Σολτς: Η Ουκρανία δικαιούται αυτοάμυνα, χτυπώντας ακόμη και σε ρωσικό έδαφος

 Σολτς: Η Ουκρανία δικαιούται αυτοάμυνα, χτυπώντας ακόμη και σε ρωσικό έδαφος

Μία μέρα μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο νέων κατευθυντήριων γραμμών για την άμυνα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα απειλής πολέμου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νορμανδία και τους συμμαχικούς εορτασμούς, επιχειρηματολόγησε αναλυτικά από το βήμα της Ομοσπονδιακής Βουλής για το νέο επίπεδο στήριξης της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα όπως γράφει η Deutsche Welle, εξήγησε στους βουλευτές εκ νέου γιατί τα γερμανικά όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία θα πρέπει να μπορούν να πλήττουν και ρωσικούς στόχους σε ρωσικά εδάφη.

Όπως είπε: “Η Ουκρανία έχει βάσει του διεθνούς δικαίου το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από επιθέσεις στην επικράτειά της, στις πόλεις της, στους πολίτες τους. Αυτό ισχύει ειδικότερα εν προκειμένω για την περιοχή του Χαρκόβου όπου η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις από μεθοριακή περιοχή εντός της ρωσική επικράτειας”.

“Ενεργούμε με σύνεση, σταθμίζουμε προσεκτικά κάθε κίνδυνο”, τόνισε από τη Βουλή ο καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας ότι ο συντονισμός με τους συμμάχους πριν από “τέτοιες μακροπρόθεσμες αποφάσεις” είναι “στενός”.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι “η διασφάλιση της ειρήνης σήμερα σημαίνει στήριξη της Ουκρανίας ως προς την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής κυριαρχίας της”.

Ακριβώς αυτή η “διασφάλιση της ειρήνης” δεν σημαίνει “λευκή σημαία ή συνθηκολόγηση με τη βία και την αδικία. Ειρήνη δεν σημαίνει υποταγή”, υπογράμμισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Κι όλα αυτά λίγο πριν από τη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο αλλά και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδα στην Ελβετία. Βέβαια, ήδη από τώρα ο Όλαφ Σολτς χαμηλώνει τις όποιες προσδοκίες δεδομένου ότι, όπως είπε, εναπόκειται μόνο στη Ρωσία η απόσυρση των στρατευμάτων της από την Ουκρανία. Υπό αυτή την προϋπόθεση θα ανοίξει τον δρόμο για μια δίκαιη ειρήνη.

Σχετικά Άρθρα