Άγνωστη τραγωδία: Σκοτώθηκαν περισσότεροι στρατιώτες σε άσκηση απ’ ότι στην απόβαση (Γιούτα) στη Νορμανδία

 Άγνωστη τραγωδία: Σκοτώθηκαν περισσότεροι στρατιώτες σε άσκηση απ’ ότι στην απόβαση (Γιούτα) στη Νορμανδία

Στις 6 Ιουνίου 1944 περίπου 7.000 συμμαχικά σκάφη όλων των ειδών συμμετείχαν στην μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση στην ιστορία με κωδικό όνομα Ποσειδών (Neptune) μεταφέροντας πάνω από 150.000 άνδρες των συμμαχικών δυνάμεων στις ακτές της κατεχόμενης από τους ναζί Γαλλίας. Ήταν η αρχή του τέλους για τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τέλος των ναζί.

Θα ακολουθήσει η επιχείρηση Overlord για την κατάληψη της Νορμανδίας, με τη συμμετοχή άνω των 3 εκατομμυρίων ανδρών και με την οποία θα δρομολογηθεί η απελευθέρωση της Γαλλίας από τις ναζιστικές δυνάμεις και θα ανοίξει ο δρόμος για τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Δυτικό μέτωπο. Οι κορβέτες τύπου  “Flower” του ελληνικού πολεμικού ναυτικού «Κριεζής II» και «Τομπάζης II» συμμετείχαν ενεργά από το 1943 στις επιχειρήσεις των Ατλαντικού ωκεανού συνοδεύοντας συμμαχικές νηοπομπές, αλλά και στις επιχειρήσεις της απόβασης στη Νορμανδία.

Η ιστορία έχει καταγράψει ότι 133.000 στρατιώτες αποβιβάστηκαν στις ακτές της Νορμανδίας – από αυτούς οι 9.000 σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μέσα στο πρώτο 24ωρο, πολλοί πριν καν πατήσουν το πόδι τους στη στεριά, καθώς τους θέριζαν τα γερμανικά πολυβόλα.

  • Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό όμως είναι μια τραγωδία που συνέβη πριν από την απόβαση και αφορούσε μια άσκηση ενόψει της απόβασης στην Νορμανδία (Τίγρης) κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι αμερικανοί στρατιώτες από όσους σκότωσαν οι Γερμανοί την D Day!

Η Άσκηση Τίγρης ή για πολλούς η Επιχείρηση Τίγρης, ήταν μια από τις πρόβες των Συμμάχων πριν από την Απόβαση στη Νορμανδία και έμελλε να μείνει στην ιστορία για τις αδιανόητες απώλειες στρατιωτών. Τουλάχιστον 749 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε εκείνη την Άσκηση!

Οι αμερικανικές δυνάμεις, που είχαν ως αποστολή την απόβαση στην ακτή της Γιούτα στη Νορμανδία, είχαν εκπαιδευτεί στο Ντέβον της Βρετανίας. Για τους σκοπούς της εκπαίδευσης των στρατιωτών, που είχε αρχίσει από το 1943, περίπου 3.000 κάτοικοι είχαν απομακρυνθεί από τις γύρω κατοικημένες περιοχές. Το Slapton Sands επιλέχθηκε για τις ασκήσεις λόγω της ομοιότητάς του με τις γαλλικές ακτές στη Νορμανδία.

Η Επιχείρηση Τίγρης ήταν μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις εκείνης της χρονιάς και, υποτίθεται ότι, θα διαρκούσε από τις 22 έως τις 30 Απριλίου του 1944, και θα κάλυπτε όλες τις πτυχές της εισβολής, με αποκορύφωμα την απόβαση στην ακτή στο Slapton Sands. Θα έπαιρναν μέρος εννέα μεγάλα αποβατικά πλοία και περίπου 30.000 στρατιώτες, που θα μάχονταν με πραγματικά πυρά σε συνθήκες πολέμου.

  • Ο χώρος της Άσκησης προστατεύονταν από το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας. Η είσοδος στον κόλπο Lyme φυλάσσονταν από δύο αντιτορπιλικά, τρεις τορπιλάκατους και δύο κανονιοφόρους.

Τις πρώτες πέντε ημέρες, η άσκηση επικεντρώθηκε σε ασκήσεις ετοιμότητας και επιβίβασης στα σκάφη, ενώ οι πρώτες επιθέσεις άρχισαν το βράδυ της 26ης Απριλίου. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πλεύση στη Μάγχη ακολουθώντας κυκλική διαδρομή μέσω του κόλπου Lyme, για να φθάσουν στο Slapton στις 27 Απριλίου.

Για να προσομοιάζουν όλα στη D Day και την εξοικείωση των στρατευμάτων με τις εικόνες, τους ήχους, ακόμη και τις μυρωδιές από έναν βομβαρδισμό πολεμικών πλοίων με πραγματικά πυρά, προσδιορίστηκε ακόμα και η ώρα: 07:30. Πάνω από τα κεφάλια των επιτιθέμενων θα έσκαγαν οβίδες και αυτή ήταν η διαταγή του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων, στρατηγό Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο οποίος θεωρούσε ότι, οι στρατιώτες θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι αν εκτίθενται σε πραγματικές συνθήκες πεδίου μάχης.

Το πρωί της 27ης Απριλίου, κάποια από τα αποβατικά σκάφη καθυστέρησαν και η προκαθορισμένη ώρα επίθεσης μετατέθηκε κατά 60 λεπτά. Αλλά, η διοίκηση άλλων αποβατικών σκαφών δεν ενημερώθηκε σχετικά με την αλλαγή· αποβιβάστηκαν στην ακτή την αρχικά προγραμματισμένη ώρα με αποτέλεσμα το δεύτερο κύμα των πεζοναυτών να δεχτεί πυρά που προκάλεσαν τον θάνατο έως και 450 ανδρών!

Εκδήλωση μνήμης για την 80η επέτειο της Άσκησης Τίγρης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, στο Ντόρσετ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα ελικόπτερο έριξε 749 παπαρούνες και τα πολεμικά πλοία που έπλευσαν στην περιοχή απέδωσαν τιμές με κανονιοβολισμούς· ευτυχώς τα πυρά ήταν άσφαιρα…

Το επόμενο πρωινό, στις 28 Απριλίου, η Άσκηση διακόπηκε από την παρέμβαση εννέα γερμανικών πάνοπλων σκαφών περιπολίας, που με κάποιον τρόπο κατάφεραν να διεισδύσουν στον κόλπο Lyme. Τα συμμαχικά αποβατικά πλοία δέχθηκαν επίθεση και δύο από αυτά βυθίστηκαν ενώ ένα τρίτο υπέστη σοβαρές ζημιές. Λόγω έλλειψης εκπαίδευσης σχετικά με τη χρήση σωσίβιων, πολλοί άνδρες πνίγηκαν ή πέθαναν από υποθερμία! Το τι ακριβώς συνέβη σε εκείνη την άσκηση που εξελίχτηκε σε τραγωδία, δεν αποκαλύφθηκε παρά πολλά χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και το πιο παράδοξο και τραγικότερο της όλης ιστορίας: κατά τη διάρκεια της Άσκησης, 749 (551 πεζοναύτες και 198 ναύτες των Ηνωμένων Πολιτειών) σκοτώθηκαν, ενώ μόνο 197 έχασαν τη ζωή τους κατά την Απόβαση στην παραλία της Γιούτα!

Σχετικά Άρθρα