Οι αποχρώσεις του… μαύρου- Πρόσκληση συνεργασίας της Λεπέν στη Μελόνι- Θα ενωθεί η ευρωπαϊκή ακροδεξιά για να γίνει δεύτερη δύναμη στο νέο ΕΚ;

 Οι αποχρώσεις του… μαύρου- Πρόσκληση συνεργασίας της Λεπέν στη Μελόνι- Θα ενωθεί η ευρωπαϊκή ακροδεξιά για να γίνει δεύτερη δύναμη στο νέο ΕΚ;

Προς το παρόν, ο καλπασμός της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς προς τις ευρωεκλογές και η δεύτερη θέση της ως πολιτική ομάδα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, αντιμετωπίζεται από τον πολυκερματισμό της. Δύο μεγάλες “υποομάδες”, το ECR και το ID, φαίνεται πως δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να συμφωνήσουν σε συνεργασία, ενώ η Ιταλία πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι το πρόσωπο που θα δράσει ως καταλύτης.

Η Μελόνι “φλερτάρει” με την ιδέα της συνεννόησης με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ύστερα και από την προσέγγισή της από την υποψήφια ξανά για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, καθώς όλοι ξεχνούν το ακροδεξιό παρελθόν της, ενώ η ίδια δείχνει τάση ταχείας προσαρμογής στο ευρωπαϊκό σύστημα της κεντροδεξιάς. Ωστόσο, λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές της ερχόμενης εβδομάδας η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να συνεργαστούν και να σχηματίσουν μια ακροδεξιά υπερ-ομάδα, που θα αποτελέσει το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ακροδεξιά προβλέπεται να τα πάει καλά στις ευρωεκλογές, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται έντονες αμφιβολίες αναφορικά με το ποια κόμματα θα μπορέσουν να συνεργαστούν ως διασυνοριακές πολιτικές ομάδες, αφού πολλά από τα εθνικά κόμματα είναι έντονα διχασμένα, ιδιαίτερα όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρόταση της Λεπέν προς τον Μελόνι

Η πρόταση της Λεπέν προς την Μελόνι – λίγες μέρες μετά τη ρήξη των σχέσεων με τη γερμανική Afd – είναι απλή και θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική. Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή, η Λεπέν πρότεινε: «Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη».

Η Μελόνι , την οποία φλερτάρει επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να ενώσει τις δυνάμεις της με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της δεξιάς.

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν μετέχει προς το παρόν στην παράταξη Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα

Το άνοιγμα της Λεπέν προς τη Μελόνι έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποπομπή της γερμανικής ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) από την ευρωομάδα ID μετά από μια σειρά σκανδάλων που κατέστησαν παρία το κόμμα. Η ID περιλαμβάνει επίσης την αντιμεταναστευτική Λέγκα, ένα κόμμα που συμμετέχει με εκείνο της Μελόνι και την κεντροδεξιά Forza Italia στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμού.
Ρήγμα στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά: Η Λεπέν τερματίζει τη συνεργασία με την AfD στο Ευρωκοινοβούλιο
Τα ακροδεξιά κόμματα είναι σήμερα χωρισμένα σε τέσσερις αδρές ομάδες και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τις ευρωεκλογές είναι το πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στη συνέχεια. Αν συνεργάζονταν όλα μαζί -κάτι που εξακολουθεί να φαντάζει απίθανο- θα μπορούσαν να αποτελέσουν την υπ’ αριθμόν δύο δύναμη στην ευρωβουλή.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά

Όπως σημειώνει το Politico, oι τελευταίες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά κάνουν λόγο για 68 έδρες για το ID και 71 για το ECR, δηλαδή 139 ευρωβουλευτές επί συνόλου 720. Η AfD οδεύει προς τις 17 έδρες και το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει επί του παρόντος 12 ευρωβουλευτές. Συνολικά, κάτι παραπάνω από 165 έδρες φαίνεται να παίζονται για την προς το παρόν μη ενοποιημένη ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του Politico τοποθετεί το κεντροδεξιό ΕΛΚ σε τροχιά κατάκτησης 174 εδρών, με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες (S&D) να οδεύουν προς 144 έδρες.

Σχετικά Άρθρα