκληρά ή προπονούμαι πολύ σκληρά; Φαίνεται ότι με τα συστήματα CGM, αποκτούμε καλύτερη κατανόηση», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Filip Larsen της Σουηδικής Σχολής Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας.

Ο Filip Larsen, επίσης επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Εταιρείας Συμβούλων Αθλητικών Επιδόσεων Svexa, εξήγησε ότι η εταιρεία αναλύει δεδομένα από συστήματα CGM που συλλέγονται από αρκετούς αθλητές και ομάδες, ενώ τόνισε πως η Svexa δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κατασκευαστή CGM.

Ο Larsen προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ακόμη κατοχυρωμένη επιστημονική γνώση σχετικά με τον τρόπο βελτιστοποίησης της ρουτίνας ενός αθλητή χρησιμοποιώντας ένα σύστημα CGM.

«Σήμερα, οι περισσότεροι ερευνητές δεν μπορούν να δώσουν ακριβείς απαντήσεις. Σε πέντε χρόνια, θα γνωρίζουμε 10 φορές περισσότερα από όσα γνωρίζουμε τώρα».

Ωστόσο, στο πεδίο διενεργούνται πληθώρα δοκιμών και πειραμάτων όπως μία μέλετη για φακούς επαφής που μετρούν τη γλυκόζη.

Σχετικά Άρθρα