Δίκη Τραμπ/Ένοχος για 34 κατηγορίες:”Είμαι αθώος”, πώς αντιδρά ο Μπάιντεν-Τι σημαίνει για τις αμερικανικές εκλογές

 Δίκη Τραμπ/Ένοχος για 34 κατηγορίες:”Είμαι αθώος”, πώς αντιδρά ο Μπάιντεν-Τι σημαίνει για τις αμερικανικές εκλογές

Την καταδίκη, για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία ενός πρώην προέδρου, του Ντόναλντ Τραμπ επιφύλαξαν οι ένορκοι στην ποινική δίκη του, στην οποία κρίθηκε ένοχος για το σύνολο των 34 κατηγοριών που τον βάραιναν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο Τραμπ προσπάθησε να εξαγοράσει τη σιωπή της Ντάνιελς, ώστε να μην μιλήσει δημόσια για τη σχέση του μαζί της.

 • Καθ’ οδόν προς τις προεδρικές εκλογές του 2016, ο πρώην εξ απορρήτων και νυν μεγάλος εχθρός του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κατέβαλε (όπως κατέθεσε στο δικαστήριο) το ποσό των 130.000 δολαρίων στην Ντάνιελς προκειμένου εκείνη να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης για την ερωτική επαφή (που επίσης η ίδια κατέθεσε) πως είχε με τον Τραμπ μία δεκαετία νωρίτερα

Οι ένορκοι έφτασαν στην απόφαση της ενοχής του  πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ καθώς διαπίστωσαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Τραμπ παραποίησε ή προκάλεσε την παραποίηση των επιχειρηματικών αρχείων «με πρόθεση να εξαπατήσει», αλλά και ότι το έπραξε με πρόθεση να διαπράξει ή να αποκρύψει άλλο έγκλημα.

 • Αυτό το δεύτερο στοιχείο -η πρόθεση διάπραξης ή απόκρυψης άλλου εγκλήματος- είναι που αναβαθμίζει τις κατηγορίες σε κακουργήματα.

Αντιμέτωπος  με ποινή έως και τεσσάρων ετών φυλάκισης

Εναπόκειται στον δικαστή Χουάν Μέρτσαν να αποφασίσει εάν η τιμωρία του θα περιλαμβάνει ποινή φυλάκισης.

 • Κάθε μία εκ των 34 κατηγοριών επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τέσσερα έτη, ωστόσο γενική εκτίμηση νομικών και αναλυτών είναι ότι ο δικαστής δεν θα εκδώσει απόφαση για τη φυλάκιση του Τραμπ, δεδομένης της φύσης των κατηγοριών που εμπίπτουν στην χαμηλότερη βαθμίδα κακουργήματος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, του γεγονότος ότι διαθέτει καθαρό ποινικό μητρώο, της ηλικίας του, και σαφώς λαμβάνοντας υπόψη και τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις της φυλάκισης ενός πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία.

Ειδικοί εκτιμούν πως η ποινή είτε θα είναι με αναστολή, είτε θα αφορά στην καταβολή προστίμου, είτε θα περιλαμβάνει κοινωνική εργασία ή κάποιο συνδυασμό αυτών.

Είναι βέβαιο πως ο Τραμπ θα ασκήσει έφεση και θα ξεσπάσει κατά πάντων με νέους όρκους για «εκδίκηση» στη δεύτερη θητεία στην οποία προσβλέπει μεταξύ άλλων για να αποκρούσει και τις ακόμη πιο σημαντικές ποινικές δίκες που τον περιμένουν, ενώ το επιτελείο Μπάιντεν θα επιμείνει ακόμη περισσότερο πως η αμερικανική Δημοκρατία διατρέχει κίνδυνο.

 • Η καταδίκη του Τραμπ, ακόμα και με φυλάκιση, σε κάθε περίπτωση δεν θα έφρασε το δρόμο του Τραμπ να διεκδικήσει την προεδρία, γράφουν τα αμερικανικά μέσα.

Η ποινή θα ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου. Η ημερομηνία είναι κοντά στην Εθνική Συνέλευση των Ρεπουμπλικανών, η οποία έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου.

Η αντίδραση του Τραμπ: Είμαι αθώος, ντροπιαστική απόφαση

 • «Δεν κάναμε τίποτα λάθος. Είμαι ένας πολύ αθώος άνθρωπος», είπε ο Τραμπ μετά την αποχώρησή του από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, είπε ότι «η πραγματική ετυμηγορία θα είναι στις 5 Νοεμβρίου από τον λαό», αναφερόμενος στις εκλογές. «Όλοι ξέρουν τι συνέβη εδώ», συμπλήρωσε και κατηγόρησε τον Μπάιντεν.

 • «Αυτό έγινε από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να πληγώσει έναν αντίπαλο, έναν πολιτικό αντίπαλο».

Λίγο πριν την ετυμηγορία των δικαστών, στην πολύκροτη δίκη Τραμπ, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, αυτοχαρακτηρίστηκε… Μητέρα Τερέζα, διαμηνύοντας πως είναι αθώος και θύμα πολιτικής σκευωρίας εμπνευσμένης από τους αντιπάλους του. Έφτασε, μάλιστα, σε σημείο να κατηγορεί δικαστή πως είναι χρηματοδότης του Τζο Μπάιντεν, ενώ δεν άφησε στο… απυρόβλητο, ούτε τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Μπάιντεν: Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου

 • Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, το πρώτο σχόλιο της πλευράς Μπάιντεν. Ο διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Μάικλ Τάιλερ ανέφερε: «Σήμερα στη Νέα Υόρκη, είδαμε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντα πίστευε λανθασμένα ότι δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ συνέπειες για την παράβαση του νόμου για δικό του προσωπικό όφελος. Αλλά η σημερινή ετυμηγορία δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο αμερικανικός λαός αντιμετωπίζει μια απλή πραγματικότητα. Υπάρχει ακόμη μόνο ένας τρόπος να κρατηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Οβάλ Γραφείο: στην κάλπη.

 • Καταδικασμένος ή όχι, ο Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για πρόεδρος.

Η απειλή που θέτει ο Τραμπ για τη δημοκρατία μας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Διεξάγει μια ολοένα και πιο απρόσκοπτη εκστρατεία εκδίκησης και ανταπόδοσης, υποσχόμενος ότι θα είναι δικτάτορας «την πρώτη μέρα» και ζητώντας να «τερματιστεί» το σύνταγμά μας, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει και κρατήστε την εξουσία.

 • Μια δεύτερη θητεία Τραμπ σημαίνει χάος, καταστροφή των ελευθεριών των Αμερικανών και υποκίνηση πολιτικής βίας – και ο αμερικανικός λαός θα το απορρίψει αυτόν τον Νοέμβριο».

Τι σημαίνει η καταδίκη Τραμπ για τις Αμερικανικές εκλογές

Έπειτα από έξι εβδομάδες ακροαματικής διαδικασίας οι 12 ένορκοι της Νέας Υόρκης στάθμισαν τα στοιχεία και τις καταθέσεις που δόθηκαν ενώπιον τους και έκριναν ένοχο τον Ντόναλντ Τραμπ για κάθε μία από τις 34 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που σχετίζονται με την παραποίηση επιχειρηματικών εγγράφων με στόχο να αποκρύψει χρήματα που καταβλήθηκαν διά του τότε συνηγόρου του Μάικλ Κόεν για την εξαγορά της σιωπής της πρωταγωνίστριας ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς.

Η ποινική καταδίκη του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη συλλογή από ιστορικές πρωτιές:

 • Είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που κρίθηκε ένοχος για κακούργημα και ο πρώτος υποψήφιος μεγάλου κόμματος που καταδικάζεται.
 • Η υπόθεση εναντίον του Τραμπ ήταν επίσης μια νέα εφαρμογή πολιτειακών και ομοσπονδιακών νόμων περί απάτης και χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών, που αφορούσε την εξαγορά της σιωπής της σταρ των ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ενώ ο Τραμπ σχεδιάζει την έφεσή του και περιμένει μια ποινή που μπορεί να περιλαμβάνει χρόνο φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια και βαρύ πρόστιμο, δεν είναι νωρίς για να εξετάσουμε τις πιθανές πολιτικές συνέπειες από την καταδίκη του.

Ο Τραμπ εξασφάλισε την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία στις προκριματικές αναμετρήσεις νωρίτερα αυτό το έτος και πρόκειται να ηγηθεί του κομματικού δελτίου -μαζί με την επιλογή του για αντιπρόεδρο- όταν το κόμμα πραγματοποιήσει το εθνικό του συνέδριο τον Ιούλιο. Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως έχει οριστεί ακροαματική διαδικασία για την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις 11 Ιουλίου στις 10 το πρωί τοπική ώρα, τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής.

 • Οι δημοσκοπήσεις πριν την καταδίκη του έδειχναν ότι διατηρούσε ένα ελαφρύ προβάδισμα του από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε πολλές βασικές πολιτείες που θα κρίνουν τις εκλογές. Ωστόσο αυτό το προβάδισμα μπορεί πλέον να ανατραπεί.

Στα exit polls που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των προκριματικών των Ρεπουμπλικανών αυτόν τον χειμώνα, διψήφιοι αριθμοί ψηφοφόρων είπαν ότι δεν θα ψήφιζαν τον πρώην πρόεδρο εάν καταδικαζόταν για κακούργημα. Το 32% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων στις προκριματικές εκλογές της Βόρειας Καρολίνας τον Μάρτιο δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν θα ήταν κατάλληλος για την προεδρία εάν καταδικαστεί.

Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει άλλες τρεις ποινικές υποθέσεις – που αφορούν τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις προεδρικές εκλογές του 2020 και τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Όλα καθυστερούν επ’ αόριστον, αφήνοντας αυτή την ένοχη ετυμηγορία ως το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα φέτος.

Αυτή η ιστορική ποινική καταδίκη μπορεί να αποδειχθεί διαφορετική – ιδιαίτερα εάν οι προσφυγές του Τραμπ αποτύχουν και αντιμετωπίζει την προοπτική της φυλακής.

 • Πάντως η καταδίκη του Τραμπ, ακόμα και με φυλάκιση, σε κάθε περίπτωση δεν θα έφρασε το δρόμο του Τραμπ να διεκδικήσει την προεδρία.

Η τελική κρίση θα έρθει στα χέρια των ψηφοφόρων τον Νοέμβριο.

 • Εάν ο Τραμπ ηττηθεί, η ένοχη ετυμηγορία του είναι πιθανό να θεωρηθεί ως ένας από τους λόγους. Εάν κερδίσει, μπορεί να γίνει απλώς μια υποσημείωση στην πολυτάραχη πολιτική καριέρα του.

Σχετικά Άρθρα