Οδηγός …ελέγχου των δημοσκοπήσεων/ Τι προέβλεψαν ανά κόμμα, ποιοί είναι οι μέσοι όροι

 Οδηγός …ελέγχου των δημοσκοπήσεων/ Τι προέβλεψαν ανά κόμμα, ποιοί είναι οι μέσοι όροι

Με την αποχή να προβλέπεται μέχρι και λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ως πρωτοφανή στα εκλογικά μας χρονικά και τους αναποφάσιστους να ξεπερνούν το 10% του εκλογικού σώματος, τι μπόρεσαν τελικά να προβλέψουν οι δημοσκόποι; Για ακόμα μία φορά, αλλά τώρα υπό πραγματικά ιδιάζουσες συνθήκες, οι δημοσκοπικές μετρήσεις θα μπουν απόψε στο μικροσκόπιο, και ως επιστημονικό εργαλείο αλλά και ως μέσο ανίχνευσης νέων τάσεων σε ένα εκλογικό σώμα που πιθανότατα μεταβάλλεται ραγδαία.

Για να είναι ικανοποιημένοι οι δημοσκόποι από τις προεκλογικές επιδόσεις τους θα πρέπει να πλησιάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στον μέσο όρο για κάθε κόμμα ξεχωριστά. Εφόσον, δε, επιβεβαιωθούν οι μέσοι όροι, τότε η Ν.Δ θα βρεθεί με ποσοστό λίγο πάνω από το άθροισμα των εκλογικών επιδόσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και με ίσο εάν προσθέσει κανείς και αυτή της νεοεισερχόμενης (σε εκλογές) Νέας Αριστεράς. Πρακτικά αυτό μπορεί να εμπεριέχει κάποιο μήνυμα περί διεργασιών και συγκλίσεων την επόμενη μέρα, από την άλλη, όμως, με τις σημερινές συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού τα πράγματα δυσκολεύουν.

Για να παρακολουθήσετε και εύκολα να μπορείτε να συγκρίνετε τα σημερινά αποτελέσματα με εκείνα των ευρωεκλογών του 2019, των εθνικών εκλογών του 2023 και με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, κρατείστε τον πίνακα που δημοσιεύουμε (στην τελευταία στήλη εμφανίζεται το ποσοστό κάθε κόμματος που προκύπτει ως ο μέσος όρος των ευρημάτων όλων των εταιρειών):

Σχετικά Άρθρα