Μήνυμα Ζελένσκι στον Μπάιντεν: Να παραστεί στη Σύνοδο στην Ελβετία -Η απουσία θα ωφελούσε τον Πούτιν

 Μήνυμα Ζελένσκι στον Μπάιντεν: Να παραστεί στη Σύνοδο στην Ελβετία -Η απουσία θα ωφελούσε τον Πούτιν

Μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν έστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στο Βέλγιο. Τρεις εβδομάδες πριν από τη διεθνή σύνοδο που διοργανώνει η Ελβετία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι αν ο Αμερικανός πρόεδρος χάσει αυτό το ραντεβού για την ειρήνη στην Ουκρανία ο Πούτιν θα χειροκροτά και μάλιστα όρθιος. Tην ώρα που η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του προέδρου στη σύνοδο κορυφής που πρόκειται να διεξαχθεί στις 15 και 16 Ιουνίου στην Ελβετία με τη συμμετοχή 90 χωρών, ο Ζελένσκι τόνισε ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν εύχεται να αποτύχει.

Οι χώρες που σνομπάρουν τη σύνοδο κορυφής θα εμφανιστούν ως «ικανοποιημένες» από τον πόλεμο που εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια καταστρέφει την Ουκρανία, συνέχισε ο Ζελένσκι μιλώντας δίπλα στο Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο, αναφέρει η ΕΡΤ.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο χαρακτήριζε «παράλογο» και «μάταιο» να πραγματοποιηθεί αυτή η σύνοδος κορυφής χωρίς ρωσική συμμετοχή.

Η πιθανή μη εμφάνιση του Μπάιντεν, τα παράλληλα γεγονότα της Ρωσίας και η δήλωση Κίνας-Βραζιλίας έχουν ρίξει σκιά στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν το αποτέλεσμά της θα είναι μια αξιόπιστη εκπροσώπηση της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της.

Μιλώντας την Τρίτη, ο Ζελένσκι έκανε μια νέα έκκληση και κάλεσε όλες τις χώρες να συμμετάσχουν, ακόμα κι αν διαφωνούν ή έχουν άλλες ιδέες για το πώς πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος. Είπε ότι αναμένει ακόμη μια επίσημη απάντηση από την Κίνα και τη Βραζιλία, αλλά σημείωσε ότι «κάθε φωνή είναι σημαντική», από τα μεγάλα έως τα μικρά κράτη.

«Καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες: εάν επιθυμείτε ειρήνη, τότε ας συναντηθούμε στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη. Είναι απολύτως απλά για να προετοιμάσουμε αυτήν την πλατφόρμα μαζί με άλλους εταίρους», είπε, μιλώντας στα ουκρανικά. «Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για εναλλακτικές. Ελάτε στη σύνοδο κορυφής, έχουμε ανοιχτό μικρόφωνο».

«Αν επιθυμείτε πόλεμο, θα πάτε σε αυτή τη συγκέντρωση όχλου που οργανώνει τώρα ο Πούτιν. Να είστε βέβαιος ότι ο Πούτιν φοβάται αυτή τη σύνοδο κορυφής ειρήνης», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Ζελένσκι προέτρεψε τις χώρες που έχουν παραμείνει στο περιθώριο να μιλήσουν και να επιλέξουν πού θα σταθούν. «Αν οι ηγέτες τους σιωπήσουν, αυτό είναι ακόμα χειρότερο», είπε στους δημοσιογράφους. «Επειδή είσαι είτε με την ειρήνη είτε με τον πόλεμο».

«Αν είσαι σιωπηλός, είσαι ικανοποιημένος με αυτό που συμβαίνει», είπε.

Σε αντίδραση στα σχόλια του Ζελένσκι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε τη σημασία της επερχόμενης συνόδου κορυφής για την ειρήνη και είπε ότι εργάζεται «πολύ εντατικά» για να διασφαλίσει την «ευρύτερη δυνατή εκπροσώπηση».

Σχετικά Άρθρα