Θεοχάρης: “Ανοικτή” η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ και ταξί 

 Θεοχάρης: “Ανοικτή” η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ και ταξί 

Ανοικτό άφησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης το ενδεχόμενο να παραταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ για τον καφέ και τα ταξί, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ραδιοσταθμό “Παραπολιτικά 90.1 fm”, “κλείνοντας” παράλληλα την πόρτα σε νέες φοροελαφρύνσεις, λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου.

Για το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ, ανέφερε ειδικότερα: Αυτή τη στιγμή δεν θα μπορέσει να το πει κάποιος αυτό γιατί ξέρετε ότι 21 Ιουνίου θα έχουμε από την Κομισιον την οριστικοποίηση των στόχων της χώρα μας για την επόμενη τετραετία και μόνο τότε θα δούμε αν και εφόσον υπάρχει τέτοιο περιθώριο. Συνεπώς αυτή η απόφαση που θα παρθεί συνολικά από την κυβέρνηση θα πρέπει να μετατεθεί για τις μέρες εκείνες όπου θα είναι τα δεδομένα γνωστά. Δύο κατηγορίες έχουν απομείνει με μειωμένο ΦΠΑ, είναι ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες των ταξί και ο ΦΠΑ στον καφέ”, είπε ο υφυπουργός. 

Όσον αφορά το ζήτημα των φοροεσόδων, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε: “Στο σκέλος των εσόδων πράγματι πάει καλά, μέρος βέβαια της υπεραπόδοσης σχετίζεται με το ’23, άρα πρέπει να αφαιρεθεί, άλλο ένα μέρος είναι εσωτερική μετακίνηση γιατί αλλάξαμε τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ από 10 σε 11 άρα ήρθαν ένα μήνα νωρίτερα. Μένει μια υπεραπόδοση, αλλά ήδη τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί ή ανακοινωθεί είναι παραπάνω από αυτή την υπεραπόδοση και συνεπώς ελπίζουμε ότι μόνο με τη συνέχιση αυτού του είδους της υπεραπόδοσης και τους επόμενους μήνες θα μπορέσουμε ίσα-ίσα να πιάσουμε τους στόχους. Δεν υπάρχει περιθώριο για νέα μέτρα μειώσεων φόρων ή αύξησης δαπανών ως έχουν τα πράγματα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Σε καμία περίπτωση – και όποιος μιλάει για τέτοια μέτρα 45,8 δισ. πρέπει να βρει αντίστοιχα άλλα 45,8 δισ. φόρους ή να κόψει συντάξεις ή οτιδήποτε θέλει να κανει ο κ. Κασσελάκης”, κατέληξε, αναφερόμενος στις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

“Δεν λεει κανένας ότι δεν υπάρχει ακρίβεια, προφανώς υπάρχει ακρίβεια αλλά δεν μπορούμε να αντιστρέφουμε την πραγματικότητα. Αν δούμε τον πληθωρισμό πενταετίας ή και τριετίας και στον συνολικό πληθωρισμό η αύξηση των τιμών είναι καλύτερη στη χώρα μας από τον μέσο όρο της ΕΕ αλλά και στους επιμέρους δείκτες με τα τρόφιμα να είναι και ο πιο δύσκολος δείκτης όμως έχοντας το λάδι ως το πιο σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης της χώρας μας.  Αυτή τη στιγμή το λάδι είναι σχεδόν το μισό του πληθωρισμού, χωρίς το λάδι ο πληθωρισμός τροφίμων είναι 2,8 και με το λάδι εκτοξεύεται”, σημείωσε ακόμη ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Αναφορικά τέλος με το αίτημα των βιομηχάνων να μειωθεί ο ΦΠΑ σε κάποια καταναλωτικά είδη, συμπλήρωσε ότι οι βιομήχανοι δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα περάσει η μείωση στους καταναλωτές, όπως δεν μπορούσαν να το εγγυηθούν όταν γινόντουσαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού ότι δεν θα γίνουν και απολύσεις. Αντίστοιχα η κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της συνθήκες και αν παράδειγμα μια επιχείρηση έχει δυσκολίες ή μπαίνει μέσα προφανώς δεν θα περάσει όλη τη μείωση του ΦΠΑ στον καταναλωτή. Αυτό όμως που είναι ξεκάθαρο είναι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση στρέφεται γύρω από αυτό το μέτρο το οποίο δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το ζήτημα είναι ότι ακόμα και αν περάσει δεν πρόκειται να κάνει την τεράστια διαφορά στην τσέπη του καταναλωτή. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να δούνε το δικό τους κόστος παραγωγής και πως θα μπορέσουν να περάσουν και το τελευταίο ευρώ που μπορούν να εξοικονομήσουν στον τελικό καταναλωτή αν ο φόβος τους είναι ότι μπορεί να μειωθεί η ζήτηση”, κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Σχετικά Άρθρα